Υλικά
Για τη βάση
- 1 κ.σ. λιναρόσπορος, αλεσμένος
- 3 κ.σ. φιλτραρισμένο νερό
- 3 φλ. αλεσμένα αμύγδαλα
- 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- 3 κ.σ. λάδι καρύδας
- χοντρό θαλασσινό αλάτι
Για τη γέμιση
- 2 μήλα, καθαρισμένα, σε κυβάκια
- 2/3 φλ. μαύρες σταφίδες
- 2/3 φλ. σταφίδα σουλτανίνα
- 2/3 φλ. κράνμπερις
- 2 πορτοκάλια, στυμμένα
- 1 κ.σ. λάδι καρύδας
- 1 κ.γ. κανέλα GREENBAY BIO
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
- 1 κ.γ. αλεσμένο τζίντζερ
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- φλούδα από 1 λεμόνι, ψιλοκομμένη
- 125 ml brandy (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. αλεύρι καρύδας
Εκτέλεση:
- Βάση: Ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με το νερό και το αφήνουμε λίγα λεπτά να γίνει σαν ζελέ. Ρίχνουμε το μείγμα μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά στο μπλέντερ και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια εύθρυπτη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο σχηματίζοντας δύο μπάλες, τυλίγουμε κάθε μπάλα με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε όλα τα συστατικά (εκτός από το ποτό) για 30 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν τα μήλα. Ανακατεύουμε τακτικά και καλύπτουμε με καπάκι. Αν βάλουμε το brandy, το προσθέτουμε αφού κρυώσει η γέμιση και ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά.
- Mince pies: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα ταψάκι με 12 θήκες για μάφιν με λάδι καρύδας. Βγάζουμε τη μια μπάλα ζύμης από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ. Με οδηγό το στόμιο από ένα ποτήρι κόβουμε 12 κύκλους διαμέτρου 1 εκ., μεγαλύτερη από τη διάμετρο που έχουν οι θήκες του ταψιού μας και έναν έναν τους τοποθετούμε προσεκτικά στις θήκες των μάφιν, πιέζοντας απαλά με τα δάχτυλά μας. Μοιράζουμε 1-2 κουταλιές από τη γέμιση σε κάθε θήκη.
- Ανοίγουμε και τη δεύτερη μπάλα ζύμης σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. Με τα αγαπημένα μας κουπάτ μπισκότων κόβουμε τα καπάκια ζύμης με τα οποία καλύπτουμε τη γέμιση και ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά.
- Σερβίρισμα: Πασπαλίζουμε με αλεύρι καρύδας για «χιονισμένο» αποτέλεσμα!