Η Ελλάδα μας προσφέρει τόσα πολλά ποιοτικά, φρέσκα και μεταποιημένα προϊόντα, σε αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Τα υπόλοιπα, από εκεί και πέρα είναι στο χέρι μας. Να επιμείνουμε ελληνικά, διαλέγοντας ντόπια προϊόντα, και όπου είναι δυνατόν, τοπικά. Είναι ο μόνος τρόπος για να στηρίξουμε την ελληνική (και κατ’ επέκταση την τοπική) οικονομία και να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς και μεταποιητές να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.
Με όλα αυτά στο μυαλό μας, καλούμαστε να προγραμματίσουμε τα καθημερινά μας γεύματα, φροντίζοντας να είναι ισορροπημένα, με προϊόντα εποχής και κάποια άλλα εξαιρετικής ποιότητας.
Το γεμάτο πρόγραμμα της καθημερινότητας, όμως, πολλές φορές μας αναγκάζει να καταφεύγουμε στις ίδιες λύσεις και ιδέες, γιατί πολύ απλά δεν προλαβαίνουμε να βρούμε άλλες. Εδώ είναι που ερχόμαστε εμείς, και σου δίνουμε θρεπτικές, εύκολες και γρήγορες ιδέες για το φαγητό σου. Σου προτείνουμε προϊόντα Eλλήνων παραγωγών εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, ώστε να απολαύσεις τις συνταγές μας στο έπακρο. Ακόμη, σου ετοιμάζουμε γεύματα που θα σε θωρακίσουν με όλα τα θρεπτικά συστατικά και θα γεμίσουν με ποικιλία την καθημερινή σου διατροφή.
#allazoumesinithies, λοιπόν, και μαγειρεύουμε κρύα σαλάτα με κριθαράκι από την Τρίπολη από την σειρά η Άλφα Βήτα κοντά στην Ελληνική γη. Το χονδρό κριθαράκι παρασκευάζεται σύμφωνα με την τοπική συνταγή που φημίζεται για τη νοστιμιά της. Το χονδρό κριθαράκι Τριπόλεως “η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη” διακρίθηκε με silver βραβείο για την ποιότητά του στον διεθνή διαγωνισμό World Quality Awards 2023.
Το παντρεύουμε με γαρίδες, αρακά, καρδιές αγκινάρας, στικς κολοκυθιού, φιστίκια Αιγίνης και ένα πολύ νόστιμο πέστο με βασιλικό, κόλιανδρο, λάιμ, φέτα και φιστίκια Αιγίνης. Είναι τόσο γεμάτη η γεύση αυτής της σαλάτας!
Το καλύτερο είναι πως αποτελεί ιδανική επιλογή για το lunchbox σου. Άλλωστε το κριθαράκι ταιριάζει τόσο πολύ σε κρύες σαλάτες, που μπορείς να τρως διαφορετική σαλάτα κάθε φορά.
Κρύα σαλάτα με κριθαράκι, γαρίδες και πέστο
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Υλικά:
- 230g κριθαράκι από την Τρίπολη
- 400g μεσαίες γαρίδες, καθαρισμένες
- 250g καρδιές αγκινάρας από βάζο, ή φρέσκες βρασμένες αν είναι η εποχή τους
- 1 φλυτζάνι αρακά
- 1 κολοκύθι, κομμένο σε λεπτά στικς
- ¼ φλυτζανιού φιστίκια Αιγίνης
Για το πέστο:
- ¾ φλυτζανιού φύλλα φρέσκου βασιλικού
- ¾ φλυτζανιού φρέσκο κόλιανδρο
- 4 κ/σ φιστίκια Αιγίνης
- 100g φέτα
- τον χυμό και το ξύσμα από ½ lime
- 3 κ/σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ¾ κ/γ μπούκοβο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Μαγειρεύουμε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Το σουρώνουμε αλλά κρατάμε το νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Στο ίδιο νερό μαγειρεύουμε τον αρακά για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Τον σουρώνουμε και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Σοτάρουμε τις γαρίδες σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, για 2 λεπτά κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το πέστο, πολτοποιώντας όλα τα υλικά, εκτός από το λάδι, στο μούλτι. Το λάδι το προσθέτουμε σιγά- σιγά μέχρι το πέστο να αποκτήσει την υφή που θέλουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται.
Βάζουμε το κριθαράκι, τον αρακά, τις γαρίδες, τις αγκινάρες, το κολοκύθι και τα φιστίκια σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το πέστο.
Γαρνίρουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και λίγα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.
Εναλλακτικά για τις καρδιές αγκινάρας και τον φρέσκο αρακά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα τοματίνα, φρέσκα φασολάκια ελαφρώς βρασμένα για να διατηρήσουν την τραγανότητά τους ή καρεδάκια ψητής μελιτζάνας.