Μανιτάρια Bourguignon για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Γράφει η Εύη Σκούρα, Food Blogger, The Healthy Cook


Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και, είτε την γιορτάζει κανείς είτε όχι, η αλήθεια είναι πως είναι μια ευκαιρία για να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητα και να κάνουμε κάτι λίγο διαφορετικό.

Με αυτό το σκεπτικό αποφάσισα να σας προτείνω μια ιδιαίτερη συνταγή, για να την φτιάξετε για την/τον αγαπημένη/ο σας και να έχετε ένα όμορφο, ρομαντικό δείπνο. Ακολουθεί και σαββατοκύριακο, οπότε θα είναι ακόμη πιο όμορφα!

Η συνταγή για μανιτάρια bourguignon βασίζεται στην κλασική συνταγή, αλλά έχει τροποποιηθεί, ώστε να είναι ιδανική και για χορτοφάγους και vegans.  Έχει υπέροχη γεύση, μια πλούσια κρασάτη σάλτσα και συνοδεύεται με χορτοφαγικό πουρέ πατάτας.

Μανιτάρια Bourguignon:

Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 70’

Υλικά:

  • 40γρ. αποξηραμένα ανάμεικτα μανιτάρια
  • 500γρ. φρέσκα λευκά ή καφέ μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 4 κ/σ ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1 μεγάλο καρότο, σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ/σ πελτές τομάτας
  • 2 κ/σ αλεύρι
  • 375ml ξηρό κόκκινο κρασί
  • 500ml σπιτικός ζωμός λαχανικών, ή νερό
  • 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
  • 1 μικρό κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο (μόνο τα φύλλα)
  • φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Πουρές Πατάτας:

  • 6 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες
  • 250ml ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  • 2 κ/σ vegan βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπωλ με περίπου 1 ½ φλυτζάνι χλιαρό νερό και τα μουλιάζουμε για 20’ περίπου. Τα στραγγίζουμε και κόβουμε αυτά που είναι μεγάλα σε μικρότερα κομμάτια.
  2. Ζεσταίνουμε τις 2 κ/σ ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά, τα καρότα και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα.
  3. Ρίχνουμε τον πελτέ τομάτας και το αλεύρι στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε για 2’ περίπου, μέχρι να σκουρύνουν και να μυρίσουν.
  4. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2’.
  5. Προσθέτουμε το 1 ½ φλυτζάνι ζωμό και τα μουλιασμένα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20’. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ή λίγο νερό ακόμα.
  6. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τα φρέσκα μανιτάρια, ζεσταίνοντας το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  7. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις . Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Για τον πουρέ πατάτας

  1. Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
  2. Τις σουρώνουμε, αλλά κρατάμε περίπου 1 φλυτζάνι από το νερό τους για τον πουρέ.
  3. Βάζουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρόφημα αμυγδάλου και το σκόρδο. Πολτοποιούμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ. Εάν χρειάζεται κι άλλο υγρό προσθέτουμε λίγο από το νερό που βράσαμε τις πατάτες.
  4. Προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  5. Σερβίρουμε αμέσως.
Εύη Σκούρα, Food Blogger, The Healthy Cook
Εύη Σκούρα, Food Blogger, The Healthy Cook

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.