Menu
Generic filters
Exact matches only

Μήπως σας κουράζει η άνοιξη;

Μήπως δεν έχετε διάθεση και αδυνατείτε να συγκεντρωθείτε; Μήπως κουράζεστε πιο εύκολα ή έχετε ημικρανίες; Αν δεν συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος, όλα αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα της εαρινής κόπωσης. Μην αγχώνεστε όμως, κι αυτό αντιμετωπίζεται.

Aκόμη και οι πιο δεινοί λάτρεις του χειμώνα δεν μπορούν να μη συμφωνήσουν πως μόνο και μόνο στο άκουσμα του ερχομού της άνοιξης, η διάθεση αλλάζει. Όσο ο καιρός ανοίγει και οι μέρες γίνονται μεγαλύτερες και πιο φωτεινές, κάποιοι είμαστε χαρούμενοι και ίσως λίγο περισσότερο δραστήριοι, νιώθοντας ήδη μια μικρή, υποσυνείδητη ανυπομονησία για το καλοκαιρινό διάλειμμα.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ταλαιπωρούνται από την «εαρινή κόπωση», ένα συχνό φαινόμενο που θα χαρακτηρίζαμε παράδοξο, δεδομένου του ανάλαφρου κλίματος που αποπνέει η άνοιξη. Αν και δεν πρόκειται για ασθένεια, η ιατρική κοινότητα είναι αρκετά εξοικειωμένη με τον συγκεκριμένο όρο, έχοντας φυσικά εξηγήσει τους λόγους που την προκαλούν αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Τι είναι η εαρινή κόπωση

Όπως και σε κάθε αλλαγή στη ζωή μας, έτσι και στη μετάβαση από τη μία εποχή στην άλλη υπάρχει η προσαρμοστική περίοδος, κατά την οποία το σώμα και το μυαλό επαναπροσδιορίζονται και προετοιμάζονται για να δεχθούν τη νέα συνθήκη.

Η εαρινή κόπωση δεν είναι ασθένεια και η ιατρική κοινότητα είναι αρκετά εξοικειωμένη με τον συγκεκριμένο όρο, έχοντας φυσικά εξηγήσει τους λόγους που την προκαλούν αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης. Βγαίνοντας λοιπόν από τον χειμώνα και μπαίνοντας στην άνοιξη, το σώμα βιώνει αλλαγές όσον αφορά τη θερμοκρασία, την υγρασία αλλά και τις ορμόνες, οι οποίες προκύπτουν τόσο από την αλλαγή του κλίματος, όσο και από την αύξηση του φωτός μέσα στην ημέρα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να δουλεύει πιο σκληρά προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες, καθώς και να αποκαταστήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο εξαιτίας της μικρότερης πρόσληψης βιταμινών D και C τη χειμερινή περίοδο τείνει να είναι πιο αδύναμο.

Λόγω αυτής της έντονης δραστηριότητας συνεπώς, δεν είναι σπάνιο να προκληθεί αίσθημα κόπωσης ή ατονίας ακόμη και για μερικές εβδομάδες.

Τα συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εαρινής κόπωσης είναι η έλλειψη διάθεσης και η αδράνεια. Η αδυναμία συγκέντρωσης, η εύκολη κούραση κατά τις μυϊκές ή πνευματικές δραστηριότητες, οι ημικρανίες, η απώλεια όρεξης, η υπερένταση αλλά και οι διαταραχές κατά την πέψη είναι πιθανό να ακολουθήσουν και συνεπώς να δυσχεράνουν την κατάσταση.

Τρόποι αντιμετώπισης


Αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι ευχάριστη, η εαρινή κόπωση δεν είναι κάτι που πρέπει να μας αγχώνει. Όταν δεν χρονίζει, οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρόκειται για κάτι φυσιολογικό, το οποίο μάλιστα έχει τρόπους αντιμετώπισης που όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Με έμφαση στη διατροφή αλλά και στη σωματική άσκηση, παρακάτω θα βρείτε τα βασικότερα «τρικ» για να απαλλαγείτε από το τυχόν αίσθημα κόπωσης και να υποδεχθείτε την πιο αισιόδοξη εποχή του χρόνου με τις καλύτερες προοπτικές.

  1. Το πρώτο (και βασικότερο) μέσο για την αντιμετώπιση της εαρινής κόπωσης είναι η ισορροπημένη διατροφή. Εκτός από το νερό, που είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση των τοξινών αλλά και την τόνωση του μεταβολισμού, είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε τροφές με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, προκειμένου να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και να οχυρώνεται το ανοσοποιητικό. Δεδομένου πως οι πιο σημαντικές βιταμίνες για την ενίσχυση του οργανισμού είναι αυτές του συμπλέγματος Β, τροφές όπως φασόλια, ξηροί καρποί, ψάρι, χοιρινό κρέας, σπανάκι, σπαράγγια, δημητριακά και φυσικά λαχανικά και φρούτα δεν πρέπει με τίποτα να λείπουν από την καθημερινή σας δίαιτα.
  2. Παράλληλα με τη διατροφή, ωστόσο, πρέπει να ενδυναμώνετε το σώμα σας και με γυμναστική. Ειδικά όσο φτιάχνει ο καιρός, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως του ηλίου και να ασκηθείτε έξω (με τρέξιμο ή περπάτημα βοηθούν στο νευροφυτικό και ορμονικό σύστημα), ενώ ταυτόχρονα λαμβάνετε την απαραίτητη βιταμίνη D. Τα επίπεδα σεροτονίνης θα ανέβουν αμέσως και η διάθεσή σας θα τονωθεί εντυπωσιακά.
  3. Σε δεύτερο χρόνο είναι κρίσιμο να προσθέσετε μερικές προ σωπικές στιγμές χαλάρωσης στο πρόγραμμά σας. Αν αισθάνεστε ατονία, μπορείτε να κάνετε ένα αναζωογονητικό δροσερό μπάνιο ή να δοκιμάσετε streching για 5-10 λεπτά.
  4. Η σωστή οξυγόνωση είναι εξίσου απαραίτητη – 10 βαθιές αναπνοές τρεις φορές την ημέρα θα αποβάλουν το στρες και θα καθαρίσουν το μυαλό, επαναφέροντάς σας σε μια πιο υγιή και ήρεμη συνθήκη.
Bookmarks

Μήπως δεν έχετε διάθεση και αδυνατείτε να συγκεντρωθείτε; Μήπως κουράζεστε πιο εύκολα ή έχετε ημικρανίες; Αν δεν συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος, όλα αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα της εαρινής κόπωσης. Μην αγχώνεστε όμως, κι αυτό αντιμετωπίζεται.