Ίσως να έχεις καταλάβει μέχρι σήμερα, πως δεν μπορώ ποτέ να αρνηθώ την πρόσκληση σε κάποιο ενδιαφέρον challenge! Γι’ αυτό και όταν η ΑΒ Βασιλόπουλος με προ(σ)κάλεσε στο πιο Umami Challenge, για να μετατρέψω μια πιο unhealthy συνταγή σε healthy με πλούσια umami γεύση… φυσικά δεν μπόρεσα να αρνηθώ!
Θα μου πεις όμως τώρα «Ωραία όλα αυτά! Αυτό το Umami… τι είναι;». Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από αυτήν την εξήγηση, για να είμαστε όλοι και όλες στην ίδια σελίδα.
Τι είναι το umami;
Όλοι γνωρίζουμε τις τέσσερις κλασικές γεύσεις: αλμυρό, γλυκό, πικρό και ξινό. Όμως, ο Ιάπωνας χημικός Kikunae Ikeda απέδειξε πριν από πολλά χρόνια ότι υπάρχει και μία πέμπτη γεύση, η οποία ονομάζεται Umami και είναι ένα συνδυασμός αλμυρού και καπνιστού. Στα ιαπωνικά, η λέξη umami ουσιαστικά σημαίνει «νόστιμη γεύση» και μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε χαρά και μέγιστη απόλαυση την ώρα που καταναλώνουμε ένα γεύμα πλούσιο σε umami υλικά. Αυτό συμβαίνει, γιατί αυτά τα υλικά έχουν υψηλά επίπεδα γλουταμινικού οξέος, συγκριτικά με άλλες πρώτες ύλες.
Κάποια umami τρόφιμα
Είναι αρκετά τα ζωικά τρόφιμα που έχουν umami γεύση… επειδή όμως από εμένα θα ανακαλύπτεις πάντα vegan συνταγές, θα σου αναφέρω κάποιες από τις umami χορτοφαγικές τροφές που μπορείς να βρεις στην ΑΒ Βασιλόπουλος. Έχουμε και λέμε:
- Σάλτσα σόγιας
- Ντομάτες (κυρίως λιαστές ντομάτες)
- Ψητά μανιτάρια
- Παντζάρια
- Ελιές, πίκλες και κάπαρη
- Σέλινο
- Διατροφική μαγιά
- Φυτικά τυριά που θυμίζουν παρμεζάνα
- Σπανάκι
- Καπνιστοί ξηροί καρποί
- Πράσινο τσάι
- Σπαράγγια
- Κέτσαπ
Η ΑΒ Βασιλόπουλος λοιπόν για ακόμα μια φορά είναι κοντά σου για όλα όσα νοιάζεσαι και προσφέρει όλα τα παραπάνω umami τρόφιμα είτε στα καταστήματά της είτε μέσω του e-shop της. Χάρη στην ποικιλία των προϊόντων και μέσα από τα άρθρα στο #allazoumesinithies, μπορείς να ανακαλύψεις πολλές υγιεινές, οικολογικές… αλλά πλέον και umami συνταγές!
Πώς θα φτιάξω τους κεφτέδες παντζαριού;
Υλικά για περίπου 20 μικρούς κεφτέδες ή εναλλακτικά 5 μπιφτέκια:
- 250g ωμό ξεφλουδισμένο παντζάρι (περίπου 2 παντζάρια μεγάλου μεγέθους)
- 80g βρασμένες φακές
- 65g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100g κόκκινο κρεμμύδι
- 1 κ/σ ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 60g βρώμη (μπορεί το μείγμα να χρειαστεί λίγο παραπάνω, για να δέσει)
- 1 μικρή χούφτα μαϊντανό
- Αλάτι και πιπέρι όσο εσείς θέλετε
Εκτέλεση:
- Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια και τα περνάμε στον τρίφτη
- Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια
- Προσθέτουμε όλα μας τα υλικά στο multi και τα “χτυπάμε” μέχρι να ομογενοποιηθούν
- Σχετικά με το ψήσιμο μπορούμε είτε να τα βάλουμε στο τηγάνι με πολύ λίγο ελαιόλαδο και προσέχουμε να ψηθούν ομοιόμορφα, αλλιώς τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-40 λεπτά. Οι κεφτέδες μας βγαίνουν μαλακοί στο εσωτερικό και είναι μια πολύ πιο υγιεινή παραλλαγή από τους κεφτέδες κρέατος.
Πώς θα φτιάξουμε το Umami Bowl;
Προκειμένου το Umami Bowl να έχει όσο πιο umami γεύση γίνεται, προτείνω πέρα από τους κεφτέδες, να βάλεις στη σαλάτα σου:
- Baby σπανάκι και
- Λιαστές ντομάτες
Ακόμα ταιριάζουν πολύ:
- Το βρασμένο μπρόκολο
- Οι γλυκοπατάτες ψημένες στο φούρνο για 30-40 λεπτά με ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά της επιλογής σου (όπως σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη, ρίγανη, κύμινο και λίγο κάρυ)
- Οι βρασμένες φακές
- Αβοκάντο
- Και προαιρετικά οι σπόροι κάνναβης
Για σάλτσα προτείνω την κέτσαπ για τους κεφτέδες για απογείωση της umami γεύσης, ενώ για τη σαλάτα θα σου συνιστούσα να βάλεις ελαιόλαδο μαζί με σάλτσα σόγιας.
Μπορώ να κάνω τα παντζάρια σε άλλο σχήμα;
Ένας άλλος εκπληκτικός τρόπος να φτιάξεις τα παντζάρια σου είναι σε σχήμα μπιφτεκιού και να τα απολαύσεις ως burger. Για έξτρα umami γεύση μπορείς να βάλεις ντομάτα, πίκλες, σπανάκι αντί για μαρούλι και πολύ κέτσαπ.
#allazoumesinithies με τον πιο δημιουργικό και umami τρόπο! Θα χαρώ πολύ να δοκιμάσεις και εσύ τη συνταγή μου!