Χριστούγεννα με «Δώρο Αγάπης» από τα ΑΒ και την πιο Γιορτινή Μακαρονόπιτα!

Στο #allazoumesinithies «δωρίζουμε» Αγάπη κάνοντας τα Χριστούγεννα πιο όμορφα & μαγικά. Θα γιορτάσεις μαζί μας;

Αυτή τη χρονιά τα Χριστούγεννα μας βρίσκουν κάπως  πιο «περιορισμένους». Η αγάπη όμως δεν περιορίζεται. Τουναντίον μοιράζεται απλόχερα, ειδικά τέτοιες μέρες και ιδίως σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη.

Στην ΑΒ και στο #allazoumesinithies μοιραζόμαστε και φέτος τη «μαγεία» των Χριστουγέννων και σου δίνουμε ιδέες για ένα πολύ «τρυφερό» δώρο που μπορείς να κάνεις κι εσύ, για έναν πολύ ξεχωριστό σκοπό, με πολύ μικρό αντίτιμο.

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα βρεις το «Δώρο Αγάπης», το οποίο μπορείς να αξιοποιήσεις με όποιον τρόπο θέλεις. Μπορείς είτε να το αφήσεις στο ειδικό καλάθι συγκέντρωσης τροφίμων σε επιλεγμένα καταστήματα AB για ενίσχυση τοπικών οργανώσεων ή να το κρατήσεις για δική σου χρήση. Περιέχει βασικά είδη διατροφής, όπως αλεύρι, ζυμαρικά, τομάτα passata, κλπ. Με κάθε «Δώρο Αγάπης» που αγοράζεις, η ΑΒ προσφέρει το αντίστοιχο ποσό στην Τράπεζα Τροφίμων.

Εμείς, σήμερα, σου προτείνουμε μία συνταγή για να μαγειρέψεις ένα εορταστικό γεύμα με κάποια από τα περιεχόμενα του κουτιού. Μια λαχταριστή, πλούσια, θρεπτική, αλλά καθόλου βαριά μακαρονόπιτα, με απλά υλικά.

Μακαρονόπιτα

Μερίδες:   10-12

Υλικά:

  • 6 κουταλιές ελαιόλαδο, και επιπλέον για τα φύλλα
  • 400g πένες ΑΒ
  • 500g τομάτα passata ΑΒ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • ½ κ/γ μπούκοβο
  • 80ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • ½ κ/γ ζάχαρη
  • 8-10 φύλλα βασιλικό, ψιλοκομμένα
  • 350g σάρκα κολοκύθας, σε μικρά κομμάτια
  • 500g μπρόκολο
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα, σε μικρούς κύβους
  • 1 μάτσο αντίδια (περίπου 900γρ.), καθαρισμένα
  • 500g νωπή μυζήθρα
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 1/8 κ/γ μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 9 φύλλα χωριάτικα για πίτα

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, σοτάροντας το κρεμμύδι σε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά,  μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μπούκοβο και μαγειρεύουμε 1’ ακόμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να βράσει για 4-5’. Προσθέτουμε την τομάτα, τη ζάχαρη, τον βασιλικό, ¼ φλυτζανιού νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει 45’ περίπου.
  2. Ζεματάμε τα αντίδια σε βραστό, ελαφρώς αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε πολύ καλά.
  3. Κόβουμε τα πολύ τρυφερά μέρη του μπρόκολου (τα μπουκετάκια) και τα αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί, μαζί με την μελιτζάνα και την κολοκύθα. Τα ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190ο C, για περίπου 25-30’.
  4. Βράζουμε τις πένες για 7’ σε αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα.
  5. Αναμειγνύουμε τη μυζήθρα με το αβγό, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  6. Λαδώνουμε καλά ένα βαθύ στρογγυλό ταψί, ή μια βαθιά φόρμα με αποσπώμενο πάτο 28εκ. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο και το λαδώνουμε. Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο έτσι ώστε να καλύψουμε το τοίχωμα του ταψιού που δεν είχε καλυφθεί από το πρώτο φύλλο, σταυρωτά. Το λαδώνουμε κι αυτό. Με τον ίδιο τρόπο στρώνουμε 5 φύλλα.
  7. Στρώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα του μείγματος των ζυμαρικών. Καλύπτουμε με το μείγμα της μυζήθρας και μετά σκεπάζουμε με τα λαχανικά και τα αντίδια.
  8. Στην συνέχεια, στρώνουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά.
  9. Βάζουμε το ταψί πάνω στα 4 φύλλα που έχουν περισσέψει και κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα φύλλα όσο είναι το ταψί. Στρώνουμε το ένα φύλλο πάνω στην γέμιση και το λαδώνουμε. Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα. Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Λαδώνουμε και αυτά. Χαράζουμε την πίτα σε τρίγωνα κομμάτια.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C για περίπου 55 λεπτά.

Καλές Γιορτές!

Εύη Σκούρα, Food Blogger, The Healthy Cook
Εύη Σκούρα, Food Blogger, The Healthy Cook

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.