Παραδοσιακό έδεσμα της 25ης Μαρτίου, ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά, έχει πολλούς φανατικούς φίλους. Πεντανόστιμο φαγητό είναι η αλήθεια! Πολύς κόσμος, όμως, θέλει να αποφύγει τον τηγανητό μπακαλιάρο, κυρίως για λόγους υγείας.
Γι’ αυτό κι εμείς εδώ, στο #allazoumesinithies, τιμώντας τα έθιμα της πατρίδας μας, μαγειρεύουμε φρέσκο μπακαλιάρο στον φούρνο με πατατούλες και σάλτσα από κεφίρ, δεντρολίβανο, σκόρδο και λεμόνι.
Παρόλο που η 25η Μαρτίου είναι πάντα μέσα στην νηστεία της Σαρακοστής, η νηστεία αυτή την ημέρα καταλύεται, μιας και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μία χαρμόσυνη και πολύ σημαντική γιορτή. Γι’ αυτό και επιτρέπεται το ψάρι, ως μια ευκαιρία για διάλλειμα από την αυστηρή νηστεία.
Λέγεται πως το έθιμο του παστού μπακαλιάρου καθιερώθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα κι αυτό γιατί όσοι ζούσαν παλιότερα στην ενδοχώρα δυσκολεύονταν να βρουν φρέσκο ψάρι, ενώ ο παστός μπακαλιάρος υπήρχε παντού και έκανε για όλα τα βαλάντια. Το γεγονός ότι ήταν παστός έκανε πιο εύκολη τη συντήρησή του αλλά και την εξάπλωσή του σε όλη τη χώρα.
Εμείς, όμως, είμαστε τυχεροί, γιατί έχουμε την ΑΒ Βασιλόπουλος που μας φέρνει φρεσκότατα ψάρια καθημερινά. Συνεργάζεται με αξιόπιστους προμηθευτές, οι οποίοι διαθέτουν ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχων από την αλίευση έως την κατανάλωση, παρέχοντας αποκλειστικά προϊόντα υψηλών ποιοτικών και γευστικών χαρακτηριστικών. Με την επίσκεψή σου λοιπόν στο ιχθυοπωλείο της ΑΒ θα βρεις ό,τι ζητάς, και θα είσαι σίγουρος πως είναι τα πιο φρέσκα της αγοράς. Eπιπλέον, το προσωπικό είναι πάντα πρόθυμο να βοηθήσει, να παρέχει όποια πληροφορία χρειαζόμαστε και να λύσει κάθε απορία.
Τέτοιον φρεσκότατο μπακαλιάρο βρήκα κι εγώ στα ΑΒ και σας ετοίμασα ένα πολύ νόστιμο, εύκολο και θρεπτικό φαγητό για την μεγάλη αυτή γιορτή. Φρέσκος μπακαλιάρος στον φούρνο με πατάτες, σε σάλτσα από κεφίρ και δεντρολίβανο.
Μπακαλιάρος με Πατατούλες στον Φούρνο σε Σάλτσα από Κεφίρ με Δεντρολίβανο
Μερίδες: 4
Υλικά:
500g φρέσκο μπακαλιάρο, σε 4 κομμάτια
600γ πατατούλες baby, πλυμένες και κομμένες στην μέση
4 κ/σ ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
10-12 σκελίδες σκόρδο, ακαθάριστες
250ml κεφίρ, σε θερμοκρασία δωματίου
125ml ζωμό ψαριού, ή, λαχανικών
τα φύλλα από 2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
1 κ/γ ξύσμα λεμονιού
2 κ/σ χυμό λεμονιού
1 κ/σ μουστάρδα Dijon
3-4 κ/σ κάπαρη
¼ κ/γ πιπέρι καγιέν
αλάτι, πιπέρι
ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις πατάτες και τις σκελίδες σκόρδου σε ένα λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος, τα περιχύνουμε με 2 κ/σ ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε τα σκόρδα στο πυρίμαχο, και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220ο C, να ψηθούν περίπου 35-40 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε 2 κ/σ ελαιόλαδο σε ένα μέτριο κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον ζωμό, το κεφίρ, το δεντρολίβανο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, την μουστάρδα, το καγιέν και την κάπαρη. Αφήνουμε να πάρει βράση και σιγοβράζουμε 5-7 λεπτά, ώστε να μειωθεί η σάλτσα στο μισό.
Αλατίζουμε τον μπακαλιάρο.
Βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο, τοποθετούμε τον μπακαλιάρο ανάμεσα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Ψήνουμε άλλα 15 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει ο μπακαλιάρος.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.