Σκέφτεσαι φέτος να σαλπάρεις για Κρήτη; Κράτα σημειώσεις για τα Χανιά και το Ρέθυμνο

Η Κρήτη ενδείκνυται για διακοπές με social distancing, καλό φαγητό, μαγικά τοπία και υπέροχες παραλίες

 

Αν υπάρχει ένα νησί όπου μπορείς να βρεις εύκολα μέρη και πανέμορφα σημεία για social distancing στις καλοκαιρινές σου διακοπές, αυτό δεν είναι άλλο από το μεγαλύτερο της Ελλάδας. Η Κρήτη χρειάζεται σίγουρα μεταφορικό μέσο για να την ανακαλύψεις αλλά έχει και αμέτρητες εναλλακτικές που κάνουν την (απαραίτητη πλέον) τήρηση των αποστάσεων – παιχνιδάκι. Κάθε χρόνο όμως  προτείνω ανεπιφύλακτα την Κρήτη τόσο σε όσους θέλουν να ανακαλύπτουν συνέχεια νέα και ωραία πράγματα όσο και σε εκείνους που έχουν αρκετές ημέρες άδειας για να τη χαρούν. Ακριβώς επειδή το νησί της Κρήτης και οι ομορφιές του είναι αδύνατο να χωρέσουν σε ένα μόνο κείμενο, θα το χωρίσω στα δύο, ξεκινώντας από το κεφάλαιο «Χανιά και Ρέθυμνο». Όποιος κι αν είσαι, για ό,τι θέλεις να είσαι, ταξίδεψε μαζί μου στην Κρήτη και αγάπησε την μέσα από την ομορφιά και την γαστρονομία της.

 

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη αφού τα Χανιά έχουν απευθείας αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση. Μόλις γίνει το απαραίτητο καλωσόρισμα, όταν δηλαδή φας την πρώτη παραδοσιακή μπουγάτσα στην πόλη των Χανίων, φύγαμε για μία από τις παραλίες που συχνά – πυκνά διεκδικεί μία από τις πρώτες θέσεις στις λίστες με τις καλύτερες παραλίες του κόσμου. Όποιος την έχει γνωρίσει από κοντά, καταλαβαίνει το γιατί…

 

Βρισκόμαστε στα Φαλάσαρνα, εκεί όπου εκτός από το να κολυμπήσεις στα διάφανα νερά μπορείς να περπατήσεις ή να κάνεις τζόκινγκ στην απέραντη αμμουδιά της παραλίας. Αν πέσεις σε γεμάτο βοριαδάκι που δυσχεραίνει την παραμονή σου, μπορείς να περιηγηθείς στην αρχαία Φαλάσαρνα, στα ύστερα μινωικά ερείπια που σώζονται μέχρι σήμερα μεταξύ παραλίας και ελαιόδεντρων. Κατά τη δύση του θα δεις τον ήλιο να χάνεται μες τα νερά της θάλασσας.

 

Πίσω στα Χανιά και την παλιά πόλη μπορείς να χαθείς στα στενά και δαιδαλώδη σοκάκια, να χαζέψεις στα μικρά μαγαζιά με τα σουβενίρ και να θαυμάσεις το πάντρεμα της βενετσιάνικης με την οθωμανική αρχιτεκτονική. Κι επειδή η καρδιά της Κρήτης είναι η  ενδοχώρα της, πρέπει να κατευθυνθείς προς το χωριό του Ομαλού. Από εκεί θα κατηφορίσεις στο Φαράγγι της Σαμαριάς, ένα καταφύγιο σπάνιας πανίδας και χλωρίδας με πρωταγωνιστή φυσικά τον αίγαγρο, γνωστός και ως «κρι-κρι». Μόλις φτάσεις στην Αγία Ρουμέλη, μετά από 15 χιλιόμετρα πεζοπορίας θα κάνεις την πιο απολαυστική βουτιά στην παραλία της.

 

Στην επιστροφή θα περάσεις από τη χώρα των Σφακίων για την ομώνυμη πίτα με τη λεπτή χειροποίητη ζύμη, τη μαλακή μυζήθρα και το άφθονο μέλι. Επίσης πρέπει να αναζητήσεις και να γνωρίσεις τα άλλα νόστιμα και φημισμένα τυριά της περιοχής, τις πολλές γραβιέρες  που παράγει, το ανθότυρο και το πηχτόγαλο.

 

Οι ντόπιοι πιστεύουν και υποστηρίζουν ότι όσα φύονται στη γη τους μπορούν να αξιοποιηθούν στην κουζίνα, πολλών ειδών χορταρικά γίνονται απλές και υπέροχες πίτες γι’ αυτό και σε κάθε περιοχή της θα γευτείς και μια διαφορετική. Αν θέλεις να δοκιμάσεις παραδοσιακά και αυθεντικά μαραθοπιτάκια ρώτησε κάποιον ντόπιο ή μια μαγείρισσα που θα βρεις τα καλύτερα, είναι πολύ πιθανό να σου προτείνουν να σε φιλέψουν οι ίδιοι, όλο και κάτι θα έχουν φτιάξουν για το μεσημεριανό τους τραπέζι.

 

Αν επιλέξεις για τη διαμονή σου τη νότια πλευρά του νησιού μπορείς να απολαύσεις τις ήσυχες παραλίες του Ρεθύμνου, όπως είναι ο Πλακιάς με τα κρυστάλλινα νερά, η ασύλληπτα εξωτική Πρέβελη στην έξοδο του Κουρταλιώτικου φαραγγιού και ο απόκοσμος Άγιος Παύλος που ξεπροβάλει πίσω από ψηλούς αμμόλοφους θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο.

 

Στην πόλη του Ρεθύμνου -για την οποία πολλοί ορκίζονται ότι είναι και η ομορφότερη της Κρήτης- και να γνωρίσεις τον τελευταίο μετρ του χειροποίητου φύλλου για σιροπιαστά που επιμένει να κρατάει ζωντανή μια υπεραιωνόβια και πεντανόστιμη παράδοση.

 

Πρέπει να επισκεφτείς τα χωριά μεγάλης ιστορικής σημασίας όπως τα Ανώγεια ή την Ασή Γωνιά. Πρόκειται για μέρη στα οποία θα έρθεις με τον καλύτερο τρόπο σε επαφή με τη σπουδαία γαστρονομία του νησιού. Σκέψου ότι θα βρεθείς σε καφενεία που μαγειρεύουν κάθε μέρα με όσα έχουν διαθέσιμα γνωρίζοντας τι πάει να πει πραγματικά «εποχικότητα» στο φαγητό. Κράτα όρεξη λοιπόν και μη φας πολλά περιττά κατά τη διάρκεια του μπάνιου, γιατί το φαγητό στην ορεινή Κρήτη θα σε ανταμείψει. Ίσως μόνο να τσιμπολογήσεις 2-3 κρίθινα παξιμάδια πετρόμυλου “ΑΒ κοντά στην ελληνική Γη” που φτιάχνονται όπως τα παλιά τα χρόνια, με αλεύρι κριθαρένιο ολικής άλεσης, αλεσμένο σε παραδοσιακό πετρόμυλο με ελαιόλαδο και προζύμι. Συνόδευσε τα με ντοματίνια και λίγο χοντρό αλάτι ή μία κουταλιά υπέροχα αρωματικό μέλι Κρήτης “ΑΒ Κοντά στην ελληνική Γη”.

 

Επίσης, στην Κρήτη έχουν το δικό τους τραχανά που φτιάχνεται από σιτάρι και γάλα και ονομάζεται ξινόχοντρος, ένα φανταστικό υλικό που μαγειρεύεται απλά και ταπεινά. Εγώ τον ξεκινάω πάντα σοτάροντας ένα κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, ρίχνω 400 ml τριμμένη ντομάτα, 200 γρ. τραχανά ξινόχοντρο “ΑΒ κοντά στην ελληνική γη”, 150 ml νερό αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζω για 20-25 λεπτά μου και σερβίρω με μια κουταλιά γιαούρτι και κριθαρένια ντακάκια ΑΒ “ΑΒ κοντά στην ελληνική γη”. Πάει υπέροχα με μελιτζάνες τις οποίες έχουμε ψήσει σε φέτες και προσθέσει στο φαγητό 5 λεπτά πριν βράσει, πιπεριές τις οποίες μπορούμε να σοτάρουμε με το κρεμμύδι αλλά και ότι άλλο λαχανικό μας έχει περισσέψει, καθώς είναι ένα από τα πιο anti food waste φαγητά της κρητικής κουζίνας!

Food Blogger Madame Ginger
Food Blogger Madame Ginger

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.