Menu
Generic filters
Exact matches only

Η Γη μάς καλεί, μοιραστείτε το μήνυμα

Με αφορμή την Ημέρα της Γης, #allazoumesinithies για Εμάς και το Περιβάλλον δημιουργώντας το δικό μας διαφορετικό «αποτύπωμα» με φυσικά υλικά και χρώματα.

Όταν θεσπίστηκε, το 1970, η Ημέρα της Γης κανείς δε φανταζόταν την επιτακτική ανάγκη που θα είχε αυτή στις μέρες μας. Μια μέρα που θα μας θυμίζει τη μάχη υπέρ του περιβάλλοντος. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά βελτιώθηκαν, εκτός από ένα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουμε στον πλανήτη μας.

Σαφώς και δε θα πρέπει να περιμένουμε το ημερολόγιο να δείξει 22 Απριλίου για να πούμε πως #allazoumesinithies. Θα έλεγα ότι πρέπει να το βλέπουμε σαν μια αφορμή για αφύπνιση και ενημέρωση. Έτσι κι εγώ άδραξα την ευκαιρία και με δημιουργία και παιχνίδι παρέα με τα μικρά χεράκια μπήκαμε στην κουζίνα για να αφήσουμε ένα διαφορετικό αποτύπωμα, ένα αποτύπωμα που θα μας θυμίζει ότι η Γη χρειάζεται την προσοχή μας.

Ενόψει της Ημέρας της Γης, λοιπόν, αφού διαβάσαμε ένα σχετικό βιβλίο και αφού το συζητήσαμε και μας αφύπνισε, φορέσαμε ποδιές και το παιχνίδι ξεκίνησε! Θα δημιουργήσουμε και θα μοιραστούμε τα “αποτυπώματα” μας για να μάς θυμίζουν να αγαπάμε τη Γη που ζητάει τη βοήθειά μας.

Με αλατοζύμη και φυσικά χρώματα, τα οποία θα φτιάξουμε μόνοι μας με φρέσκα λαχανικά, πάντα διαλεγμένα από την ΑΒ Βασιλόπουλος που φέρνει για εμάς τα καλύτερα, θα δημιουργήσουμε τη Γη. Αν θέλετε έναν πιο γρήγορο τρόπο, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρώματα ζαχαροπλαστικής τα όποια θα βρείτε στα ράφια της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Η βασική συνταγή για την αλατόζυμη είναι η εξής:

 • 3 κούπες αλεύρι (300g)
 • 1 κούπα αλάτι (180g)
 • 1 ½ κούπα ζεστό νερό (185g)

Εκτέλεση

 1. Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι.
 2. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία απαλή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας.
 3. Ανοίγουμε με πλάστη και κόβουμε με κουπάτ τα σχήματα που θέλουμε.
 4. Μεταφέρουμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε καλά το ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15’. Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα το πάχος που έχει η ζύμη μας.

Εμείς φτιάξαμε τα χρώματα της Γης και έτσι χρειαστήκαμε επιπλέον:

Για το μπλε χρώμα:

 • ¼ κόκκινο λάχανο
 • ⅓ κ/γ μαγειρική σόδα

Εκτέλεση

 1. Κόβουμε το λάχανο σε λωρίδες, το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε νερό ίσα να το καλύπτει. Βράζουμε για 10-15’.
 2. Σουρώνουμε και κρατάμε το μωβ νερό σε ένα μπολάκι.
 3. Βάζουμε τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε. Το υγρό από μωβ μεταμορφώνεται σε μπλε. Προσέχουμε πάρα πολύ τη μαγειρική σόδα γιατί αν πέσει παραπάνω μπορεί να αλλάξει τελείως το χρώμα, καλύτερα να τη ρίχνουμε λίγη-λίγη.

Για το πράσινο χρώμα:

 • 1 χούφτα σπανάκι
 • λίγο νερό

Εκτέλεση

 1. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το σπανάκι με λίγο νερό και το χτυπάμε.
 2. Σουρώνουμε το σπανάκι και κρατάμε το καταπράσινο υγρό.

Ετοιμάστε τη ζύμη και τα φυσικά χρώματα σήμερα, αποθηκεύστε τα στο ψυγείο όπου διατηρούνται μέχρι και 3 ημέρες και συνεχίστε την κατασκευή σας όποτε το επιθυμείτε.

Πάμε να φτιάξουμε τώρα το αποτύπωμα μας.

Καταρχάς, θα χρειαστεί να έχουμε δύο λεκάνες, μία για κάθε χρώμα και ουσιαστικά σε κάθε λεκάνη θα προσθέσουμε το χρωματιστό νερό έναντι του κανονικού (αν χρησιμοποιήσουμε χρώματα ζαχαροπλαστικής θα βάλουμε κανονικό νερό και λίγες σταγόνες από το χρώμα).

Αφού ανακατέψουμε και δημιουργήσουμε τη ζύμη μας, θα απλώσουμε ένα αντικολλητικό χαρτί και πάνω θα ανοίξουμε τις ζύμες. Για να αναμείξουμε τα χρώματα δημιουργώντας το εφέ της γης, θα χρειαστεί να κόψουμε κομμάτια ζύμης από κάθε χρώμα και να τα αφήσουμε τυχαία, το ένα δίπλα στο άλλο, σαν ψηφιδωτό. Στη συνέχεια, πατάμε με τον πλάστη τις ζύμες ενώνοντας τις και ανοίγοντας τη ζύμη σε λεπτό φύλλο.

Ήρθε η στιγμή για τα αποτυπώματα μας! Με χέρια, φύλλα και ό,τι άλλα υλικά θέλουμε αφήνουμε το σχήμα τους στη ζύμη. Τέλος, κόβουμε με ένα ποτήρι το αποτύπωμα δίνοντας στρογγυλό σχήμα. Μεταφέρουμε στο ταψί και ψήνουμε.

Όταν ήταν έτοιμα τα παρατηρήσαμε με τα μικρά χεράκια. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη να μπορούμε να αφήνουμε μόνο τέτοια αποτυπώματα από την επαφή μας μαζί του. Δε χωράνε άλλα αποτυπώματα στη Γη μας, δε χωράνε άλλα σκουπίδια. Η Γη είναι φίλη μας και κάπου εδώ θα σας αφήσω για να πάμε να μοιραστούμε αυτό το μήνυμα με τη γιαγιά και τον παππού, χαρίζοντάς τους μία από τις δημιουργίες μας και μιλώντας τους για τη σημασία τους.

Να θυμάστε την Ημέρα της Γης κάθε μέρα! Να συστήσετε στα παιδιά σας τη Γη και να τους θυμίζετε ότι χρειάζεται φροντίδα, ακριβώς όπως κι εμείς οι άνθρωποι.

Bookmarks

Με αφορμή την Ημέρα της Γης, #allazoumesinithies για Εμάς και το Περιβάλλον δημιουργώντας το δικό μας διαφορετικό «αποτύπωμα» με φυσικά υλικά και χρώματα.