Η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη μάς ταξιδεύει γευστικά στους ορυζώνες της Μακεδονίας!

#allazoumesinithies και φτιάχνουμε ένα διαφορετικό ταμπουλέ με ρύζι μπόνετ Αξιού η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη, καρύδια & σταφίδες, πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Γνώριζες ότι το ρύζι είναι η νούμερο 1 τροφή στον κόσμο; Καλλιεργείται για τουλάχιστον 10,000 χρόνια σε 113 χώρες και αποτελεί την κύρια τροφή για περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Για πολλούς πολιτισμούς, μάλιστα, το ρύζι αποτελεί μέρος της κουλτούρας και της παράδοσής τους. Ανήκει στην ομάδα των δημητριακών μαζί με τα ζυμαρικά και αποτελούν τη βάση της διατροφής μας.

Αναφέρεται πως την καλλιέργεια του ρυζιού την έφεραν στην Αρχαία Ελλάδα οι στρατιώτες που επέστρεφαν από την περιοδεία του Μ. Αλεξάνδρου στην Ινδία το 344-324 π.Χ.

Σήμερα το ρύζι καλλιεργείται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σε στρέμματα που εκτείνονται γύρω από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Σπέρνεται την άνοιξη στις μεγάλες πεδιάδες της Θεσσαλονίκης, οι οποίες εκτείνονται εντός του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδίου-Αλιάκμονα. Στις αρχές Μαΐου οι ορυζώνες πλημυρίζουν και η περιοχή μεταμορφώνεται σε ένα από τα πιο σημαντικά υγροτόπια που φιλοξενούν αμέτρητα είδη πουλιών.

Το ελληνικό ρύζι χαρακτηρίζεται από τη νοστιμιά του, η οποία οφείλεται κυρίως στην περιοχή της καλλιέργειάς του.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, με σεβασμό στην παράδοση και δείχνοντας εμπιστοσύνη στο μεράκι των παραγωγών της Βόρειας Ελλάδας, προσφέρει με τη σειρά η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη εξαιρετικές ποικιλίες ρυζιού από τους φημισμένους ορυζώνες της Μακεδονίας. Από τις κοιλάδες που δημιουργεί ο Αξιός στην κεντρική Μακεδονία φέρνει στο πιάτο σου το ρύζι μπόνετ Αξιού, το οποίο αποτελεί την πιο γευστική λύση για όλες τις μαγειρικές χρήσεις. Εξαιρετική επιλογή αποτελεί επίσης και το ρύζι καρολίνα Στρυμόνα, από τις εύπορες πεδιάδες της Δυτικής Μακεδονίας, ιδανικό για γεμιστά αλλά και γιουβαρλάκια, ενώ στη Δυτική Μακεδονία παράγεται το ρύζι γλασέ Αλιάκμονα, ιδανικό για σούπες και ρυζόγαλο.

Ανακάλυψε τη μεγάλη ποικιλία των προϊόντων η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη μέσα από το ΑΒ eshop ή πήγαινε σε ένα κοντινό σου κατάστημα  και για όλους όσους νοιάζεσαι φέρε την Ελλάδα και τους γευστικούς της θησαυρούς στην κουζίνα σου.

Και ενώ το ρύζι έχει παρεξηγηθεί από πολλούς λόγω της περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι περιέχει λίγες θερμίδες, σε κρατάει χορτάτο για ώρα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και περιέχει πολύτιμα μέταλλα για τον οργανισμό σου, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σελήνιο. Το ρύζι, λοιπόν, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής δε θα πρέπει να λείπει από το τραπέζι σου.

Μαζί με την ΑΒ Βασιλόπουλος #allazoumesinithies και σήμερα φτιάχνουμε ένα διαφορετικό ταμπουλέ με ρύζι μπόνετ Αξιού, λαχανικά, καρύδια και σταφίδες. Μια ελαφριά αλλά συνάμα πλούσια και θρεπτική σαλάτα στην οποία η γλυκιά γεύση από τις σταφίδες έρχεται να εξισορροπήσει την οξύτητα του λεμονιού και τα καρύδια προσθέτουν τα απαραίτητα εκείνα αντιοξειδωτικά και λιπαρά οξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σου.

Σαλάτα ταμπουλέ με καρύδια και σταφίδες

Υλικά για μια μεγάλη σαλάτα (5-6 μερίδες):

  • 300g ρύζι μπόνετ Αξιού «η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη»
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά καρεδάκια
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά κομμένη επίσης σε καρεδάκια
  • 4 μικρά κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα μαζί με τα πράσινα φύλλα τους
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200g καλαμπόκι βρασμένο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4-5 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Ντοματάκια κομμένα στη μέση
  • 150g σταφίδες ξανθές (1 φλιτζάνι του τσαγιού)
  • 100g καρύδια χοντροσπασμένα (1 φλιτζάνι του τσαγιού)
  • 1 μικρό αγγούρι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Για το dressing

  • 50ml χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 60ml ελαιόλαδο
  • ½ κ/γ σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, το στραγγίζουμε καλά, το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και αφού κρυώσει το ρύζι τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στο μπολ.
  3. Προσθέτουμε τα χοντροσπασμένα καρύδια και τις σταφίδες.
  4. Ανακατεύουμε καλά σε ένα βαζάκι το ελαιόλαδο μαζί με το λεμόνι, το ξύσμα λεμονιού και τη σκόνη σκόρδου και ρίχνουμε το dressing στη σαλάτα.
  5. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι κατά βούληση και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  6. Αφήνουμε το ταμπουλέ, αν θέλουμε, για 15 με 20 λεπτά στο ψυγείο να μαριναριστεί και να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματά του.
  7. Σερβίρουμε με παξιμάδια λαδιού Κυθήρων η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη.
Ευγενία Τρούσα, Food blogger, Let’s Treat Ourselves

Διαβαστε επισησ