Menu
Generic filters
Exact matches only

Πρακτικοί τρόποι για να μειώσουμε τη σπατάλη φαγητού στο σπίτι

Γράφει η Ελένη Βονισάκου, Food Blogger, Τhe Foodie Corner


Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την έκταση που έχει πάρει το πρόβλημα της σπατάλης φαγητού σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα λοιπόν βλέπουμε πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς στην μείωσή της.

 

  1. Ενσυνείδηση, Σκέψη και Προγραμματισμός

Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε πως οι διατροφικές μας συνήθειες πρέπει να διαπνέονται από ενσυνείδηση και σκέψη. Πιο απλά, να τις βγάλουμε από «τον αυτόματο». Πώς; Με προγραμματισμό. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο, ιδανικά το Σαββατοκύριακο, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλάνο. Πρώτα ελέγχουμε το ψυγείο και τα ντουλάπια μας. Υπάρχει κάτι που πρέπει να καταναλωθεί άμεσα; Το επόμενο βήμα είναι να σχεδιάσουμε ένα μενού για την εβδομάδα. Σημειώνουμε υλικά και ποσότητες που θα χρειαστούμε, φτιάχνουμε τη λίστα μας και φροντίζουμε να μην την ξεχάσουμε (Μόνο εγώ το παθαίνω;!). Ο προγραμματισμός ακούγεται χρονοβόρος, όμως μακροπρόθεσμα εξοικονομούμε χρόνο και χρήματα.

 

  1. Σωστή συντήρηση τροφίμων

Η τοποθέτηση των τροφίμων στα σωστά σημεία του ψυγείου είναι σημαντική για τη διατήρησή τους, μιας και η θερμοκρασία στο εσωτερικό έχει διακυμάνσεις. Γενικά προσπαθούμε να τηρούμε τα εξής:

Πόρτα: (το πιο ζεστό σημείο) τρόφιμα με μεγαλύτερη αντοχή στις μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Πχ αρτύματα (κέτσαπ, μουστάρδα κλπ), ξυδάτες σάλτσες, μαρμελάδες, αναψυκτικά, χυμοί, αλκοολούχα ποτά κλπ.

Πάνω ράφι: τρόφιμα μαγειρεμένα, πχ περίσσευμα φαγητού σε αεροστεγή δοχεία, σάλτσες, γλυκά κλπ. Έτσι αποφεύγουμε και την έκθεσή τους σε ωμά υλικά.

Μεσαία ράφια: πιο ευπαθή υλικά όπως γαλακτοκομικά (το γάλα είναι καλύτερα να τοποθετείται εδώ παρά στην πόρτα), αλλαντικά, αυγά (στο χάρτινο κουτί τους για να μην απορροφούν μυρωδιές) κλπ.

Κάτω ράφι (συνήθως το πιο κρύο σημείο): ωμά κρέατα, πουλερικά και ψάρια, καλά τυλιγμένα.

Συρτάρι οπωρολαχανικών: φρούτα και λαχανικά, ιδανικά χωρισμένα.

Ακόμα:

  • Δεν υπερφορτώνουμε το ψυγείο, για να λειτουργεί σωστά και να κυκλοφορεί ο κρύος αέρας στο εσωτερικό.
  • Μεταφέρουμε τα προϊόντα με σύντομη ημερομηνία λήξης μπροστά για να τα βλέπουμε και πίσω βάζουμε τα καινούργια.

 

  1. Αξιοποίηση περισσεύματος μαγειρεμένου φαγητού

Ιδανικά πρέπει να ψωνίζουμε και να μαγειρεύουμε όσο χρειαζόμαστε, ώστε να μην περισσεύουν μεγάλες ποσότητες φαγητού. Επειδή όμως συχνά όλο και κάτι θα μείνει, φροντίζουμε να μην πάει χαμένο. Πώς;

α) Ο πιο εύκολος αλλά λίγο βαρετός τρόπος είναι να φάμε το ίδιο φαγητό την επόμενη ημέρα ή να το βάλουμε στο ταπεράκι του γραφείου.

β) Εναλλακτικά το καταψύχουμε, χωρίζοντάς το σε μερίδες για να ξεπαγώσουμε όσο θέλουμε.

γ) Για πιο μικρές ποσότητες το αξιοποιούμε σε καινούργια συνταγή. Π.χ. τους κεφτέδες τους βάζουμε σε σάντουιτς, τα βραστά/ψητά λαχανικά σε ομελέτα, το ψητό κοτόπουλο σε σούπα, ριζότο ή ζυμαρικά. Έτσι δεν πετάμε τίποτα αλλά δεν βαριόμαστε κιόλας!

 

  1. Χρήση της κατάψυξης

Το κατεψυγμένο φαγητό θέλει λίγη προσοχή στον τρόπο απόψυξης (ιδανικά αποβραδίς στο ψυγείο), όμως γευστικά και ποιοτικά δεν έχει κάτι να ζηλέψει. Προσωπικά όταν έχω πολλή δουλειά με διευκολύνει να ξεπαγώσω κάτι αντί να μαγειρέψω. Μαγειρευτά κρέατα, λαδερά, όσπρια, σάλτσες καταψύχονται άνετα.

Στην κατάψυξη όμως μπορούμε να διατηρήσουμε και κάποια ακόμα τρόφιμα, πιο ασυνήθιστα.

  • Τριμμένο τυρί. Το χρησιμοποιούμε και απευθείας αν θέλουμε.
  • Βούτυρο.
  • Ψωμί του τοστ. Μπορούμε να το φρυγανίσουμε όπως είναι παγωμένο. (Το σάντουιτς της δουλειάς δοκιμάστε να το φτιάξετε με παγωμένο ψωμί. Μέχρι να έρθει το μεσημεράκι θα έχει ξεπαγώσει και θα είναι μαλακό σαν φρέσκο!)
  • Κέικ (αν μείνει φυσικά!) κομμένο σε μερίδες.
  • Βρασμένα όσπρια για σαλάτες.
  • Κόκκαλα από μαγειρεμένο κρέας. Μόλις μαζευτούν αρκετά φτιάχνουμε σπιτικό ζωμό.
  • Οι παγοκύστες είναι τέλειες για την διατήρηση περισσευμάτων μικρής ποσότητας πχ πέστο, πελτέ ντομάτας, κρασί (για μαγείρεμα), χυμό λεμονιού, πολτό σκόρδου ή και ψιλοκομμένα μυρωδικά (καλυμμένα με λάδι).

Θα μπορούσα να γράψω σελίδες για όλα αυτά, υπάρχουν τόσες ιδέες! Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι θέμα νοοτροπίας και σκέψης. Αρχίζουμε βλέποντας με άλλο μάτι το παρεξηγημένο χθεσινό ή κατεψυγμένο φαγητό, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προγραμματίζουμε τις αγορές μας. Έπειτα, πριν πετάξουμε οτιδήποτε σκεφτόμαστε, γιατί μου περίσσεψε; Μπορώ να το διατηρήσω; Μπορώ να το αξιοποιήσω; Γινόμαστε δημιουργικοί, βάζουμε φαντασία. Σιγά σιγά θα αλλάξουν οι συνήθειές μας και θα ριζώσει μέσα μας η νοοτροπία της εξοικονόμησης των πόρων που τόσο έχουμε ανάγκη να διαφυλάξουμε!

Bookmarks

Με λίγη προσπάθεια και καλό προγραμματισμό μπορείς να βοηθήσεις και εσύ στη μείωση της σπατάλης φαγητού