Απολαυστικά μεταξένια φύλλα
Είναι είδος μαρουλιού που συχνά το βρίσκουμε και με την ονομασία «γαλλική σαλάτα», με μεγάλα στρογγυλά και ιδιαίτερα μαλακά φύλλα, με υφή σχεδόν μεταξένια, που δεν σχηματίζουν το γνωστό μακρουλό κεφάλι του ρόμαν, αλλά ένα μεγάλο στρογγυλό, ανοιχτόχρωμο και λίγο-πολύ χαλαρό. Είναι ιδανικό για σαλάτα, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια με το χέρι, σκέτα ή ανάμεικτα με το ρόμαν και με άλλα σαλατικά, για ποικιλία στην υφή και τη γεύση. Η νοστιμιά του είναι διακριτική και απαλή, αλλά χάνεται με τα μαγειρέματα, γι’ αυτό προτιμήστε το αποκλειστικά ωμό. Οι απαλές λευκές σάλτσες με βάση το γιαούρτι ή τη σπιτική μαγιονέζα τού πάνε πολύ, δοκιμάστε όμως και πιο πρωτότυπους συνδυασμούς, όπως με αντσούγιες, ελιές ή τόνο. Τρυφερά μαρούλια σαλάτες θα βρούμε στα ΑΒ, καλλιεργημένα από επιλεγμένους παραγωγούς της Ηλείας, της Αττικής και της Μεσσηνίας.