Menu
Generic filters
Exact matches only

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ 2021

Η 14η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη και έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό.

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την καθιέρωση της ινσουλίνης ως μέσο θεραπείας του Διαβήτη από τους Καναδούς ερευνητές Banting and Best. 

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή με κύριο χαρακτηριστικό τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αιτία αυτής της διαταραχής είναι η μειωμένη έκκριση ινσουλίνης ή η μη αποτελεσματική δράση αυτής, με  αποτέλεσμα το μη φυσιολογικό μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη βιώνουν διάφορες αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά και στο γενικότερο τρόπο ζωής τους.

Ως προς το γενικότερο τρόπο ζωής, τα άτομα καλούνται να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα και αυτό είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο και στη συναισθηματική τους υγεία. Αυτό εξηγείται:

  • από βιολογικής πλευράς, καθώς οι αλλαγές στις τιμές του σακχάρου στο αίμα είναι δυνατόν να φέρουν αλλαγές και στη διάθεση.
  • από συναισθηματικής πλευράς, καθώς η ζωή με διαβήτη είναι μια καθημερινή πρόκληση και μια συνεχής διαδικασία ενημέρωσης και εκπαίδευσης του ατόμου και της οικογένειάς του.

Η συναισθηματική ευεξία επομένως, είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της συνολικής φροντίδας για την ρύθμιση και διαχείριση του διαβήτη. Φυσικά, αυτό δεν είναι μια απλή διαδικασία, ωστόσο χρειάζεται αλλά και αξίζει την προσπάθεια.

Τι χρειάζεται για να διατηρήσουμε τη συναισθηματική μας ευεξία;

  • Επικοινωνία και υποστήριξη από τους αγαπημένους.
  • Προσπάθεια για διαχείριση και αποδοχή της καθημερινής ρουτίνας και των αλλαγών σε κοινωνικό, διατροφικό, συναισθηματικό, επαγγελματικό επίπεδο.
  • Διαχείριση του στρες και φροντίδα προς τον εαυτό – για παράδειγμα, μέσω φυσικής άσκησης, τεχνικών χαλάρωσης, δραστηριοτήτων που προσφέρουν χαλάρωση και ευχαρίστηση, επικοινωνίας με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας αν κριθεί απαραίτητο κλπ.

Ως προς τις διατροφικές συνήθειες, βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του Διαβήτη είναι η υιοθέτηση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Τα άτομα με Διαβήτη θα πρέπει να τρώνε μικρές ποσότητες από υγιεινά φαγητά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι, θα μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πώς το πετυχαίνουμε αυτό;

  • Με κατανάλωση πηγών υδατανθράκων, όπως προϊόντων ολικής άλεσης, φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.
  • Με ισομερή κατανομή των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα αλλά και κατά την διάρκεια της εβδομάδας, κατανάλωση μικρών ποσοτήτων υδατανθράκων, οι οποίες θα έχουν συνοδευτικό ρόλο στο πιάτο και συνδυασμό τους με μια μορφή άπαχης πρωτεΐνης.
  • Με ένταξη φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα που συμβάλει στο να διατηρούνται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε πιο σταθερά επίπεδα.
  • Με υιοθέτηση υγιούς σωματικού βάρους.

O καθρέπτης των παραπάνω οδηγιών είναι ουσιαστικά η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, η οποία περιλαμβάνει: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά προϊόντα καθημερινά, ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες έως και μια φορά τον μήνα, μικρή κατανάλωση αλκοόλ (κόκκινο κρασί) και καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου. Έτσι, η σύσταση και το είδος αυτής της διατροφής, ικανοποιεί όλα τα κριτήρια για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ζωή με διαβήτη δεν συνεπάγεται ζωή χωρίς ευχαρίστηση και απολαύσεις, διατροφικές ή συναισθηματικές. Είναι αλήθεια ότι αλλάζουν πολλά, αλλά πολλά παραμένουν ίδια. Οι αγαπημένοι άνθρωποι, ο εαυτός, τα σχέδια για το μέλλον, παραμένουν εκεί. Χρειάζεται λοιπόν να κοιτάζει κανείς τη ζωή με νέους, πιο θετικούς τρόπους κι έτσι σίγουρα θα αισθανθεί δυνατός να αντιμετωπίσει την όποια πρόκληση!

Καραχοτζίτη Χριστίνα – Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc, Hr. Psychology – Today

Χατζηκωνσταντινίδου Νικολέτα – Ψυχολόγος MSc, Hr. Psychology – Today

Bookmarks

Η 14η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη και έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό.