Menu
Generic filters
Exact matches only

Διατροφικές οδηγίες για  Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα σύνδρομα του γαστρεντερικού. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια μέχρι πολύ έντονα και επίμονα. Πολλές φορές πυροδοτούνται από τα έντονα συναισθήματα  όπως άγχος, στεναχώρια ή στρες. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ΣΕΕ καθώς μπορεί να προκαλέσει έξαρση ή να βοηθήσει στην ύφεση των συμπτωμάτων.

Για να συμπεράνουμε ότι ένα τρόφιμο προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων, πρέπει τα συμπτώματα να εμφανιστούν μέσα σε τρεις μέρες μετά την κατανάλωσή του τροφίμου και να επαναληφθούν 3 φορές.

  • Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τα συμπτώματα, αφαιρούνται από την διατροφή για 3-6 μήνες και επανατοποθετούνται μετά.
  • Συστήνεται η αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.
  • Χρειάζεται να μειώνεται η κατανάλωση των τροφίμων που περιέχουν FODMAP δηλαδή μία ομάδα διαιτητικών σακχάρων που βρίσκονται σε πολλά κοινά τρόφιμα. Αναλυτικότερα:

 

FODMAP
Πλούσια
Φρουκτόζη
Μήλα, αχλάδια, καρπούζι, μέλι, χυμοί φρούτων, αποξηραμένα φρούτα, HFCS
Πολυόλες
Αλκοόλες σακχάρων (σορβιτόλη, Μαλτιτόλη, μαννιτόλη, ξυλιτόλη, ισομαλτόλη), φρούτα με κουκούτσια (δαμάσκηνα, κεράσια), αβοκάντο, μανιτάρια, κουνουπίδι
Λακτόζη
Γάλα (αγελάδας, κατσίκας, προβάτου), γιαούρτι, μαλακά τυριά (ανθότυρο, cottage)
Φρουκτάνες
Σιτάρι, σίκαλη, σκόρδο, κρεμμύδι, αγκινάρα, σπαράγγια, ινουλίνη, σόγια, πράσα, όσπρια, λάχανο, μπρόκολο
Εναλλακτικά
Φρουκτόζη
Εσπεριδοειδή, μούρα, μπανάνες, σταφύλια, πεπόνι, ακτινίδιο
Πολυόλες
Ζάχαρη, γλυκόζη, ασπαρτάμη, σουκραλόζη
Λακτόζη
Προϊόντα χωρίς λακτόζη, φυτικά γάλατα, σκληρά τυριά
Φρουκτάνες
Ρύζι, καλαμπόκι, πατάτα, μαρούλι, σπανάκι, αγγούρι, αρακάς, τομάτα, μελιτζάνα
FODMAP Φρουκτόζη Πολυόλες Λακτόζη Φρουκτάνες
Πλούσια Μήλα, αχλάδια, καρπούζι, μέλι, χυμοί φρούτων, αποξηραμένα φρούτα, HFCS Αλκοόλες σακχάρων (σορβιτόλη,

Μαλτιτόλη, μαννιτόλη, ξυλιτόλη, ισομαλτόλη), φρούτα με κουκούτσια (δαμάσκηνα, κεράσια), αβοκάντο, μανιτάρια, κουνουπίδι

Γάλα (αγελάδας, κατσίκας, προβάτου), γιαούρτι, μαλακά τυριά (ανθότυρο, cottage) Σιτάρι, σίκαλη, σκόρδο, κρεμμύδι, αγκινάρα, σπαράγγια, ινουλίνη, σόγια, πράσα, όσπρια, λάχανο, μπρόκολο
Εναλλακτικά Εσπεριδοειδή, μούρα, μπανάνες, σταφύλια, πεπόνι, ακτινίδιο Ζάχαρη, γλυκόζη, ασπαρτάμη, σουκραλόζη Προϊόντα χωρίς λακτόζη, φυτικά γάλατα, σκληρά τυριά Ρύζι, καλαμπόκι, πατάτα, μαρούλι, σπανάκι, αγγούρι, αρακάς, τομάτα, μελιτζάνα

*Πάντοτε να συμβουλεύεστε το διαιτολόγο και τον γιατρό σας.

Αυτές είναι κάποιες γενικές οδηγίες που έχουν συνταχθεί για πληροφοριακούς σκοπούς του χρήστη, απευθύνονται στο ευρύ κοινό και δεν αντικαθιστούν την συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας. Απευθυνθείτε σε ένα γιατρό και ένα διαιτολόγο για εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση.

Bookmarks

#allazoumesinithies και είμαστε εδώ για να σου δώσουμε τις κατάλληλες διατροφικές συμβουλές με βάση τις δικές σου ανάγκες και προτιμήσεις