Σουβλάκια… ένα από τα σήματα κατατεθέν όταν κάποιος σκέφτεται την Ελλάδα και το φαγητό! Τί γίνεται όμως όταν είσαι vegan, vegetarian, νηστεύεις ή απλά θέλεις να μειώσεις το κρέας; Σταματάς να τρως ένα από τα αγαπημένα σου φαγητά; Φυσικά και όχι! Απλά μαθαίνεις να τα φτιάχνεις με άλλες πρώτες ύλες και σας υπόσχομαι ότι βγαίνουν το ίδιο λαχταριστά!
Χάρη στην ΑΒ Βασιλόπουλος, την ποικιλία του οπωροπωλείου της, τη φρεσκάδα των λαχανικών και των μοναδικών προϊόντων που προσφέρει… μπορείς να φτιάξεις τα πιο εύκολα και γρήγορα vegan σουβλάκια! Πάμε να δούμε μαζί το «πως»!
Τί προϊόντα θα χρειαστώ για τα καλαμάκια και για τον γύρο;
Τα προϊόντα που χρησιμοποίησα για τα καλαμάκια και τον vegan γύρο είναι της εταιρείας Δίρφυς, η οποία με τις καινοτόμες ιδέες της μας διευκολύνει, μιας και τα σουβλάκια είναι έτοιμα προς μαγείρεμα χωρίς να χρειάζονται κάποια προετοιμασία. Κάνοντας κλικ στα προϊόντα που προτείνω, θα μεταφερθείτε αυτόματα στο e-shop της ΑΒ Βασιλόπουλος, προκειμένου να μάθετε περισσότερα:
- Μανιταρόγυρος ήδη κομμένος με έτοιμη μαρινάδα της εταιρείας Δίρφυς
- Έτοιμα καλαμάκια μανιταριών, με πιπεριές της εταιρείας Δίρφυς
Αν θέλετε να φτιάξετε τα δικά σας καλαμάκια ή τον δικό σας vegan γύρο, τότε σας προτείνω:
- Τα μανιτάρια πλευρώτους της ΑΒ Βασιλόπουλος (για τον γύρο)
- Και τα μανιτάρια λευκά Agaricus της ΑΒ Βασιλόπουλος (για τα καλαμάκια)
Πάμε να δούμε μαζί και τι προϊόντα θα χρειαστείτε συνολικά για να φτιάξετε τα πιο τέλεια σπιτικά χορτοφαγικά σουβλάκια
Για το τυλιχτό θα χρειαστείτε:
- Πίτες – Στα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος, μπορείτε να βρείτε πίτες όλων των ειδών, με λευκό αλεύρι, αλεύρι ολικής άλεσης και καλαμποκάλευρο
- Φρέσκα λαχανικά από το οπωροπωλείο της ΑΒ Βασιλόπουλος (όπως ντομάτες, μαρούλι, κρεμμύδι )
- Γλυκοπατάτες
- Ροζ ή κίτρινη σως (παρακάτω θα δείτε πως να φτιάξετε τις δικές σας vegan σως)
Ροζ και κίτρινη σως – προϊόντα και αναλογίες
Αν και μπορεί να μην της φαίνεται, η σως αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για ένα επιτυχημένο τυλιχτό, καθώς μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στη γεύση. Γι’ αυτό και σας προτείνω να δοκιμάσετε δύο πολύ απλές vegan σως, τις οποίες θα αγαπήσετε!
Ροζ σως
Σε ένα μπωλ βάζετε 2 γενναιόδωρες κουταλιές της σούπας vegan μαγιονέζα, 1 κ.σ. κέτσαπ και 1 κ.σ. απαλή μουστάρδα. Αυτές είναι οι αναλογίες που βάζω εγώ προσωπικά. Φυσικά, μπορείτε να αναπροσαρμόσετε τη συνταγή όπως σας αρέσει ή να φτιάξετε πολύ περισσότερη σως αυξάνοντας αναλογικά τις ποσότητες των υλικών.
Κίτρινη σως
Σε ένα μπωλ βάζετε 3 κ.σ. vegan μαγιονέζα και 2 κ.σ. απαλή μουστάρδα.
Και στις δύο, μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα!
Εκτέλεση Συνταγής
Για τα καλαμάκια το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ψήσετε τα μανιταροκαλαμάκια της εταιρείας Δίρφυς στο φούρνο. Όλες οι οδηγίες αναγράφονται στη συσκευασία, κάτι που εμένα τουλάχιστον με διευκολύνει πολύ. Προσωπικά προσέθεσα και λίγο ελαιόλαδο και τα έψησα παραπάνω από τον αναγραφόμενο χρόνο, γιατί μου αρέσει να είναι καλοψημένα.
Για το τυλιχτό:
- Σε μια κατσαρόλα βάζω το λάδι της επιλογής μου σε δυνατή φωτιά για να τηγανίσω τις γλυκοπατάτες μου.
- Μέχρι το λάδι να κάψει, κόβω τις γλυκοπατάτες στο κατάλληλο σχήμα για τηγάνισμα.
- Τις βάζω στο τηγάνι και περιμένω να τηγανιστούν. Αφού τηγανιστούν τις στραγγίζω σε λίγο ρολό κουζίνας και προσθέτω αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
- Ετοιμάζω τον έτοιμο γύρο της εταιρείας Δίρφυς ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Τον έψησα παραπάνω προκειμένου να εξατμιστεί όσο περισσότερο γίνεται η υγρασία που έχουν τα μανιτάρια. Μπορείτε να δοκιμάζετε τα μανιτάρια όσο ψήνονται, προκειμένου να δείτε ποια είναι και η δικιά σας αγαπημένη υφή. Μια συσκευασία θα σας εξασφαλίσει 2-3 τυλιχτά σουβλάκια.
- Παράλληλα κόβω τα λαχανικά της επιλογής μου όπως ντομάτα, μαρούλι και κρεμμύδι.
- Ετοιμάζω τις σως.
- Αφού όλα τα παραπάνω είναι έτοιμα, βάζω ελάχιστο ελαιόλαδο στις πίτες μου και τις τοποθετώ σε ένα τηγάνι για λίγη ώρα προκειμένου να μαλακώσουν.
- Κόβω αντικολλητικό χαρτί για κάθε τυλιχτό που θα τυλίξω.
- Παίρνω το αντικολλητικό χαρτί στο χέρι, βάζω μια έτοιμη πίτα, την σως που προτιμώ, στη συνέχεια γύρο ή ένα καλαμάκι μανιταριών, προσθέτω γλυκοπατάτες τηγανητές και τα λαχανικά της επιλογής μου.
- Μπορώ να βάλω ρίγανη και πάπρικα.
- Και τέλος, τυλίγω το τυλιχτό μου.
Η συνολική διαδικασία διαρκεί το πολύ μισή ώρα! Κάτι το οποίο κάνει αυτά τα σπιτικά vegan σουβλάκια μία από τις πιο γρήγορες, εύκολες και ευχάριστες εμπειρίες! Τί λέτε λοιπόν; Θα τα δοκιμάσετε και εσείς;