Γράφει η Μαρία Τουμπή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί ένα δημοφιλές σνακ όσων προσέχουν τη διατροφή τους, όσων ταξιδεύουν συχνά και όσων γυμνάζονται τακτικά. Είναι ένα γρήγορο, πλήρες και εύπεπτο σνακ. Αποτελεί μια υγιεινή και θρεπτική διατροφική επιλογή που όμως χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση, καθώς αποδίδει αρκετές θερμίδες.
Αν λοιπόν σου αρέσουν οι ξηροί καρποί, αλλά δεν τους επιλέγεις γιατί φοβάσαι τις θερμίδες που περιέχουν, αρκεί μόνο να υπολογίζεις ότι μια μερίδα των 45 θερμίδων ισοδυναμεί με 6 αμύγδαλα ή 2 ολόκληρα καρύδια ή 6 κάσιους ή 1 κουταλιά της σούπας σησαμόσπορους ή 15 φιστίκια αράπικα και αποδίδει 5 γραμμάρια λίπους.
Βάλε μια μικρό-μερίδα ξηρών καρπών στη διατροφή σου γιατί:
- Είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα και σε αρκετές μελέτες έχει φανεί ότι δρουν κατά της αθηροσκλήρωσης που προκαλεί στένωσης ή/και απόφραξη των αγγείων
- Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες
- Οι ξηροί καρποί αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου
Απόφυγε τους αν:
- Έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση και σου αρέσουν μόνο οι αλατισμένοι
- Έχεις αλλεργία
- Τους βρήκες μετά από πολύ καιρό στο ντουλάπι σου, γιατί ενδέχεται να έχουν αναπτυχθεί αφλατοξίνες (τοξικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά ζητήματα υγείας)
Τα αποξηραμένα φρούτα, αποτελούν τον πιο αγαπημένο τους σύντροφο.
Τα αποξηραμένα φρούτα προκύπτουν έπειτα από διάφορες μεθόδους ξήρανσης, κατά τις οποίες αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του νερού που περιέχουν, συρρικνώνονται και στη συνέχεια αποτελούν ένα μικρό αλλά υψηλής ενεργειακής πυκνότητας τρόφιμο. Πιο απλά, είναι γευστικά και εύκολα στη μεταφορά, αλλά περιέχουν αρκετές θερμίδες.
Θεωρούνται όμως μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών. Σκέψου ότι μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων μπορεί να παρέχει ένα μεγάλο ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, σίδηρο, σελήνιο, φυλλικό οξύ κ.α.
Μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων αντιστοιχεί σε 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες, 2 βασιλικούς χουρμάδες, 2-3 δαμάσκηνα, 2 μικρά σύκα, 2-3 βερίκοκα. Αυτά πωλούνται συνήθως χωρίς προσθήκη επιπλέον ζάχαρης.
Εξαιρετικά εύγεστα αλλά συχνά με την προσθήκη ζάχαρης είναι το μάνγκο, το μήλο, η παπάγια, οι φράουλες, τα κεράσια, ο ανανάς, τα βατόμουρα, οι μπανάνες και τα κράνπμερι.
Τι να προσέξεις όταν τα αγοράζεις:
- Να μην έχουν επικάλυψη ζάχαρης.
- Να μην περιέχουν θειώδη άλατα, που συχνά χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ως μέσω συντήρησης
- Να μην περιέχουν χρωστικές ουσίες. Προτιμήστε τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς έντονο χρωματισμό
- Να έχουν συντηρηθεί σωστά και ιδανικά να είναι σφραγισμένα αεροστεγώς καθώς έτσι αποφεύγεται η επιμόλυνσή τους από μύκητες και η εμφάνιση αφλατοξινών (τοξικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά ζητήματα υγείας)
Nutri tip: Μια Κυριακή φτιάξε μικρά ταπεράκια με ανάμεικτους ξηρούς καρπούς και 2-3 αποξηραμένα φρούτα. Βάλτα στο ντουλάπι και κάθε μέρα μπορείς να έχεις ένα σνακ στην τσάντα σου, που θα σε «σώσει» από την πείνα και θα σε βοηθήσει να μην υποκύψεις στον πρώτο γλυκό πειρασμό. Παράλληλα, θα σε γεμίσει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά χωρίς τύψεις!