Σολομός με ρόδι και κους κους με σταφίδες και ξηρούς καρπούς
Preparation
Λιγότερο από 30’
Servings
4 μερίδες
Difficulty
Εύκολη
Υλικά
- 2 κ/σ ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού κους κους
- 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες
- 1/2 κ/γ κύμινο
- 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
- 4 φιλέτα σολομού ή 500γρ σολομό χωρίς πέτσα
- 1 λεμόνι
- 1 κ/σ μέλι
- 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού φιστίκια αιγίνης ή άλλο ξηρό καρπό ψιλοκομμένο
- 5 κλαδάκια κόλιανδρο ή μαϊντανό, τα φύλλα μόνο, ψιλοκομμένα
- 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού σπόρους από ρόδι
Εκτέλεση
- Βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζέστανε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
- Παράλληλα, ζέστανε 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό. Βάλε σε ένα μεγάλο μπολ το κους κους, το κύμινο, τις σταφίδες, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και το νερό, ανακάτεψε και σκέπασε με ένα πιάτο για 8-10 λεπτά.
- Αν ο σολομός σου είναι ολόκληρος, κόψε τον σε 4 φιλέτα. Αλάτισε καλά τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές, και μόλις κάψει καλά το τηγάνι, βάλε τα μέσα. Αν έχουν πέτσα, θα βάλεις την πλευρά με την πέτσα κάτω. Ψήσε τα φιλέτα μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 5 λεπτά, και γύρισε τα. Ρίξε τον χυμό λεμονιού στο τηγάνι και το μέλι και με ένα κουτάλι ρίχνε το στον σολομό, μέχρι να ψηθεί και η άλλη πλευρά, για περίπου 2-3 λεπτά.
- Ξεσκέπασε το κους κους και ανακάτεψέ το με ένα πιρούνι να αφρατέψει. Ρίξε μέσα τα φιστίκια αιγίνης και ανακάτεψε.
- Για να σερβίρεις, μοίρασε το κους κους σε 4 πιάτα. Από πάνω ακούμπησε ένα φιλέτο σολομό. Αν τα φιλέτα σου τα έχεις κόψει από ολόκληρο κομμάτι σολομό και δεν είναι ομοιόμορφα, μπορείς να τα σπάσεις απαλά με το πιρούνι. Πασπάλισε με τα φύλλα κόλιανδρου και το ρόδι.
Αν θέλεις ένα πιο oriental πιάτο με σολομό, μπορείς να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή για σολομό Tikka με ρύζι basmati.
Καλές γιορτές!