Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τις βλέπουμε και τις βιώνουμε καθημερινά. Λυπούμαστε και ανησυχούμε, σίγουρα, αλλά έχουμε αναλογιστεί πως με πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα και στην διατροφή μας, μπορούμε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή αυτή;
Η δική μας πρόταση είναι η εξής: #allazoumesinithies και κάνουμε μερικά βήματα προς μια πιο βιώσιμη διατροφή. Μερικά τέτοια βήματα που μπορούμε να εντάξουμε σταδιακά στην καθημερινότητα μας είναι:
- επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής,
- επιλέγουμε, όπου είναι δυνατόν, βιολογικά προϊόντα, μιας και αυτά αφήνουν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα,
- φροντίζουμε να αγοράζουμε τοπικά προϊόντα, βοηθώντας παράλληλα την τοπική οικονομία,
- μαθαίνουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων, ώστε να δούμε τον τόπο παραγωγής, αλλά και τα συστατικά τους.
Όμως, ένας βασικός (ίσως και ο σημαντικότερος) πυλώνας για τον δρόμο για μία πιο βιώσιμη διατροφή, είναι να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων και σε αυτόν τον τομέα η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ενεργό ρόλο, αφυπνίζοντας τον καταναλωτή με ποικίλους τρόπους.
Είναι σημαντικό να συνηθίζουμε να αγοράζουμε όσα τρόφιμα θα καταναλώσουμε, χωρίς υπερβολές και σπατάλες, να τα αποθηκεύουμε και να τα συντηρούμε σωστά, και να χρησιμοποιούμε όσα τρόφιμα μας περισσεύουνε σε νέες συνταγές, με δημιουργικότητα και φαντασία.
Σε αυτή την φιλοσοφία βασίζονται και αυτές οι 3 συνταγές που σας προτείνουμε. Πρόκειται για τρεις διαφορετικές εκδοχές για πίτσα με ό,τι μας έχει περισσέψει και έχει μείνει στο ψυγείο.
Για βάση χρησιμοποιούμε χθεσινό ψωμί, πίτες για σουβλάκι, αραβικές πίτες, τορτίγιες. Φροντίζουμε να αποθηκεύουμε κόκκινη σάλτσα σε μικρές μερίδες στην κατάψυξη, ώστε να την έχουμε έτοιμη για πίτσα ανά πάσα στιγμή. Εγώ το κάνω πάντα. Χρησιμοποιούμε ό,τι τυρί έχουμε στο ψυγείο και ότι φρέσκα λαχανικά μας έχουν περισσέψει από άλλες συνταγές. Τέλος, για λίγη γεύση παραπάνω, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, πέστο, ελιές, ό,τι αλλαντικό έχουμε, φρέσκα μυρωδικά, κ.α.
3 υγιεινές συνταγές για πίτσα με leftovers
Πίτσα με τοματίνια, ελιές, μανιτάρια και προσούτο
Μερίδες: 2
- 2 πίτες για σουβλάκι
- 1 κ/σ ελαιόλαδο
- 4 κ/σ σάλτσα τομάτας
- 1 μπάλα φρέσκια μοτσαρέλα, σε ροδέλες
- ¼ κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 2 μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
- 6-7 ΑΒ Think Bio τοματίνια βελανίδι, κομμένα στην μέση
- ελιές Καλαμών, σε ροδέλες
- λίγες φέτες προσούτο
- φρέσκια ρίγανη και βασιλικό
Εκτέλεση:
Αλείφουμε τις πίτες με λίγο ελαιόλαδο και μετά με την σάλτσα τομάτας. Μοιράζουμε την μοτσαρέλα σε κάθε πίτα, κρεμμύδι, μανιτάρια, ελιές, και τοματίνια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC, για 10 λεπτά. Γαρνίρουμε με λίγο προσούτο, φρέσκια ρίγανη και βασιλικό.
Πίτσα με χθεσινό ψωμί, τοματίνια, ανθότυρο και ρόκα
Μερίδες: 2
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί της αρεσκείας σας, κομμένες κατά μήκος
- 1 κ/σ ελαιόλαδο
- 4 κ/σ σάλτσα τομάτας
- λίγο ανθότυρο
- 2 κ/σ τριμμένο μετσοβόνε
- 6-7 ΑΒ Think Bio τοματίνια βελανίδι, κομμένα στην μέση
- τριμμένο σκόρδο
- 2 κ/σ πέστο
- λίγα φύλλα φρέσκια ρόκας
- φρέσκο θυμάρι ή/και ρίγανη
Αλείφουμε το ψωμί με λίγο ελαιόλαδο και μετά με την σάλτσα τομάτας. Μοιράζουμε το ανθότυρο σε κάθε φέτα ψωμί, το σκόρδο, το πέστο και τα τοματίνια. Πασπαλίζουμε με μετσοβόνε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC, για 10 λεπτά. Γαρνίρουμε με φρέσκια ρόκα, θυμάρι ή/και ρίγανη.
Πίτσα με μαριναρισμένο κολοκυθάκι και πέστο
Μερίδες: 2
- 2 πίτες για σουβλάκι
- 1 κ/σ ελαιόλαδο
- 1 μπάλα φρέσκια μοτσαρέλα, σε ροδέλες
- ¼ πιπεριά Φλωρίνης, σε λεπτές φέτες
- 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες κατά μήκος με αποφλοιωτή
- λίγο τριμμένο σκόρδο
- 2 κ/σ χυμό λεμόνι
- 2 κ/γ πέστο
- λίγο μπούκοβο
- φρέσκο θυμάρι και βασιλικό
Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε ένα μικρό μπολ, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το σκόρδο, το θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 10-15 λεπτά.
Αλείφουμε τις πίτες με ελαιόλαδο. Μοιράζουμε την μοτσαρέλα σε κάθε πίτα, το πέστο και τις πιπεριές. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC, για 10 λεπτά.
Γαρνίρουμε με τα μαριναρισμένα κολοκυθάκια, φρέσκο βασιλικό και μπούκοβο.