Ο διατροφολόγος σου είναι εδώ
Ανεπάρκεια σιδήρου
Πολύ συχνά παρατηρείται έλλειψη σιδήρου ή χαμηλός αιματοκρίτης. Η έλλειψη σιδήρου είναι διατροφικής φύσης και μπορεί να καλυφθεί αυξάνοντας την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε σίδηρο. Τέτοια τρόφιμα είναι:
- τα θαλασσινά,
- το συκώτι, το μοσχαρίσιο κρέας,
- τα όσπρια,
- τα σύκα
- όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κ.α.
Παρ’ όλ ’αυτά δεν απορροφάται ο σίδηρος με τον ίδιο τρόπο από όλα τα τρόφιμα.
Ο σίδηρος που περιέχεται στις τροφές διακρίνεται σε αιμικό και μη αιμικό. Ο αιμικός σίδηρος, που περιέχεται στις τροφές ζωικής προέλευσης και απορροφάται σε ποσοστό 20–50%.
Ο μη αιμικός, που βρίσκεται κυρίως στα φυτικά τρόφιμα απορροφάται σε ποσοστό μόλις 1–5%. Όποτε ακόμα και αν κάποιες φυτικές τροφές έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, ο τελευταίος δεν απορροφάται επαρκώς από το έντερο.
- Τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα (ασβέστιο), το τσάι και ο καφές τη μειώνουν την απορρόφηση, οπότε καλό είναι να μην καταναλώνονται σε συνδυασμό με πηγές σιδήρου.
- H βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου, οπότε καλό είναι μαζί με τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο να καταναλώνεται και μία τροφική πηγή βιταμίνης C. Π.χ. προσθέστε σε σαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά dressing με λεμόνι ή πορτοκάλι. Συνδυάστε τα όσπρια ή τον αρακάς με ντομάτα ή πιπεριές.
- Σε ανεπάρκεια σιδήρου προτείνεται η κατανάλωση 1 φορά την εβδομάδα μπιφτέκι μοσχαρίσιο, μπριζόλα, συκώτι ή άλλο τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η κατανάλωση μπορεί να αυξηθεί και σε 2 φορές την εβδομάδα.
Αυτές είναι κάποιες γενικές οδηγίες που έχουν συνταχθεί για πληροφοριακούς σκοπούς του χρήστη, απευθύνονται στο ευρύ κοινό και δεν αντικαθιστούν την συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας. Απευθυνθείτε σε ένα γιατρό και ένα διαιτολόγο για εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση.