Αχ τοματούλες! Μπορεί προσωπικά να έχω μια ελαφριά προτίμηση στα καλούδια του φθινοπώρου, αλλά αυτή την εποχή αν κάτι ξεχωρίζω είναι η τομάτα, η βασίλισσα του καλοκαιριού. Είναι ό,τι πιο αγαπημένο μου τους πιο ζεστούς μήνες! Μπορώ να ζω μόνο με τομάτα, να την καταναλώνω σε κάθε της μορφή μιας και είναι απίθανη τόσο ωμή όσο και μαγειρεμένη.
Κόκκινη κόκκινη, έρχεται να μας χαρίσει δροσιά, ενυδάτωση και ένα σωρό διατροφικά οφέλη. Μιλώντας για το όμορφο κόκκινο χρώμα της, εσύ ξέρεις πού οφείλεται αυτό; Οφείλεται στο λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που περιέχει η τομάτα με αντικαρκινικές ιδιότητες. Όσο πιο κόκκινη είναι η τομάτα τόσο μεγαλύτερη και η περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο. Κάνει καλό στην καρδιά, στο δέρμα, στην όραση, περιέχει βιταμίνες, κάλιο, φυτικές ίνες κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα καλά που μπορεί να μας προσφέρει.
Είμαι σίγουρη ότι κι εσύ συμπεριλαμβάνεις πολλές τομάτες στο διατροφή σου το καλοκαιράκι, αφού ταιριάζουν με όλα και δίνουν απίστευτη νοστιμιά.
Μερικοί από τους δικούς μου αγαπημένους τρόπους να τις καταναλώνω είναι:
- Σε κάθε λογής δροσερή πράσινη σαλάτα και ντάκο
- Σε απλές κόκκινες σάλτσες με μυρωδικά να συνοδεύουν τα ζυμαρικά μου
- Με αβγά μαγειρεμένα μέσα στη σάλτσα φρέσκιας ντοματούλας και φρέσκο ψωμάκι για βούτες
- Σε καγιανά πάνω σε φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί
- Σε όλων των ειδών τις μπουσκέτες/σάντουιτς
- Να μην ξεχάσουμε τα γεμιστά! Και δεν χρειάζεται να αναφέρω τα λαδερά, αλλά και κάθε είδους μαγειρευτά που παίρνουν άλλη γεύση αυτήν την εποχή χάρη στη φρέσκια τομάτα
- Ψητές στο φούρνο – βγάζουν όλη τη γλύκα τους και συνοδεύουν καταπληκτικά ζυμαρικά ή οποιοδήποτε άλλο πιάτο
Κι απ’ αυτό το τελευταίο θα πιαστώ, για να προλογίσω τη συνταγή που θα μοιραστώ σήμερα μαζί σου, άκρως χορταστική και πεντανόστιμη. Όλα τα αρώματα και οι χυμοί δένουν μεταξύ τους και συνθέτουν το πιο καλοκαιρινό super bowl.
Οι τομάτες ψήνονται αργά στο φούρνο με αλατοπίπερο, ελάχιστο ελαιόλαδο και ξερό βασιλικό (οι τομάτες αγαπάνε πολύ το βασιλικό). Οι γαρίδες μαρινάρονται σε ένα μυρωδάτο και σκορδάτο μείγμα κι έπειτα μαγειρεύονται τόσο όσο, ώστε να παραμείνουν ζουμερές. Στο τέλος, ψητές τοματούλες και σκορδάτες γαριδούλες ενώνονται με φασόλια, μια χούφτα σπανάκι και θρυμματισμένη φέτα που θα λιώσει ελαφρά με τη θερμοκρασία και θα έρθει να δέσει.
Νομίζω ανυπομονείς για τη σημερινή συνταγή! Προμηθεύσου ελληνικές βιολογικές τομάτες από το οπωροπωλείο του κοντινότερου καταστήματος ΑΒ Βασιλόπουλος που πάντα φροντίζει για όλα όσα νοιάζεσαι και πάμε να ετοιμάσουμε το πιάτο μας.
Προετοιμασία 60-70 λεπτά | Μερίδες 2
Υλικά
Για τις ψητές τομάτες:
- 3-4 τομάτες τομάτες Βιολογικής Γεωργίας Ελληνικές ΑΒ Think BIO
- 2 κ/σ ελαιόλαδο
- 2 πρέζες καστανή ζάχαρη
- ½ κ/γ βασιλικό ξερό
- Αλάτι – πιπέρι
Για τις γαρίδες και τη μαρινάδα:
- 1 πακέτο Γαρίδες Ατλαντικού Νο2 κατεψυγμένες
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- ½ κ/γ σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
- ½ κ/γ πάπρικα
- 1 πρέζα ρίγανη ξερή
- Χυμό από ½ λεμόνι
- 2 κ/σ ελαιόλαδο
- Αλάτι – πιπέρι
Για το τελείωμα του πιάτου:
- Χυμός από ½ λεμόνι
- 2-3 χούφτες σπανάκι baby
- 120g φασόλια της επιλογής σου, βρασμένα
- 100g φέτα θρυμματισμένη
- Φύλλα φρέσκιας ρίγανης
- Λίγο ωμό ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς °C.
- Ετοιμάζουμε πρώτα τις τομάτες. Πλένουμε τις τομάτες βιολογικής γεωργίας ΑΒ Think BIO και τις κόβουμε σε τέταρτα ή έκτα ανάλογα με το μέγεθος.
- Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
- Ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
- Έπειτα, ετοιμάζουμε τη μαρινάδα για τις γαρίδες. Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε το λιωμένο σκόρδο, τη σκόνη σκόρδου, το ελαιόλαδο, την πάπρικα, τη ρίγανη, το λεμόνι και το αλατοπίπερο.
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας και τα κεφάλια και τις προσθέτουμε στο μπολ με τη μαρινάδα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τις γαρίδες στο μείγμα περίπου 20 λεπτά.
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει και μετά προσθέτουμε τις γαρίδες μαζί με τη μαρινάδα και μαγειρεύουμε περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Σβήνουμε με το χυμό από ½ λεμόνι.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια και ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε μέχρι οι ψητές τομάτες να είναι έτοιμες.
- Επαναφέρουμε το τηγάνι με τις γαρίδες σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις ψητές τομάτες μαζί με τα ζουμιά τους. Ανακατεύουμε απαλά.
- Προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ύστερα, ανακατεύουμε απαλά, για να την ενσωματώσουμε.
- Σερβίρουμε με λίγες σταγόνες φρέσκου ελαιόλαδου, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φύλλα ρίγανης.
Καλή Απόλαυση!