Βιολογικά τρόφιμα : Γιατί να τα επιλέγουμε και ποια η διαφορά τους με τα συμβατικά;

Γράφει η Κατερίνα Βλάχου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Yπάρχουν πολλοί ορισμοί για τη βιολογική καλλιέργεια (είτε γεωργική είτε κτηνοτροφική), ωστόσο όλες συγκλίνουν στο ότι στηρίζονται στην ίδια τη διαχείριση του οικοσυστήματος παρά σε εξωτερικούς παράγοντες. Πρόκειται για ένα σύστημα που εξετάζει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, εξαλείφοντας οριστικά τη χρήση χημικών προσθέτων όπως είναι τα συνθετικά λιπάσματα, τα παρασιτοκτόνα, οι ορμόνες, οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (GMOs) κ.α. Αυτές οι τεχνικές αντικαθίστανται πλέον από πρακτικές που διατηρούν αλλά και αυξάνουν τη γονιμότητα του εδάφους και λειτουργούν προληπτικά ενάντια σε ασθένειες και παράσιτα.

Ένα προϊόν χαρακτηρίζεται βιολογικό (γεωργικό προϊόν, κρέας, γαλακτοκομικά ή και μεταποιημένα προϊόντα) όταν έχει παραχθεί, αποθηκευτεί, επεξεργασθεί και διατεθεί στο εμπόριο σύμφωνα με πρότυπες και αυστηρές προδιαγραφές αλλά και πιστοποιηθεί από εγκεκριμένο φορέα πιστοποίησης.

Γιατί είναι προτιμότερο να επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα;

  1. Έρευνες ετών έχουν δείξει ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι ανώτερα διατροφικά και ποιοτικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν 69% περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά, ενώ το κρέας και τα γαλακτοκομικά έχουν 50% μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  2. Τα βιολογικά προϊόντα στερούνται παρασιτοκτόνων, φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων, ουσίες οι οποίες «περνούν» στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Επιπλέον, στη βιολογική κτηνοτροφία, τα ζώα εκτρέφονται χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών και ορμονών ανάπτυξης.
  3. Οι βιολογικές καλλιέργειες προάγουν την υγεία του εδάφους, καθιστώντας το γόνιμο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και την καθαρότητα του νερού (λιγότερες χημικές ουσίες στο νερό που πίνουμε).
  4. Τα εδάφη που καλλιεργούνται βιολογικά εμφανίζουν αυξημένη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση των εκπομπών. Οι βιολογικές καλλιέργειες λοιπόν αποτελούν μια εξαιρετική λύση, ώστε να συμβάλλουμε στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
  5. Επιπλέον, η αποκλειστική χρήση φυσικών τεχνικών για τη μείωση των παρασίτων συνεισφέρει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της άγριας ζωής και σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Έξτρα bonus:

Τα βιολογικά προϊόντα είναι συνήθως πιο φρέσκα και χρειάζεται να καταναλώνονται πιο άμεσα λόγω της έλλειψης συντηρητικών. Επιπλέον, έχουν πιο αυθεντική και πλούσια γεύση από τα συμβατικά, εφόσον παράγονται και καλλιεργούνται με τους πλέον φυσικούς τρόπους.

Ωστόσο, η «όχι τόσο άψογη» εμφάνισή τους τα καθιστά υποδεέστερα στις προτιμήσεις μας, μάλλον άδικα γιατί είναι δείγμα καλλιέργειας απαλλαγμένης από τοξικές ουσίες και αντιβιοτικά.

Συνοψίζοντας, τα βιολογικά τρόφιμα ΕΙΝΑΙ καλύτερα. Για εμάς, για την υγεία μας, για το περιβάλλον, για το κλίμα, για τον πλανήτη που ζούμε. Ας επιλέξουμε βιολογικά, όπου αυτό τουλάχιστον είναι δυνατό. Μπορούμε να ξεκινήσουμε επιλέγοντας βιολογικά όσπρια και δημητριακά, βασικά προϊόντα της Μεσογειακής διατροφής που βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μιας ελληνικής οικογένειας.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος: Κατερίνα Βλάχου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος: Κατερίνα Βλάχου

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.