Η ντομάτα απλά είναι «γευστικό» σύμβολο του ελληνικού καλοκαιριού, η γεύση της μας συνόδευσε όλο το καλοκαίρι και ποιος από εμάς δεν έχει έστω μια στιγμή απόλαυσης να θυμηθεί.
Από μια επική χωριάτικη με ντόπιο τυρί στις διακοπές του, τις ατελείωτες «βουτιές» με φίλους στο τραπέζι ή εκείνα τα φανταστικά γεμιστά που έψησε η μαμά σου με τις μελωμένες ντομάτες να λιώνουν στο στόμα, ενώ αν βρισκόσουν στην παραλία και είχες μία λιγούρα δεν μπορεί να μην έφαγες τομάτα με λίγο ψωμί.
Η δική μου «γευστική» ανάμνηση δεν είναι «τωρινή» αλλά είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μου και πρόκειται για κάτι που τρώω συχνά και όλες τις εποχές.
Επάνω σε μια φέτα προζυμένιο ψωμί μια στρώση σπιτικού τοματοπελτέ, απλά θεικό!
Η αλήθεια είναι πως λατρεύω τον τοματοπελτέ και τον χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά. Κάποια στιγμή ο σπιτικός τελειώνει και η αμέσως επόμενη επιλογή είναι ο άλλος αγαπημένος μου, ο βιολογικός τοματοπελτές ΑΒ THINK BIO!
Ευτυχώς στην Ελλάδα οι ντομάτες είναι πεντανόστιμες και σε αφθονία ενώ μέχρι και τέλος του Σεπτέμβρη μπορούμε να βρούμε τις ιδανικές ντομάτες για να φτιάξουμε σπιτικά καλούδια που θα μας θυμίζουν στην «καρδιά» του χειμώνα το μοναδικό καλοκαίρι.
Γυρνώντας από τις φετινές μου διακοπές, δεν έφερα μόνο σπιτικό τοματοπελτέ, λιαστά ντοματίνια, κέτσαπ και σάλτσα ντομάτας, όλα φτιαγμένα από βιολογικές ντομάτες, αλλά και ένα «οδηγό» συνταγών που θα μοιραστώ μαζί σου.
Αξίζει να το προσπαθήσεις κι εσύ, και θα καταλάβεις τη φιλοσοφία μας στο #allazoumesinithies για όσα αγαπάμε να μοιραζόμαστε, όσα μας γεμίζουν χαρά, μας κάνουν «καλό» και κυρίως ότι δημιουργούμε μόνοι μας αξιοποιώντας τα εποχικά υλικά.
Tips:
1. Προμηθεύσου ώριμες ελληνικές ντομάτες που θα βρεις στο οπωροπωλείο της ΑΒ Βασιλόπουλος,
2. Ξεκινώντας, για να κάνεις οποιαδήποτε παρασκευή που αφορά τοματοπελτέ, κέτσαπ ή σάλτσα τομάτας θα χρειαστείς ένα μύλο λαχανικών που θα πολτοποιήσεις τις ντομάτες, αυτό, θα δώσει τέλεια υφή σε όλα.
Εναλλακτικά θα χρειαστεί να χαράξεις μια-μια τις ντομάτες, να τις τοποθετήσεις για λίγη ώρα σε ζεστό νερό, να τις ξεφλουδίσεις και να αφαιρέσεις τους σπόρους πριν τις πολτοποιήσεις
3. Θα χρειαστείς ελαιόλαδο, μπαχαρικά, αποξηραμένα μυρωδικά και αλάτι
4. Στην ΑΒ Βασιλόπουλος θα βρεις τα κατάλληλα γυάλινα βάζα για να αποθηκεύσεις όσα αποφασίσεις να φτιάξεις, δεν ξεχνάμε να τα αποστειρώσουμε ώστε να διατηρήσουμε σωστά όσα φτιάξουμε
Λιαστές ντομάτες και ντοματίνια
Υλικά
1500 γρ. ντοματίνια ΑΒ THINK BIO
Χοντρό θαλασσινό αλάτι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε λιαστές ντομάτες χρειαζόμαστε ώριμες και σφιχτές ντομάτες, επίσης και τα βιολογικά ντοματίνια ΑΒ THINK BIO είναι ιδανικά.
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση, αλατίζουμε με χοντρό θαλασσινό αλάτι και τα απλώνουμε σε ένα δίσκο με τη φλούδα προς τα κάτω.
Σκεπάζουμε με τούλι ή γάζα αφήνοντας σε ηλιόλουστο σημείο μέχρι να «στεγνώσουν».
Αν δεν διαθέτουμε κάποιο ηλιόλουστο χώρο στο σπίτι μας μπορούμε να ακολουθήσουμε τη φυσική μέθοδο εναλλακτικά τις στεγνώνουμε στο φούρνο στους 60°C στην λειτουργία του αερόθερμου
για όσο χρειαστεί.
Αποθηκεύσουμε σε αποστειρωμένα βάζα που γεμίζουμε με ελαιόλαδο και κόκκους από μαύρο πιπέρι, μυρωδικά.
Σπιτική κέτσαπ ή σάλτσα τομάτας
Υλικά
2000 γρ. ντομάτες
4 κ.σ. καστανή ζάχαρη ΑΒ ή 2 κ.σ. μέλι
40 γρ. ξύδι από κόκκινο κρασί ΑΒ THINK BIO
4 κόκκους μπαχάρι
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 κόκκους μπαχάρι
2 μοσχοκάρφια
1 δαφνόφυλλο
Θαλασσινό αλάτι
Διαδικασία
Ακολουθούμε τη διαδικασία που προαναφέραμε για το ξεφλούδισμα και τις χοντροκόβουμε.
Βράζουμε σε ευρύχωρη κατσαρόλα τις ντομάτες με τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα μπαχάρια, τα γαρύφαλλα και το δαφνόφυλλο για 20΄και κατόπιν περνάμε από μπλέντερ ή μύλο λαχανικών, αφαιρώντας τα μπαχαρικά.
Ξαναβάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα τον πουρέ και προσθέτουμε το μηλόξυδο, τη ζάχαρη και αλάτι σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.
Βράζουμε για 30’ και μόλις η κέτσαπ αποκτήσει την επιθυμητή υφή αποθηκεύσουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζο.
Με τον ίδιο τρόπο με διαφορετικά μπαχαρικά και μυρωδικά μπορούμε να φτιάξουμε σάλτσα ντομάτας για τα μαγειρέματά μας.
Σπιτικός τοματοπελτές
Υλικά
5000 γρ. ντομάτες ώριμες
Χοντρό αλάτι κατάλληλο για τουρσί και άλμη ΑΒ Βασιλόπουλος
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις ντομάτες, αφαιρώντας κοτσάνια και στίγματα.
Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και τις πιέζουμε ώστε να βγουν οι σπόροι και τα περιττά υγρά.
Τις στοιβάζουμε σε 3-4 στρώσεις, πασπαλίζοντας με αλάτι, μέσα σε ευρύχωρη κατσαρόλα και τις βράζουμε για 25-30΄(μετρώντας το χρόνο μετά από την πρώτη βράση) χωρίς καπάκι.
Περνάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από το μύλο λαχανικών τον οποίο τοποθετούμε μέσα σε μια σίτα, εκτός και αν έχουμε το ειδικό μηχάνημα όπου το χρησιμοποιούμε ως συνήθως.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε βαμβακερή και καθαρή υφασμάτινη «σακούλα», κρεμάμε σε ζεστό και σκιερό μέρος ώσπου να στραγγίξουν τα υγρά εντελώς.
Ελέγχουμε τον τοματοπελτέ αν έχει στεγνώσει σωστά και τον απλώνουμε σε ταψιά όπου τα τοποθετούμε στον ήλιο ή συνεχίζουμε το στέγνωμα σε φούρνο.
Αποθηκεύουμε τον τοματοπελτέ σε αποστειρωμένα βάζα καλύπτοντας την επιφάνειά του με λίγο ελαιόλαδο.