Διατροφικά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για την ίδια μας την υγεία, αλλά και για το περιβάλλον, από το να επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία μάλιστα καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι η φύση είναι σοφή… μας δίνει ό,τι χρειαζόμαστε και συγκεκριμένα την εποχή που το χρειαζόμαστε! Έτσι, παίρνουμε πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά, τα φαγητά μας είναι πολύ πιο νόστιμα και παράλληλα δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον με την καλλιέργεια ή εισαγωγή προϊόντων που είναι εκτός εποχής. Στα οπωροπωλεία των καταστημάτων της ΑΒ Βασιλόπουλος θα βρεις όλα τα εγχώρια φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, σε μεγάλη ποικιλία!
Σήμερα μαγειρεύουμε gazpacho ντομάτας! Η σημερινή συνταγή είναι:
- Νόστιμη
- Του πεντάλεπτου
- Φτιαγμένη από φρέσκα και ελληνικά λαχανικά, τα οποία είναι μάλιστα εποχής
- Πολύ εύκολη
- Οικονομική
- Θρεπτική και υγιεινή
- Χαμηλή σε θερμίδες
- Πλούσια σε υγρά, που είναι σημαντικά τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου
- Ωμοφαγική
- Και τέλος, eco-friendly, μιας και δεν απαιτεί πολλή ενέργεια εφόσον θα χρησιμοποιήσετε μόνο ένα blender για 2’
Πάμε όμως πρώτα να μάθουμε περισσότερα για το gazpacho.
Τι είναι το gazpacho / γκασπάτσο και από που προέρχεται;
Το γκασπάτσο κατάγεται από την Ανδαλουσία (Νότια Ισπανία) και είναι μια κρύα σούπα που παραδοσιακά παρασκευάζεται από φρέσκες πολτοποιημένες ντομάτες και άλλα λαχανικά όπως: αγγούρι, γλυκές πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδο και ελαιόλαδο. Μπορείτε όμως να φτιάξετε γκασπάτσο με βάση το αγγούρι, ή και από φρούτα όπως το πεπόνι, τις φράουλες και το καρπούζι. Δεν υπάρχει πραγματικά “σωστός τρόπος” για να φτιάξει κανείς γκασπάτσο, γι’ αυτό και υπάρχουν τόσες παραλλαγές της συνταγής!
Τρώγεται ευρέως στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια, καθώς είναι κρύο, σε δροσίζει και δεν σε βαραίνει.
Συνταγή για gazpacho ντομάτας από φρέσκιες, ελληνικές και βιολογικές ντομάτες
Υλικά για 3-4 μερίδες
- 900 g Ώριμες Τομάτες – ΑΒ think bio (γιατί παράγονται στη χώρα μας, και είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας)
- 135 g γλυκό κρεμμύδι
- 90 g κόκκινη πιπεριά
- 1 μικρό αγγούρι
- 40 g έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κ/γ σκόρδο σκόνη (αλλιώς 1 σκελίδα φρέσκο)
- 1 κ/γ ξύδι από κρασί
- 4 μεγάλα φύλλα φρέσκου βασιλικού (αλλιώς μπορείτε να βάλετε αποξηραμένο κατά βούληση)
- Λίγο κύμινο (προαιρετικά – το έμαθα από έναν Ισπανό chef και είπα να το δοκιμάσω κι εγώ)
- ¼ κ/γ κουρκουμά (προαιρετικά)
- 2 παγάκια (αυτό είναι το μυστικό για να είναι έστω λίγο κρύα ακόμα και όταν τη φτιάχνετε στο blender)
- 1 κ/γ αλάτι
- Πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
- Πλένουμε όλα μας τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κομμάτια για να βοηθήσουμε το blender
- Τα χτυπάμε όλα μαζί στο blender για 2’
- Σε περίπτωση που δεν χτυπηθούν όλα τα υλικά στο 100% και θέλουμε η σούπα μας να είναι χωρίς “κομματάκια” λαχανικών, μπορούμε να τη περάσουμε από ένα σουρωτήρι σινουά
- Αφήνουμε στο ψυγείο να φτάσει τη σωστή θερμοκρασία του gazpacho για περίπου 2 ώρες
- Σερβίρουμε σε μπολ
Με τι τόπινγκς μπορώ να σερβίρω το gazpacho;
Μπορείτε να προσθέσετε τα παρακάτω τόπινγκς, για να προσφέρουν τραγανότητα και γεύση:
- Αγγούρι ή πιπεριά σε πολύ μικρά κυβάκια
- Σπόρους ντομάτας
- Παξιμάδια
- Φρέσκα φύλλα βασιλικού
Tip αν σας περισσέψει gazpacho
Σε περίπτωση που δεν καταναλώσετε όλη τη σούπα μπορείτε να την κρατήσετε ως σάλτσα μακαρονιών για την επόμενη ημέρα. Μπορείτε να την προτιμήσετε είτε ακριβώς ως έχει σε μια πολύ απλή μακαρονάδα, είτε να βάλετε το gazpacho σε ένα τηγάνι με λίγο πελτέ ντομάτας και να αφήσετε τη σάλτσα λίγο να δέσει και να ζεσταθεί.
Μήπως ήρθε η ώρα να φτιάξεις την πρώτη σου κρύα σούπα και να μας πεις εντυπώσεις;