Γράφει η Άννα Χαλικιά, Food Editor @ MadameGinger.com
Μερίδες: 1 καρβέλι
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 20 λεπτά
Σκεύος: –
Υλικά για το ψωμί:
- 220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & έξτρα για το αλεύρωμα
- 220 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 120 ml μπίρα της αρεσκείας μας
- 70 ml ελαιόλαδο
Προαιρετικά υλικά για την επικάλυψη (όλα μαζί ή ένα από αυτά):
- ωμό σουσάμι
- ωμός κολοκυθόσπορος
- ωμός ηλιόσπορος (ψίχα)
- παπαρουνόσπορος
- νιφάδες βρώμης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1) Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής, το αλάτι και την μαγειρική σόδα.
2) Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με την μπίρα.
3) Στο μπολ με τα άλευρα, κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μπίρας και το ελαιόλαδο.
4) Ανακατεύουμε με το χέρι μας και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μαλακή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια.
5) Αλευρώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και ζυμώνουμε σχηματίζοντας καρβελάκι, σε ό,τι σχήμα θέλουμε (μακρόστενο ή στρογγυλό).
6) Χαράζουμε το καρβέλι με μαχαίρι. Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κάποιο ή κάποια υλικά το καρβελάκι μας (σουσάμι, κολοκυθόσπορο κ.λ.π.).
7) Το τοποθετούμε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50-60 λεπτά.
8) Αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και απολαμβάνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Το ψωμί διατηρείται καλυμμένο, σε θερμοκρασία δωματίου, για 3-4 μέρες.