Φτιάξε το δικό σου κερομάντηλο τροφίμων

Aπό την Αλεξάνδρα Διονά, DIY Blogger, A Shiny Day


Τα κερομάντηλα τροφίμων φαίνεται να είναι μία τέλεια εναλλακτική για εκείνους που θέλουν να αντικαταστήσουν την πλαστική μεμβράνη. Και το καλύτερο; Μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας, στο σπίτι!

Φτιάχνονται από ύφασμα και κερί μέλισσας με άλλα φυτικά έλαια. Με τη θερμότητα των χεριών μας, παίρνουν το σχήμα που θέλουμε κι έτσι κλείνουμε καλά ένα σκεύος ή τυλίγουμε ένα σνακ. Μόλις κρυώσουν, μένουν σταθερά και προστατεύουν τα τρόφιμά μας. Πλένονται με κρύο νερό και μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά!

Τι μπορούμε να σκεπάσουμε με ένα κερομάντηλο;

  • Ένα πιάτο φαγητού που δεν τελειώσαμε και ίσως φάμε αργότερα.
  • Μισό φρούτο ή λαχανικό στο ψυγείο.
  • Ένα γυάλινο βάζο με ξηρούς καρπούς
  • Ένα γυάλινο μπολ με μία σάλτσα που φτιάξαμε μόλις και θέλουμε να φυλάξουμε
  • Το σάντουιτς που φτιάξαμε για να πάρουμε μαζί μας
  • Ένα φρούτο και μία μπάρα δημητριακών

Τι υλικά χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε κερομάντηλα τροφίμων :

  • Βαμβακερά υφάσματα σε διάφορα σχέδια και χρώματα
  • Κερί μέλισσας σε σταγόνες. Στην αγορά υπάρχει φυσικό χρώμα και λευκό. Αν επιλέξεις το φυσικό, να θυμάσαι ότι το αποτέλεσμα θα βγει λίγο πιο κίτρινο.
  • Λάδι καρύδας
  • Λάδι Jojoba
  • Ένα ψαλίδι για ύφασμα
  • Λαδόκολλα
  • Ένα φούρνο
  • Οικολογικό σαπούνι ή πράσινο σαπούνι
  • Ένα σίδερο
  • Ένα ταψί
  • Ένα πινελάκι

Πώς θα τα φτιάξουμε :

  • Με το ειδικό ψαλίδι για ύφασμα, κόβουμε τα υφάσματα που διαλέξαμε σε διάφορα μεγέθη. Μπορούμε να τα κάνουμε τετράγωνα ή στρογγυλά. Για να τα κάνουμε στρογγυλά, αρκεί να πάρουμε ένα πιάτο και να σημειώσουμε με μολύβι το περίγραμμα.
  • Πλένουμε τα κομμάτια υφάσματος με οικολογικό ή πράσινο σαπούνι. Τα πλένουμε πολύ καλά γιατί αυτό το ύφασμα θα ακουμπάει τις τροφές μας.
  • Αφήνουμε τα υφάσματα να στεγνώσουν καλά και τα σιδερώνουμε.
  • Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας πιο μεγάλο από τα κομμάτια υφάσματος που κόψαμε.
  • Βάζουμε τη λαδόκολλα επάνω στο ταψί κι από πάνω το ύφασμα
  • Ρίχνουμε τα φυτικά έλαια και τις σταγόνες του κεριού επάνω στο ύφασμα. Προσέχουμε να μην βάλουμε υπερβολική ποσότητα (βλ. φωτογραφία)
  • Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για 10 λεπτά στους 150 βαθμούς.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο. Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πινελάκι ώστε να βεβαιωθούμε ότι το μίγμα έχει απλωθεί ομοιόμορφα.
  • Περιμένουμε 30 δευτερόλεπτα από την ώρα που βγάζουμε από τον φούρνο και πιάνουμε προσεκτικά με τα δάχτυλά μας δύο άκρες του υφάσματος. Σηκώνουμε στον αέρα και αφήνουμε τον αέρα να στεγνώσει το κερί επάνω στο ύφασμα.
  • Το κερομάντηλό μας είναι έτοιμο! Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα υφάσματα, αν έχουμε κόψει. Όταν τελειώσουμε, καλό είναι να μην πετάξουμε τη λαδόκολλα αφού μπορεί να την χρειαστούμε και σε άλλες κατασκευές.

Πώς συντηρούμε τα κερομάντηλα τροφίμων;

Τα κερομάντηλα τροφίμων μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και για 4-6 μήνες (ανάλογα με τη χρήση) χωρίς να χρειαστούν ανανέωση στο κερί. Μπορούν να πλυθούν κανονικά, όμως ΜΟΝΟ με κρύο νερό. Αν μετά από το διάστημα των 4-5 μηνών, παρατηρήσουμε ότι δεν είναι πια τόσο σταθερά, μπορούμε να ανανεώσουμε το κερί τους, επαναλαμβάνοντας την παραπάνω διαδικασία.

Εσείς τι υφάσματα θα διαλέξετε για τα δικά σας κερομάντηλα τροφίμων;

A Shiny Day (Αλεξάνδρα Διονά), DIY Blogger
A Shiny Day (Αλεξάνδρα Διονά), DIY Blogger

Φωτογραφικό υλικό

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.