Για να πάει καλά η νέα χρονιά!
Aπό τα μέσα του φθινοπώρου, που ξεκινά η συγκομιδή τους, τα ρόδια στολίζουν τις σαλάτες και τα συνοδευτικά πιάτα της γιορτής και της Κυριακής και γεμίζουν τα βάζα και τα μπουκάλια μας με ωραία σιρόπια, πετιμέζια και λικέρ. Σύμβολα του χειμώνα και της γιορτής, τα ρόδια, με τους λαμπερούς ρουμπινένιους σπόρους, δεν λείπουν από τα χειμωνιάτικα πιάτα μας. Χάρη σε αυτά, οι πράσινες σαλάτες μας αποκτούν χρώμα και φίνα νοστιμιά και οι μπουκιές μας τραγανές εκρήξεις χυμού. Η πιο βαρετή σαλάτα γίνεται επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο τραπέζι αν προσθέσουμε σπόρους ροδιού, που θα ταιριάξουν θαυμάσια με λευκά τυριά, ξηρούς καρπούς και τραγανιστό μπέικον. Ο χυμός του ροδιού γλασάρει ωραία τα ψητά πουλερικά και γίνεται φίνο ζελέ, που συνοδεύει πρωτότυπα ψητό κρέας ή πλατό τυριών. Και στα πιλάφια όμως το ρόδι δίνει ξεχωριστό, γιορτινό χαρακτήρα. Εμπνεόμαστε από την περσική κουζίνα, όπου το ρόδι χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, και φτιάχνουμε αρχοντικά πιλάφια με στρώσεις ανατολίτικων υλικών, με διαφορετικές υφές και αρώματα, και σίγουρα με άφθονους σπόρους ροδιού, που μοιάζουν με πετράδια.
Από την άλλη μεριά, στη ζαχαροπλαστική, το ρόδι ταιριάζει σε πολύ περισσότερες δημιουργίες, όχι μόνο σε μορφή σποριών αλλά και με τον χυμό του. Ρίχνουμε φρεσκοστυμμένο χυμό ροδιού σε απλές κρέμες, όπως βανίλιας ή σιμιγδαλιού, σαν του γαλακτομπούρεκου, και φτιάχνουμε πρωτότυπα και άκρως αρωματικά και γευστικά πιτάκια. Ψήνουμε ασυναγώνιστα cheesecakes και απλώνουμε στην επιφάνεια σπιτικό ζελέ ροδιού. Περιχύνουμε τις ωραίες κρέμες, τις πανακότες και το γιαούρτι με σιρόπι ροδιού. Οι γλυκές πίτες, ιδιαίτερα με λευκά απλά τυριά, βρίσκουν το τέλειο ταίρι τους στο ρόδι και οι σπιτικές πραλίνες σοκολάτας και ο πουρές κάστανου εμπλουτίζονται με σιρόπι ροδιού και απογειώνονται γευστικά. Ακόμα και μέσα στο κλασικό μαμαδίστικο μωσαϊκό μπορούμε να βάλουμε σπόρους ροδιού για απολαυστική αντίθεση σε γεύσεις και υφές. Το λικέρ ροδιού φτιαγμένο με βάση λευκό ποτό, όπως το τσίπουρο ή ακόμα και η βότκα, είναι από τα πιο φίνα κεράσματα. Τέτοια εποχή, τα ρόδια είναι στα καλύτερά τους. Οι ποικιλίες τους πολλές, οι ελληνικές ωστόσο είναι ασυναγώνιστες, με κατακόκκινα σπόρια γεμάτα άφθονο, ολόγλυκο χυμό. Καλογινωμένα ρόδια θα βρούμε σε όλα τα οπωροπωλεία των ΑΒ, προσεκτικά επιλεγμένα από παραγωγούς της Αργολίδας, της Ηλείας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και της Λάρισας.