Menu
Generic filters
Exact matches only

Θρεπτικό και νόστιμο healthy bowl με λαβράκι και ολόφρεσκα υλικά για τις καλοκαιρινές ημέρες

#allazoumesinithies και απολαμβάνουμε μία αρωματική και πλούσια σαλάτα ταμπουλέ με μαυρομάτικα φασόλια και ψητό λαβράκι ΑΒ Επιλογής.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει τόσο δεν έχουμε διάθεση για πολλά μαγειρέματα.

Ο οργανισμός μας όμως έχει ανάγκη από όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενώ αποφεύγουμε τα ζεστά γεύματα, επιλέγουμε κυρίως πιο δροσερές και ελαφριές επιλογές όπως σαλάτες, βραστά λαχανικά και φαγητά με λιγότερα λιπαρά και θερμίδες. Επίσης, είναι αναγκαία και η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας νερού σε σχέση με αυτήν που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε κατά τη χειμερινή περίοδο.    

Η επιλογή του γρήγορου και εύκολου φαγητού δε σημαίνει ότι θα πρέπει να καταφεύγουμε σε πρόχειρο φαγητό τύπου junk food.

Το καλοκαίρι αποτελεί την ιδανική περίοδο για να αλλάξουμε τις συνήθειες μας και να υιοθετήσουμε έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής που θα στηρίζεται σε φρέσκα εποχικά προϊόντα. 

Η διατροφή μας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Το ψάρι επίσης, θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο, γιατί αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με μικρό ποσοστό κορεσμένου λίπους και είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά.

Τέλος, ας μη ξεχνάμε και τα όσπρια που αποτελούν καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Υπάρχουν όμως, πολλές επιλογές για να εξακολουθήσεις να έχεις στη διατροφή σου, με δροσερή διάθεση, όσπρια και το καλοκαίρι.

  • Πρόσθεσέ τα σε σαλάτες. Στο οπωροπωλείο της ΑΒ Βασιλόπουλους θα βρεις σε αφθονία φρέσκα λαχανικά εποχής με τα οποία μπορείς να φτιάξεις πλούσιες, δροσερές και χορταστικές σαλάτες.
  • Φτιάξε χούμους και πάρε μαζί σου στην παραλία τα πιο θρεπτικά σάντουιτς με χούμους και λαχανικά.
  • Συνδύασε τα με θαλασσινά και ψάρια υδατοκαλλιέργειας ελληνικής που θα βρεις ολόφρεσκα στο ιχθυοπωλείο της ΑΒ ή στα ειδικά ψυγεία και θα απολαύσεις ένα γεύμα πλούσιο σε Ω3 λιπαρά.

Μία τέτοια υπέροχη σαλάτα θα απολαύσουμε, ένα διαφορετικό καλοκαιρινό ταμπουλέ με μαυρομάτικα φασόλια και φρέσκα λαχανικά, το οποίο θα συνοδεύσουμε με ψητό Φρέσκο Λαβράκι Ελληνικό ΑΒ Επιλογή και ένα ελαφρύ dressing με ελαιόλαδο και λεμόνι. Μη ξεχνάς πως το λαβράκι ΑΒ Επιλογή έχει βραβευθεί για τη γεύση του στα Βραβεία Ανώτερης Γεύσης 2022 και ότι τα φρέσκα ψάρια ΑΒ Επιλογή θα τα βρεις έτοιμα και καθαρισμένα

Μία σαλάτα που αποτελεί πλήρες γεύμα και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες.

Για τη σαλάτα ταμπουλέ με μαυρομάτικα φασόλια θα χρειαστούμε:

Για τη σαλάτα (σερβίρει 2 μερίδες)

  • 200g φασόλια μαυρομάτικα
  • 2 ώριμες και σφιχτές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 αγγούρι μεσαίου μεγέθους καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ή ½ μεγάλο ψιλοκομμένο
  • Μία μικρή κίτρινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Δυόσμος ψιλοκομμένος
  • Λίγο σουσάμι (προαιρετικά)

Για το dressing

  • 40ml ελαιόλαδο
  • 20ml χυμό λεμονιού
  • ½ κ/γ μουστάρδα
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • Λίγο ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

Για το ψητό ψάρι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε προαιρετικά τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε καθαρό νερό για 5 με 10 λεπτά, στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα ξανά σε καθαρό νερό που βράζει. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 20 λεπτά.

Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το ψάρι με ένα χαρτί κουζίνας.

Το αλατίζουμε λίγο εξωτερικά και το τοποθετούμε πάνω στη σχάρα, την οποία έχουμε λαδώσει ελαφρώς με ένα χαρτί.

Ψήνουμε το ψάρι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20 περίπου λεπτά, ανάλογα τον φούρνο.

Σε ένα βάζο ρίχνουμε όλα τα υλικά για το dressing και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα λαχανικά και προσθέτουμε και τα κρύα μαυρομάτικα φασόλια.

Κρατάμε λίγο από το dressing για το ψάρι και το υπόλοιπο το ρίχνουμε στη σαλάτα.

Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε στα πιάτα.

Φιλετάρουμε το λαβράκι και το σερβίρουμε μαζί με το ταμπουλέ. Ραντίζουμε το ψάρι με το υπόλοιπο dressing και σερβίρουμε.

Tips

Τόσο τη σαλάτα, όσο και το dressing μπορούμε να τα φτιάξουμε νωρίτερα και να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο.

Μπορούμε επίσης, να βράσουμε μεγαλύτερη ποσότητα από τα φασόλια μας και όσα περισσέψουν να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Bookmarks

#allazoumesinithies και απολαμβάνουμε μία αρωματική και πλούσια σαλάτα ταμπουλέ με μαυρομάτικα φασόλια και ψητό λαβράκι ΑΒ Επιλογής.