Είχαμε μια μεγάλη και κουραστική μέρα και το τελευταίο που θέλουμε είναι να μαγειρέψουμε. Προσπαθούμε όμως να αποφύγουμε το φαγητό “απ έξω”. Τι κάνουμε; #allazoumesinithies και η λύση είναι να φάμε κάτι “on toast”! Εύκολο, γρήγορο και χορταστικό γεύμα με βάση το φρυγανισμένο ψωμί και κάποιο συνοδευτικό που θα μας πάρει ελάχιστο χρόνο να φτιάξουμε.
Τα γεύματα “on toast” δεν είναι κάτι καινούργιο, όμως τα τελευταία χρόνια αντί για κάποιες κλασικές εκδοχές όπως π.χ. με τυρί στο γκριλ, έχουν προκύψει πολύ πιο ενδιαφέροντες και θρεπτικοί συνδυασμοί. Και μιας και διανύουμε τον μήνα του Veganuary μπορούμε να δοκιμάσουμε νόστιμα συνοδευτικά φυτικής προέλευσης. Βάζουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και βρίσκουμε αμέτρητες ιδέες!
Ξεκινάμε με το ψωμί. Μπορούμε να επιλέξουμε ψωμί του τοστ ή και μεγάλες φέτες ψωμιού με προζύμι. Τις φρυγανίζουμε στην ειδική συσκευή ή τις βάζουμε για λίγα λεπτά κάτω από το γκριλ, προσέχοντας να μην καούν.
Για συνοδευτικό μπορούμε να φτιάξουμε κάτι εκείνη τη στιγμή ή και να χρησιμοποιήσουμε φαγητό από προηγούμενη ημέρα. Μερικές ιδέες για έμπνευση:
- Λαδερά φαγητά, πιάτα με βάση το ρύζι (σπανακόρυζο κλπ.) ή όσπρια (πχ. γίγαντες)
- Σκράμπλ με τόφου και λαχανικά (το σκράμπλ γίνεται παραδοσιακά με αυγά αλλά εμείς δοκιμάζουμε τη φυτική εκδοχή του!)
- Λαχανικά σοτέ όπως ντομάτες, σπαράγγια, λάχανο, σπανάκι κλπ., (αφού μπορούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία σε φρέσκα προϊόντα στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος
- Μανιτάρια σοτέ
- Αβοκάντο με λίγο λεμόνι
- Βρασμένα όσπρια σοταρισμένα με χόρτα
- Άλειμμα από όσπρια (πχ χούμους, φάβα κλπ) με λαχανικά
- Βούτυρα ξηρών καρπών με φρούτα
- Ταχίνι με φρούτα (δοκιμάστε το εξαιρετικό Βιολογικό Ταχίνι Ολικής Άλεσης με Maca, Χουρμάδες και Βερίκοκο από το τμήμα Αρμονία επιλεγμένων καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος)
Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται μεταξύ τους, για παράδειγμα φάβα με σοταρισμένα ντοματίνια ή αβοκάντο με σοταρισμένα σπαράγγια ή αβοκάντο με εκείνες τις δυο κουταλιές σπανακόρυζο που περίσσεψαν!
Το γεύμα “on toast” τρώγεται με μαχαιροπίρουνο ή και με το χέρι αν το συνοδευτικό δεν είναι τόσο ζουμερό!
Παρακάτω θα βρείτε τέσσερις ιδέες με σύντομες συνταγές για να φτιάξετε κι εσείς ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό γεύμα “on toast”. Οι ποσότητες είναι για ένα άτομο.
Αβοκάντο με Αρακά και Καλαμπόκι Σοτέ
1 κ.σ. ελαιόλαδο
70 γρ αρακάς κατεψυγμένος
60 γρ καλαμπόκι κατεψυγμένο
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
½ κ.γ. κρεμμύδι αφυδατωμένο σε νιφάδες
¼ κ.γ. αλάτι
⅛ κ.γ. βασιλικός ξερός
1 πρέζα πιπέρι λευκό
2 φέτες ψωμί του τόστ ολικής άλεσης ή ψωμί με προζύμι
1 μικρό ώριμο αβοκάντο κομμένο σε φέτες ή πολτοποιημένο με πιρούνι
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον αρακά και το καλαμπόκι με το λεμόνι, το κρεμμύδι, το αλατοπίπερο και τον βασιλικό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά.
Ψήνουμε το ψωμί, απλώνουμε πάνω του το αβοκάντο και τα σοταρισμένα λαχανικά και σερβίρουμε.
Μανιτάρια με Κρασί και Μπούκοβο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ μανιτάρια σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο τουρσί (δείτε εδώ για συνταγή) λιωμένη με το εργαλείο, ή ½ κ.γ. πολτό σκόρδου
2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
½ κ.γ. θυμάρι ξερό
¼ κ.γ. αλάτι
⅛ κ.γ. μπούκοβο (ή κατά βούληση)
2 κ.σ. κρασί λευκό vegan-friendly
2 φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης ή ψωμί με προζύμι
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο και τις λιαστές ντομάτες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για ένα λεπτό. Προσθέτουμε το θυμάρι, το αλάτι, το μπούκοβο και μια κουταλιά νερό, και συνεχίζουμε ανακατεύοντας συχνά για άλλα 3 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε για ένα λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά όσο τα μανιτάρια είναι ζουμερά.
Στο μεταξύ έχουμε ψήσει το ψωμάκι μας. Ρίχνουμε πάνω στις φέτες τα μανιτάρια με το ζουμί από το τηγάνι και σερβίρουμε.
Παραλλαγές:
- Για ακόμα πιο γκουρμέ αποτέλεσμα μπορούμε στο τέλος να ρίξουμε και 1-2 κ.σ. φυτική κρέμα γάλακτος.
- Αντί για κρασί μπορούμε χρησιμοποιήσουμε μια κουταλιά κρέμα μπαλσάμικου.
Ρεβίθια με Ντοματίνια και Μπαχαρικά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
120 γρ ρεβύθια βρασμένα (υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμα μαγειρεμένα στον ατμό)
150 γρ ντοματίνια κομμένα στη μέση
¼ κ.γ. κύμινο
¼ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
¼ κ.γ. αλάτι + έξτρα για το σερβίρισμα
⅛ κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο + έξτρα για το σερβίρισμα
2 φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης ή ψωμί με προζύμι
Ψήνουμε το ψωμάκι μας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε ρεβύθια, ντοματίνια, μπαχαρικά και αλατοπίπερο. Σοτάρουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά ή μέχρι να βγάλουν τα ντοματίνια το ζουμάκι τους.
Ρίχνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού με το ζουμί πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί και σερβίρουμε με έξτρα αλατοπίπερο αν θέλουμε.
Παραλλαγές:
- Μπορούμε να προσθέσουμε προς το τέλος μια μικρή χούφτα σπανάκι baby και να σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί.
- Για πιο ζουμερή παραλλαγή μπορούμε αντί για ντοματίνια να χρησιμοποιήσουμε λίγο ντοματάκι κονκασέ (από κονσέρβα) όμως θα το σοτάρουμε πρώτα μόνο του με τα μπαχαρικά και μια πρέζα ζάχαρη για 10 λεπτά. Μετά θα προσθέσουμε τα ρεβίθια και θα τα σιγοβράσουμε μέχρι να ζεσταθούν.
Ταχίνι με Πορτοκάλι και Μείγμα Ξηρών Καρπών με Μπαχαρικά
2 φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης ή ψωμί με προζύμι
Βιολογικό ταχίνι ολικής άλεσης με maca, χουρμάδες και βερίκοκο
4 φέτες πορτοκάλι
Για το μείγμα ξηρών καρπών
1 κ.σ. αμύγδαλα
1 κ.σ. καρύδια
1 κ.σ. ηλιόσπορος
1 κ.γ. λιναρόσπορος
¼ κ.γ. κύμινο
⅛ κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
⅛ κ.γ. αλάτι
⅛ κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ψήνουμε το ψωμάκι μας και το αλείφουμε με βιολογικό ταχίνι ολικής άλεσης με maca, χουρμάδες και βερίκοκο. Προσθέτουμε τις φέτες πορτοκάλι.
Σε ένα μικρό μούλτι ή σε ένα γουδί βάζουμε τα υλικά για το μείγμα ξηρών καρπών. Χτυπάμε δυο τρεις φορές να δημιουργηθεί ένα τραγανό τρίμμα (δεν θέλουμε να γίνει εντελώς σκόνη, να έχει κάποια μεγαλύτερα κομματάκια).
Πασπαλίζουμε τις φέτες μας με λίγο από το μείγμα και σερβίρουμε.
Tip:
- Το υπόλοιπο μείγμα το φυλάμε σε αεροστεγές βαζάκι. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες ή άλλα πιάτα για νοστιμιά και τραγανή υφή.
- Η συνταγή γίνεται και με απλό ταχίνι.