Οι γιορτές πλησιάζουν και οι αποθηκεύσεις συνταγών στο Instagram και στο Pinterest για το γιορτινό τραπέζι έχουν πάρει φωτιά. Γλυκά, ορεκτικά, κυρίως πιάτα, σνακ, ποτά, ροφήματα… Η λίστα με τις επιλογές δε σταματάει. Κάθε μέρα και μια νέα προσθήκη. Εμείς, για φέτος επιλέξαμε να φτιάξουμε για τους αγαπημένους μας μια τάρτα με πολύχρωμες πατάτες, αλλά και πατάτες γεμιστές σαν συνοδευτικό.
Πολύχρωμες πατάτες; Κι όμως γίνεται! Στην ενότητα της μαναβικής αλλά και στο e-shop της ΑΒ Βασιλόπουλος, θα βρείτε διαφορετικές ποικιλίες πατάτας. Ποιες ξεχωρίσαμε; Για την πολύχρωμη τάρτα διαλέξαμε φυσικά γλυκοπατάτες Ελληνικές, πατάτες δίχρωμες Γαλλίας, πατάτες Μπλε Γαλλίας, πατάτες κοκκινόσαρκες Γαλλίας και πατάτες Ratte. Τόσο όμορφες και μοναδικές που σίγουρα θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με τα υπέροχα χρώματά τους. Για την τάρτα καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία χρωμάτων για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Για τις γεμιστές πατάτες εμείς χρησιμοποιήσαμε πατάτες Κύπρου και πατάτες δίχρωμες. Έχουν το ιδανικό μέγεθος. Ούτε πολύ μεγάλες, ούτε πολύ μικρές.
Για όλους όσους νοιάζεσαι, δημιούργησε νοστιμιές γεμάτες χρώμα και θρέψη, που θα στολίσουν το γιορτινό τραπέζι. Μην παραλείψεις λίγα κλαδιά από ευκάλυπτο και γκι. #allazoumesinithies και διαλέγουμε λαχανικά και ξηρούς καρπούς για να γεμίσουμε τις πατάτες αλλά και τυριά με χαμηλά λιπαρά. Ξεκινάμε;
Τάρτα με πολύχρωμες πατάτες
Υλικά
Ζύμη τάρτας
- 250γρ βούτυρο
- 1 κρόκος αβγού
- 1 κ/σ νερό
- 400γρ αλεύρι
- μια πρέζα αλάτι
Γέμιση
- 300γρ ανθότυρο
- μια πρέζα αλάτι
- 500γρ διάφορες πατάτες
- (γλυκοπατάτες Ελληνικές, πατάτες δίχρωμες Γαλλίας, πατάτες Μπλε Γαλλίας, πατάτες κοκκινόσαρκες Γαλλίας, πατάτες Ratte)
- αλάτι, πιπέρι
- θυμάρι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ζύμη Τάρτας
- Προετοιμάστε μια ταρτιέρα 25 εκ. βουτυρώνοντάς την πολύ καλά.
- Αδειάστε σε ένα μπολ το (πολύ μαλακό) βούτυρο, το αλάτι και το αλεύρι και ανακατέψτε καλά είτε με μια σπάτουλα είτε με τα χέρια μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη και αέρινη ζύμη.
- Προσθέστε τον κρόκο αβγού και συνεχίστε το ανακάτεμα.
- Ζυμώστε ελαφρά μέχρι να έχετε ένα μαλακό ζυμαράκι. Δε χρειάζεται πολύ ζύμωμα.
- Τυλίξτε καλά με μια μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά. Μην παραλείψετε αυτό το στάδιο. Θα βοηθήσει πολύ στο να την ανοίξετε ευκολότερα.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, ανοίξτε την ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες (χωρίς να προσθέσετε αλεύρι) σε κυκλικό σχήμα που να ξεπερνάει σε διάμετρο τη διάμετρο της ταρτιέρας.
- Εφαρμόστε τη ζύμη στην ταρτιέρα, πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλά σας. Τα κομμάτια που εξέχουν στο επάνω μέρος, κόψτε τα περνώντας από πάνω τον πλάστη.
- Πριν την ψήσετε, τρυπήστε με ένα πιρούνι την επιφάνειά της και βάλτε τη στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη η γέμιση.
Κρέμα Ανθότυρου
- Πολτοποιούμε στο μπλέντερ με λίγο λάδι το ανθότυρο και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε.
Συναρμολόγηση
- Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και με τη βοήθεια ενός μαντολίνου τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Είναι ιδανικές -λόγω μεγέθους- οι δίχρωμες, οι κοκκινόσαρκες, οι μπλε και ratte πατάτες. Τις μεγαλύτερες πατάτες μπορείτε αφού τις κόψετε σε ροδέλες να δημιουργήσετε μικρούς κύκλους με ένα κουπ πατ.
- Απλώνουμε την κρέμα ανθότυρου στην τάρτα.
- Από πάνω δημιουργούμε μια σπείρα από πατάτες εναλλάσσοντας τα διαφορετικά χρώματα φλούδας.
- Με ένα πινέλο λαδώνουμε ελαφρώς τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 30-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Μετά τα 30 λεπτά, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο αν έχει ροδίσει αρκετά. Απολαύστε τη ζέστη.
Γεμιστή πατάτα με μπρόκολο, cranberries, κατσικίσιο τυρί και καρύδια
Υλικά
- 3-4 πατάτες χονδρές Κύπρου ή δίχρωμες
- μισό μικρό μπρόκολο
- ¼ της κούπας cranberries
- ¼ της κούπας καρύδια
- 150-200γρ κατσικίσιο τυρί
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο
Γεμιστή πατάτα «σπανακόπιτα» με ανθότυρο και καβουρδισμένο κουκουνάρι
Υλικά
- 3-4 πατάτες χονδρές Κύπρου ή δίχρωμες
- 200γρ baby σπανάκι
- 2 φρέσκα κρεμμύδια
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 130γρ ανθότυρο
- 25γρ κουκουνάρι
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις πατάτες για 30 λεπτά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Έπειτα, τις κόβουμε στη μέση και αδειάζουμε την ψίχα τους για να την χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.
- Προσθέτουμε λίγο λάδι και την πολτοποιούμε σαν να φτιάχνουμε πουρέ.
Γέμιση με μπρόκολο
- Πλένουμε πολύ καλά το μπρόκολο και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει.
- Όταν αρχίσει να βράζει, αλατίζουμε καλά και προσθέτουμε το μπρόκολο. Βράζουμε για 15 λεπτά.
- Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το σουρώνουμε.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί με τον πουρέ πατάτας και γεμίζουμε τις άδειες πατάτες.
- Ψήνουμε στον φούρνο στους 180° C για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το τυρί.
- Τις σερβίρουμε ζεστές.
Γέμιση με σπανάκι
- Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι και το αφήνουμε να στεγνώσει.
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με ελάχιστο λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το σπανάκι.
- Αφού το σπανάκι χάσει όλα τα υγρά του, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης μαζί με τον πουρέ πατάτας.
- Γεμίζουμε τις άδειες πατάτες και ψήνουμε στο φούρνο στους 180° C μέχρι να ροδίσει το τυρί.