6 τρόποι για να απολαμβάνεις καθημερινά τις φράουλες

Αγαπάς πολύ τις φράουλες αλλά έχεις βαρεθεί να τις τρως σκέτες ή οι σκέτες φράουλες σου φαίνονται λίγο ξινές; Μήπως έχεις πολλές φράουλες και δεν ξέρεις τι να τις κάνεις; Διάβασε το παρακάτω άρθρο γιατί γράφτηκε για σένα!

Αγαπάμε την άνοιξη για πολλούς λόγους. Για τον καλό καιρό, τα λουλούδια, τα ανθισμένα δέντρα, τις υπέροχες μυρωδιές αλλά και τις φράουλες. Οι φράουλες είναι από τα πιο όμορφα, φωτογενή και νόστιμα φρούτα. Όταν είναι στην εποχή τους, είναι απλά υπέροχες, κατακόκκινες και ολόγλυκες. Τις αγαπάμε πολύ και γι’ αυτόν τον λόγο ψάξαμε και βρήκαμε παραδοσιακούς αλλά και πιο εναλλακτικούς τρόπους για να τις απολαμβάνουμε κάθε μέρα.

#allazoumesimithies σημαίνει για εμάς να βρίσκουμε διαρκώς νέες ιδέες για να χρησιμοποιούμε τις αγαπημένες μας πρώτες ύλες σε νέες γεύσεις και συνταγές, είτε αυτές είναι πιο υγιεινές, είτε είναι συνδυασμένες με κάποιο απρόσμενο υλικό, είτε είναι twist από μια κουζίνα του εξωτερικού. Αυτό που μας αρέσει στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική είναι ότι μπορείς να αφήνεις τη φαντασία σου ελεύθερη και να δημιουργείς υπέροχα πιάτα που ομορφαίνουν την καθημερινότητά σου και σε βγάζουν από τη ρουτίνα των διατροφικών σου συνηθειών.

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, κάποιους από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να αξιοποιήσεις τις φράουλες στην κουζίνα σου. Οι παρακάτω ιδέες είναι αρκετά εύκολες, χαμηλές σε κόστος και απαιτούν λίγα υλικά. Για κάποιες από αυτές θα πρέπει να δείξεις λίγη περισσότερη υπομονή, αλλά, όπως είπαμε και παραπάνω, είναι ωραίο να ξεφεύγεις από τα συνηθισμένα και να δοκιμάζεις κάτι διαφορετικό. Αφού επισκεφθήκαμε το κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος και προμηθευτήκαμε φρέσκες και λαχταριστές φράουλες, μπήκαμε στην κουζίνα και πειραματιστήκαμε με αυτές τις εύκολες ιδέες και συνταγές. Πάμε να τις δούμε;

  1. Μαρμελάδα με ελάχιστη ζάχαρη

Ξεκιναμε με κάτι πολύ κλασικό αλλά πολύ αγαπημένο. Αγαπάμε πολύ τις μαρμελάδες αλλά αποφεύγουμε αυτές με υψηλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η ιδέα του να μπούμε για ώρες στην κουζίνα με μεγάλες κατσαρόλες και κάποια κιλά ζάχαρη για να δημιουργήσουμε μια μαρμελάδα μας κρατούσε μακριά από την παρασκευή μαρμελάδας για πολλά χρόνια. Μέχρι που δοκιμάσαμε μια μαρμελάδα του εικοσάλεπτου. Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζεις τις φράουλες πλυμένες και κομμένες σε κομματάκια, πασπαλίζεις με λίγη ζάχαρη -όση εσύ θέλεις και όποια εσυ θέλεις- και φυσικά λίγο κορν φλάουρ για να πήξει. Μπορείς να προσθέσεις κάποιες σταγόνες από χυμό λεμονιού ή λίγο μέλι. Σε μέτρια φωτιά ανακατεύεις συνεχώς μέχρι η μαρμελάδα να πήξει. Την αποθηκεύεις σε βαζάκια στο ψυγείο για μέχρι 2 εβδομάδες. Αφού η ζάχαρη είναι συντηρητικό, καταλαβαίνετε πως αυτή η μαρμελάδα που περιέχει λιγότερη ζάχαρη δεν θα διατηρείται στο ψυγείο όσο οι άλλες μαρμελάδες. Tip: Μπορείς να φτιάχνεις μια μικρή ποσότητα κάθε εβδομάδα κι έτσι να έχεις στο ψυγείο σου και να καταναλώνεις τη μαρμελάδα της εβδομάδας.

  1. Φράουλες αποξηραμένες ως σνακ

Αγαπάμε πολύ τα αποξηραμένα φρούτα για σνακ μετά από το φαγητό ή το βράδυ για τη λιγούρα όταν βλέπουμε την αγαπημένη μας σειρά. Αν δυσκολεύεσαι να βρεις ποιοτικά αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, γιατί να μην τα φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι; Τι θα χρειαστείς; Φράουλες, καθαρισμένες καλά και κομμένες σε αρκετά λεπτές φέτες (για να αποξηρανθούν γρηγορότερα), ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, ένας φούρνος και λίγη υπομονή. Βάζεις τις φράουλες μέσα στον φούρνο σε χαμηλή φωτιά (100-110° C) για 2-3 ώρες, γυρνώντας τις μετά τη μιάμιση ώρα, και τις ψήνεις μέχρι να αφυδατωθούν τελείως. Για να στεγνώσουν εντελώς μπορείς να τις αφήσεις μέσα στο φούρνο με ελαφρώς ανοιγμένη πόρτα για όσο χρειαστεί μέχρι να μην έχουν άλλη υγρασία. Διατηρούνται μέσα σε βαζάκια για περισσότερο από 3 μήνες.

  1. Ρολάκια φράουλας (fruit leather)

Το έχεις ξανακούσει; Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα δεις ότι σίγουρα κάπου θα το έχεις πετύχει. Πρόκειται για ελαστικές λωρίδες φράουλες, που είναι ιδανικές για σνακ και τα παιδιά θα τις λατρέψουν. Εμφανισιακά μοιάζουν πολύ με τις αγαπημένες τους τσίχλες αλλά μυρίζουν τόσο υπέροχα και δεν έχουν καθόλου ζάχαρη. Το γλυκαντικό τους είναι το μέλι. Πλύνε καλά τις φράουλες, κόψ’τις σε κομμάτια και τοποθέτησε τις μέσα σε ένα μπλέντερ με λίγο μέλι. Χτύπησέ τις καλά μέχρι να γίνουν ένας πουρές. Άπλωσε τον πουρέ σε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και ψήσε στους 100-110°C για 2-3 ώρες μέχρι να αφυδατωθεί και να ξεκολλάει από το αντικολλητικό χαρτί. Αφού κρυώσει, κόψε λωρίδες και σχημάτισε ρολάκια. Γευστικά και παιχνιδιάρικα!

  1. Φράουλες μέσα σε παγάκια για να αρωματίσεις όλα σου τα ροφήματα ή ποτά

Αν θέλεις να μεταμορφώσεις και να αρωματίσεις όλα σου τα ποτά ή αναψυκτικά, φτιάξε τα δικά σου φραουλένια παγάκια. Πλύνε καλά τις φράουλες, κόψε μικρά κομμάτια ή φετες και τοποθέτησέ τις μέσα στις κυψέλες από τις παγοθήκες. Μπορείς να προσθέσεις και βρώσιμα λουλούδια ή δυόσμο. Γέμισε τις κυψέλες με νερό ή με κάποιο ποτό ή χυμό και άφησέ τις στην κατάψυξη να παγώσουν. Αυτά τα ανοιξιάτικα παγάκια θα τα αγαπήσεις.

  1. Νερό αρωματισμένο με δυόσμο και φράουλες (tip για όσους δεν πίνουμε πολύ νερό)

Αν δεν πίνεις πολύ νερό, όπως δυστυχώς κι εμείς, σου έχουμε ένα υπέροχο tip. Γέμιζε καθημερινά μια μεγάλη κανάτα με νερό και πρόσθεσε μέσα φέτες από φράουλες, lime και δυόσμο για να το αρωματίσεις. Θα δεις πως θα πίνεις νερό πολύ ευκολότερα. Άσε που η κανάτα θα διακοσμήσει το ψυγείο σου και θα χαίρεσαι κάθε φορά που θα το ανοίγεις. Αφού πιεις όλο το νερό, μπορείς μετά να φας και τις φραουλιτσες σαν μια μικρή επιβράβευση.

  1. Παγωμένες φράουλες για εύκολα και γρήγορα smoothies και nice creams ακόμα και όταν οι φράουλες δεν είναι πλέον στην εποχή τους

Αν είσαι φίλος των smoothies ή των smoothie bowls και αγαπάς τις φράουλες, κατάψυξε μόνος σου τις δικές σου φράουλες. Όσο περισσότερες, τόσο το καλύτερο. Προτίμησε αρκετά ώριμες φράουλες για να είναι πιο γλυκές. Πλύνε καλά τις φράουλες, στεγνωσέ τις,  κόψ’τις σε κομμάτια και αποθήκευσέ τις σε σακουλάκια ή μπολ κατάλληλα για κατάψυξη. Έτσι, θα προσθέτεις κάθε πρωί στα αγαπημένα σου smoothies ή τα επιδόρπια γιαουρτιού τις αγαπημένες σου φράουλες.

Εσύ ποια πιστεύεις πως θα γίνει η αγαπημένη σου;

Ευγενία, Σοφία και Χριστίνα Σκρουμπέλου, Food Bloggers, Oh my deer blog

Διαβαστε επισησ