Menu
Generic filters
Exact matches only

Τηγανητά μανιτάρια σαν μπακαλιάρος με αφράτη σκορδαλιά πατάτας

Το εθιμικό πιάτο του μπακαλιάρου-σκορδαλιά από τραγανές κροκέτες μανιταριών πλευρώτους

Το εθιμικό πιάτο του μπακαλιάρου-σκορδαλιά ήταν ανέκαθεν το αγαπημένο μου, με τα τελευταία 2 χρόνια που έχω γίνει vegetarian να το έχω στερηθεί, καθώς δεν είχα βρει τρόπο να μαγειρέψω κάτι που να μοιάζει αρκετά ώστε να με “ξεγελάσει”. Ώσπου μία μέρα αναφώνησα “εύρηκα” από τα βάθη του γραφείου μου και έτρεξα γρήγορα στην κουζίνα να δοκιμάσω την ιδέα μου. Για να σου γράφω αυτές τις γραμμές, καταλαβαίνεις ότι το πέτυχα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία: τραγανές κροκέτες μανιταριών πλευρώτους, χρυσοκόκκινες και πεντανόστιμες, με τις ίνες από τα συγκεκριμένα μανιτάρια να θυμίζουν τον μπακαλιάρο τις οποίες συνόδευσα με μία θεϊκή, αφράτη σκορδαλιά. Τα έθιμα είναι για όλους, ανεξάρτητα της διατροφικής μας προτίμησης, όποιος κι αν είσαι, για ό,τι θέλεις να είσαι αυτήν την 25η Μαρτίου δεν θα λείπεις από το τραπέζι!

Τηγανητά μανιτάρια σαν μπακαλιάρος με αφράτη σκορδαλιά πατάτας

Μερίδες: 2 Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 30-40 λεπτά

Υλικά για τη σκορδαλιά:

  • 3-5 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με το πόσο δυνατή θέλουμε τη σκορδαλιά μας)
  • 500 γρ. πατάτες , καθαρισμένες και κομμένες σε μεσαία κυβάκια
  • 50 ml λευκό ξίδι ή μηλόξιδο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Υλικά για τα μανιτάρια:

  • 200 ml νερό
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. πάπρικα
  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • ελαιόλαδο & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ξεκινάμε με την σκορδαλιά. Βάζουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε ένα ταψάκι φούρνου, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 200°C για 10 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ένα γουδί ή σε ένα μπολ μαζί με το ξίδι και 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και πολτοποιούμε είτε με το γουδοχέρι είτε με ένα πιρούνι.
  • Παράλληλα βάζουμε τις πατάτες σε μία κατσαρόλα, τις καλύπτουμε με νερό βρύσης, αλατίζουμε κατά προτίμηση και τις βράζουμε για 15 λεπτά. Σουρώνουμε, μεταφέρουμε σε μπολ όσο είναι ζεστές και πολτοποιούμε πολύ καλά με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του σκόρδου, ανακατεύοντας πολύ καλά.
  • Συνεχίζουμε με τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το νερό, το μισό αλεύρι και το μισό αλάτι. Βάζουμε μέσα τα μανιτάρια, χωρίζοντας πρώτα τα μανιτάρια που είναι ενωμένα μεταξύ τους, και ανακατεύουμε καλά και απαλά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ή μία σακούλα με ζιπ, βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το υπόλοιπο αλάτι, την πάπρικα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μεταφέρουμε τα μανιτάρια από το κουρκούτι μέσα στο στεγνό μείγμα, τινάζοντας τα ελαφρά. Ανακατεύουμε και πάλι καλά και απαλά μέχρι να παναριστούν καλά όλα τα μανιτάρια.
  • Ζεσταίνουμε 2 δάχτυλα ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε μέσα όσα μανιτάρια χωράνε. Τηγανίζουμε για 8 λεπτά, γυρνώντας συχνά τα μανιτάρια με μία λαβίδα. Μεταφέρουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε το τηγάνισμα μέχρι να τελειώσουν τα μανιτάρια.

Σερβίρουμε τα μανιτάρια με σκορδαλιά.

TIP: Για να κάνεις τη συνταγή με jackfruit, το εξωτικό φρούτο που θα βρεις στο τμήμα ΑΡΜΟΝΙΑ σε καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος: ξεπλένεις και σουρώνεις τα κομμάτια jackfruit, τα μαδάς ελαφρώς με το χέρι και τα ακολουθείς κανονικά την ίδια συνταγή.

Bookmarks

Το εθιμικό πιάτο του μπακαλιάρου-σκορδαλιά από τραγανές κροκέτες μανιταριών πλευρώτους