Από την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων iSea
Αφορά το Zero waste και τη διατροφή μας; Πώς και πόσο μπορούν οι διατροφικές μας συνήθειες να επηρεάσουν το περιβάλλον; Το καθημερινό μας τραπέζι συμβάλει στην ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής;
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι το 1/3 του παραγόμενου φαγητού, δηλαδή περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής αξίας ενός τρισεκατομμυρίου, καταλήγει στους κάδους απορριμμάτων των καταναλωτών και των εμπόρων.
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία τροφίμων. Τομάτες και μπανάνες τον χειμώνα, μπρόκολο και λάχανο το καλοκαίρι. Τρόφιμα που καλλιεργούνται στην άλλη άκρη του πλανήτη και μπορούμε καθημερινά να τα έχουμε στο πιάτο μας… Με ποιο κόστος όμως; Η καλλιέργεια μόνη της ευθύνεται για περίπου 13% των εκπομπών αερίων που σχετίζονται με την ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου (ΚΑΠΕ, 2016), ενώ ο κλάδος των μεταφορών που αφορά στη μεταφορά τροφίμων συμβάλλει με επιπλέον 14,3%, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού τροφίμων (FAO, 2011).
Tι μπορούμε όμως να κάνουμε…
- Καταναλώνουμε τοπικά προϊόντα μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα της διατροφής μας
- Επιλέγουμε τοπικούς παραγωγούς και προϊόντα που παράγονται με σεβασμό προς το περιβάλλον, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και υπερκατανάλωση νερού
- Αποφεύγουμε την κατανάλωση προϊόντων εκτός εποχής
- Φροντίζουμε να μαγειρεύουμε τις ποσότητες φαγητού που χρειαζόμαστε και δεν πετάμε φαγητό
Σεβόμαστε τους παραγωγούς, το περιβάλλον και τελικά τον εαυτό μας, κάνουμε ορθές επιλογές και συμβάλλουμε μέσω της καθημερινότητά μας στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ας κάνουμε λοιπόν όλοι βήματα για να υιοθετήσουμε περιβαλλοντικά υπεύθυνες διατροφικές συνήθειες, ικανοποιώντας παράλληλα τις γευστικές μας απαιτήσεις και στηρίζοντας παραδοσιακές τοπικές κοινότητες!