Κρασί με τυριά. Ένας από τους καλύτερους, αν όχι ο καλύτερος, συνδυασμός θα μπορούσε να πει κανείς. Κι όμως, με την ΑΒ Βασιλόπουλος #allazoumesinithies και βρήκαμε τον τρόπο να τον κάνουμε ακόμα καλύτερο, προσθέτοντας απλώς σοκολάτα.
Κι αν δεν πείστηκες με το που το άκουσες, να σου πω μόνο ότι το γευστικό προφίλ της σοκολάτας δεν έχει μόνο γλύκα, αλλά και ευχάριστη πίκρα, αψάδα, umami και μια ιδέα ξηρών καρπών, που ναι, όλα αυτά ταιριάζουν τέλεια με τα τυριά.
Είτε σαν επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα, όπως τα μανιτάρια Bourguignonne, είτε μόνο του, είναι ιδανικό για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή οποιοδήποτε άλλο βράδυ θέλεις να κάνεις ξεχωριστό.
Για τον πρωταγωνιστή του πλατό, διάλεξε μόνο ποιοτική, αυθεντική σοκολάτα. Κι εδώ είναι που θα σου μιλήσω για τις σοκολάτες Delicata, το λαχταριστό brand με τις 4 ξεχωριστές συλλογές που φέρνει για εμάς αποκλειστικά η ΑΒ. Οι ντιζαϊνάτες, χρωματιστές συσκευασίες τους τράβηξαν το μάτι μου, αλλά οι γεύσεις τους είναι αυτές που πραγματικά με κέρδισαν: οι Everyday Happiness, Sparkling Happiness, Discover Happiness και Original Happiness με τις μοναδικές γεύσεις και τους ανατρεπτικούς συνδυασμούς!
Πάμε όμως να δούμε πως θα φτιάξεις το τέλειο πλατό;
Η σοκολάτα:
Διάλεξε dark σοκολάτες που συμπληρώνουν ιδανικά τα τυριά. Προτείνω από τη σειρά Original Happiness, τη μαύρη σοκολάτα με 64% κακάο από το Περού & τη μαύρη σοκολάτα με 72% κακάο από την Τανζανία με εκλεκτικές, ραφινάτες, έντονες γεύσεις για τους καθαρούς λάτρεις της σοκολάτας, όπου κάθε δαγκωνιά σε ταξιδεύει σε εξωτικές χώρες, εκεί όπου ο ήλιος, η γη και το μικροκλίμα, κάνουν κάθε κακάο μοναδικό.
Τα τυριά:
Τρία τυριά είναι αρκετά, αλλά φρόντισε να υπάρχουν διάφορα γευστικά προφίλ, υφές και επίπεδα ωρίμανσης. Προτείνω:
– Ένα μαλακό, ανάλατο και βουτυράτο, όπως μανούρι, ανθότυρο ή ανάλατη μυζήθρα.
– Ένα σκληρό, ήπιο αλλά με χαρακτήρα, όπως ένα κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα, ένα ποιοτικό κασέρι ή ένα πεκορίνο.
– Ένα αλμυρό, παλαιωμένο και έντονο όπως μπλε τυρί, Σαν Μιχάλη, κρασοτύρι, ή παλαιωμένη γραβιέρα.
Τα extra:
Πλαισίωσε το πλατό σου με τα απαραίτητα συνοδευτικά για να προσθέσεις ποικιλία και να αναδείξεις τις γεύσεις της σοκολάτας και των τυριών, όπως:
– Ξηρούς καρπούς: διάλεξε κάτι αλμυρό και τραγανό, όπως κελυφωτά φυστίκια ή αλατισμένα αμύγδαλα.
– Αλμυρά κράκερ, πρέτζελ, αλατισμένα στικς και γενικά οτιδήποτε αλμυρό σε “ψωμένιο” σνακ.
– Φρούτα: πήγαινε με ό,τι είναι στην εποχή. Μήλα, μανταρίνια, πορτοκάλια, αχλάδια, ρόδια για τον χειμώνα, φράουλες, κεράσια, σταφύλια, σύκα τους πιο ζεστούς μήνες.
– Μέλι: ένα μπολάκι με μέλι μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Άπλωσε το στα κράκερ ή βούτα μέσα τα τυριά και τα φρούτα.
Πώς θα στήσεις το τέλειο πλατό:
- Διάλεξε ένα ξύλο κοπής, έναν δίσκο, ή ένα μεγάλο πιάτο για βάση.
- Ξεκίνα από τα τυριά. Μπορείς να τα αφήσεις ολόκληρα βάζοντας μαζί ένα μαχαιράκι, ή κόψε τα σε μπουκιές. Δοκίμασε διαφορετικά σχήματα όπως κυβάκια, τρίγωνα ή μπαστουνάκια. Τα παλαιωμένα τυριά σπάσε τα ακανόνιστα.
- Στη συνέχεια, πρόσθεσε τις σοκολάτες, είτε ολόκληρες είτε σε κομμάτια. Μπορείς, ακόμα, να λιώσεις ένα μέρος για να βουτάς μέσα τα φρούτα σου.
- Γέμισε τα κενά με τα φρούτα κομμένα και τα υπόλοιπα συνοδευτικά σου.
Τι μπορείς να πιείς μαζί με το πλατό:
- Οποιοδήποτε κρασί, είτε κόκκινο, λευκό ή ροζέ όπως το Black Squirrel. Δεν υπάρχει περιορισμός. Διάλεξε το αγαπημένο σου κρασί, σέρβιρέ το στην κατάλληλη θερμοκρασία και απόλαυσε υπεύθυνα.
- Το κρασί είναι η προφανής επιλογή, όμως τα ουίσκι ή τα μπράντι ταιριάζουν επίσης υπέροχα με τη σκούρα σοκολάτα και τα τυριά.
- Δε χρειάζεται απαραίτητα να πιείς αλκοόλ. Ένας καλός καφές ή ένα μαύρο τσάι είναι καταπληκτικοί συνοδοί.
Και να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Απλά διασκέδασε το!