Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας και τη γιορτάζουμε με vegan λαζάνια!

Όλοι έχουμε συνδέσει ένα λαχταριστό πιάτο ζυμαρικών με μπόλικο τυρί, κι αν είναι λιωμένο ακόμα καλύτερα. Τι γίνεται όμως με τα vegan ζυμαρικά; Μπορεί να γίνουν τόσο λαχταριστά και νόστιμα;  Ναι, μπορούν γιατί #allazoumesinithies!

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Χορτοφαγίας σκεφτήκαμε να σου δώσουμε μερικές συμβουλές για να κάνεις τα vegan ζυμαρικά σου ακόμα πιο νόστιμα.

Αντικατέστησε το τυρί με διατροφική μαγιά, tofu, ή vegan παρμεζάνα με ξηρούς καρπούς. Δοκίμασε την tofu ricotta που σου προτείνω σήμερα, ή ένα pesto χωρίς τυρί.

Αν σου αρέσουν τα κρεμώδη ζυμαρικά τύπου alfredo, δοκίμασε να φτιάξεις μια κρέμα από κάσιους τα οποία θα έχεις προηγουμένως μουλιάσει σε νερό. Μπορείς να τη συνδυάσεις και με κρέμα καρύδας. Εναλλακτικά, φτιάξε μια κρέμα με φυτικό γάλα και κορν φλάουρ, ή arrowroot.

Εάν, πάλι, έχεις στερηθεί τα αγαπημένα σου μακαρόνια με κιμά, δοκίμασε έναν εναλλακτικό κιμά από φακές.

Μια άλλη γρήγορη σάλτσα είναι αυτή με miso, ταχίνι, διατροφική μαγιά και σκόρδο.

Vegan Λαζάνια με Λαχανικά στον Φούρνο

Μερίδες:   6

Υλικά:

  • 12-15 λαζάνια
  • 3-4 μεγάλα κολοκυθάκια κομμένα σε λοξές φέτες
  • 1-2 μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μέτριες φέτες
  • vegan «παρμεζάνα»

μαρινάδα λαχανικών:

  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 4-5 φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
  • 3-4 κλωναράκια θυμάρι (μόνο φύλλα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • αλάτι, πιπέρι

σάλτσα:

  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό καρότο τριμμένο
  • 1 – 1 ½ κουταλάκι μπούκοβο
  • 60ml κόκκινο κρασί
  • 1 ½ κουταλιά πελτέ τομάτας
  • ½ φλυτζάνι ελιές Καλαμών σε φέτες, στραγγισμένες
  • 2 κουταλιές κάππαρη, στραγγισμένη
  • 6-7 φύλλα φρέσκου βασιλικού χοντροκομμένα
  • 2 κονσέρβες τοματάκια κονκασέ
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 – 1 ½ φλυτζάνι νερό περίπου

tofu ricotta:

  • 2 συσκευασίες Tofu φυσικό βιολογικό*, στραγγισμένο καλά και θρυμματισμένο
  • 2 κουταλιές διατροφική μαγιά
  • 2-4 κουταλιές φυτικό «γάλα»
  • 1 κουταλάκι σκόνη σκόρδο
  • 1 κουταλάκι σκόνη κρεμμύδι
  • τον χυμό 1 λεμονιού
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Λαχανικά: Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, περιχύνουμε με αυτή τα λαχανικά και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Τα ψήνουμε στους 190ο C αέρα, για περίπου 20 λεπτά, να πάρουν χρώμα.

Σάλτσα: σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και το μπούκοβο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τις τομάτες και λίγο νερό. Περιμένουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τις ελιές, την κάππαρη και τον βασιλικό και αφήνουμε να σιγοβράσει 30 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.

Tofu ricotta: Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να γίνουν κρέμα.**

Ρίχνουμε τόση σάλτσα σε ένα πυρίμαχο 21Χ28εκ. περίπου, ώστε να καλύψει τον πάτο. Στρώνουμε λαζάνια, το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό. Καλύπτουμε με tofu ricotta, και πάνω της απλώνουμε τα κολοκυθάκια και λίγα από τα κρεμμύδια. Επαναλαμβάνουμε με σάλτσα-λαζάνια-tofu ricotta-μελιτζάνες και κρεμμύδια, και τελειώνουμε με λαζάνια και σάλτσα. Πασπαλίζουμε με vegan παρμεζάνα.

Ψήνουμε στους 190ο C (αντιστάσεις) για περίπου 40-45 λεπτά, έχοντας το σκεύος καλυμμένο με χαρτί ψησίματος.

Το αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Σημειώσεις:

*Θα το βρεις στο τμήμα Armonia της ΑΒ Βασιλόπουλος αλλά και στο eshop.

**Αν περισσέψει, διατηρείται στο ψυγείο 4-5 μέρες. Μπορείς να προσθέσεις και τα μυρωδικά της αρεσκείας σου στην συνταγή.

 

 

 

Εύη Σκούρα, Food Blogger, The Healthy Cook
Εύη Σκούρα, Food Blogger, The Healthy Cook

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.