Menu
Generic filters
Exact matches only

H ΑΒ Βασιλόπουλος και το Mum Institute μέσα από τη μαγειρική μοιράζουν αγάπη στα παιδιά που τη χρειάζονται.

Μαγειρεύοντας νηστίσιμα στην Παιδόπολη Αγία Βαρβάρα

Το Mum Institute είναι μία φιλανθρωπική πρωτοβουλία με σκοπό την κοινωνική ευθύνη και την προσφορά, που ξεκίνησε από την κοινωνική λέσχη κεραμικής, βιβλίου και φαγητού Mum Social Club.

Aποτελείται από την καλλιτεχνική και δημιουργική σκηνή της πόλης μας: καλλιτέχνες, σεφ και πολλοί άλλοι, ενώνουν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό και φιλοδοξούν να βοηθήσουν τις κοινότητες και τις ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται σε ανάγκη.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Προστασίας Παιδιού «Η ΜΗΤΕΡΑ» που ανήκει στο ΝΠΔΔ-Κέντρο Αττικής, κάθε Σαββατοκύριακο, το Mum Institute σε συνεργασία με την AB Bασιλόπουλος μαγειρεύει για τα 30 κορίτσια εφηβικής ηλικίας που διαμένουν στην Παιδόπολη “Αγία Βαρβάρα”.

Μέσα από την παροχή 5 γευμάτων ημερησίως, πυρήνας της γαστρονομικής φιλοσοφίας του Mum Institute είναι το υγιεινό και νόστιμο φαγητό, μαγειρεμένο με φροντίδα και αγνές πρώτες ύλες. Καλά λιπαρά και υδατάνθρακες, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ολοκληρωμένη πρωτεΐνη και φυσικά σνακ και γλυκές λιχουδιές από μη- επεξεργασμένα υλικά, αποτελούν τα γεύματα του Σαββατοκύριακου.

Τα μενού που σχεδιάζονται κάθε εβδομάδα για τα παιδιά, είναι πάντα εναρμονισμένα στην εποχικότητα, και φροντίζουν κάθε φορά να τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις, χαρίζοντας χαρά μέσα από το φαγητό.

Έτσι λοιπόν, αυτόν τον μήνα δε θα μπορούσε να λείπει το θέμα της Σαρακοστής και της νηστείας, όπου τα παιδιά απόλαυσαν γεύματα με τις υπέροχες γεύσεις των ημερών.

Πρωταγωνιστής στο γεύμα ήταν μια υγιεινή εκδοχή του αγαπημένου Fish & Chips, δηλαδή κροκέτες μπακαλιάρου στο φούρνο με πατάτες φούρνου σαν τηγανιτές, συνοδευόμενο από ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού στη θέση της μαγιονέζας.

Στον ρόλο του γλυκού, δε θα μπορούσε να λείπει ο αγαπημένος μας σιμιγδαλένιος χαλβάς, με το άρωμα από το πορτοκάλι να γεμίζει τον χώρο και να μας θυμίζει πόσο σπουδαίας διατροφικής αξίας και γεύσης μπορούν να είναι οι νηστίσιμες συνταγές, απλές στην παρασκευή τους αλλά ριζωμένες βαθιά στη μνήμη μας, να ξυπνούν τις πιο γλυκές αναμνήσεις.

Τα παιδιά ξετρελάθηκαν με τις κροκέτες μπακαλιάρου με τηγανιτές πατάτες φούρνου, ντιπ γιαουρτιού και τον σιμιγδαλένιο χαλβά. Οι μάγειρες του Μum Institute Μέλπω Καλαντζή και Πάνος Σμυρίλιος, μοιράζονται τις συνταγές:

 

Υγιεινά Fish & Chips με ντιπ γιαουρτιού:

Μερίδες: 4-6 

Υλικά

  • 1 κιλό μπακαλιάρος κατεψυγμένος σε φιλέτα (ξαλμυρισμένος)
  • 1 κιλό πατάτες
  • 300 γρ. πάνκο (ιαπωνική φρυγανιά)
  • 8 αυγά
  • 100 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 15 γρ. εστραγκόν
  • 1 μάτσο φρέσκο θυμάρι
  • 30 γρ. καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι, πιπέρι

Για το ντιπ γιαουρτιού: 

  • 500γρ. γιαούρτι 10%
  • 1/3 σκελίδα σκόρδο
  • 40 gr αγγουράκι τουρσί
  • 40 gr κάπαρη (ξεπλυμένη από το αλάτι) . , εάν έχει)
  • 15 gr εστραγκόν
  • 20 ml χυμός λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι

Χρόνος προετοιμασίας:40 min

Χρόνος ψησίματος: 45 min

Εκτέλεση

Σε μια μπασίνα ή βαθύ μπολ, βάζου το πάνκο, τη γαλέτα και αρωματίζουμε με την καπνιστή πάπρικα, εστραγκόν και ψιλοκομμένο άνηθο. Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε το αλεύρι και σε ένα τρίτο τα αυγά χτυπημένα.

Ξεκινάμε το πανάρισμα του μπακαλιάρου με τη γνωστή διαδικασία, δηλαδή περνώντας τα φιλέτα από αλεύρι, αυγό και στο τέλος γαλέτα.

Μπορούμε να πανάρουμε τον μπακαλιάρο και δεύτερη φορά, αλλά μόνο με αυγό – γαλέτα.

Μόλις τελειώσουμε με το πανάρισμα, ψήνουμε απευθείας στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 30 λεπτά, στη μέση του ψησήματος γυρίζουμε και απο την άλλη πλευρά ώστε να ροδήσει και απο τις 2 πλευρές.

Για τις τηγανιτές πατάτες φούρνου, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σαν να πρόκειται να τις κόψουμε για τηγανιτές, δηλαδή λεπτές λωρίδες (sticks).Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και τις μαρινάρουμε με καπνιστή πάπρικα, θυμάρι, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε στους 170°C για περίπου 45′ σε ταψί με λαδόκολλα.

Για το ντιπ, τοποθετούμε πρώτα όλα τα υλικά εκτός από το γιαούρτι σε ένα blender μαζί με λίγο ελαιόλαδο και νερό και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ελέγχουμε την οξύτητα που επιθυμούμε, προσθέτωντας με λεμόνι της αρεσκείας μας.

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος 

Μερίδες: 8-10 

Υλικά

  • 1 κούπα ηλιέλαιο
  • 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 κούπες νερό
  • Ξύσμα πορτοκαλιού από 2 πορτοκάλια
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 γρ αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)
  • 150 γρ κουκουνάρι (προαιρετικά)
  • 100 γρ σταφίδες ξανθιές (προαιρετικά)

Χρόνος εκτέλεσης: 40′

Χρόνος αναμονής: 60’ (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C στον αέρα και ψήνουμε το κουκουνάρι και το αμύγδαλο φιλέ για 5-8 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν, παρακολουθούμε για να μην αρπάξουν οι καρποί.

Σε αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το σιμιγδάλι και αρχίζουμε να το καβουρδίζουμε σε σχετικά μέτρια  φωτιά για 7-8 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα και από χρυσό να σκουρίνει ελαφρώς και να δώσει γεύση στο χαλβά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Αφού δώσουμε όμορφο χρώμα στο σιμιγδάλι, προσθέτουμε κανέλλα και γαρύφαλλο

Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφού κατεβάσουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε και το νερό. Ξαναβάζουμε στη φωτιά αφού τη χαμηλώσουμε λίγο.

Ρίχνουμε και το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τη βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει ο χαλβάς. Μόλις δούμε φουσκάλες στο μίγμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, τότε ο χαλβάς είναι έτοιμος.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, το κουκουνάρι και τις σταφίδες.

Τέλος, αδειάζουμε σε μια φόρμα με τρύπα στη μέση, ισιώνουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει για 1 ώρα.

Ξεφορμάρουμε και απολαμβάνουμε ένα παραδοσιακό και νηστίσιμο γλυκό αλλά για όλες τις μέρες του χρόνου.

Bookmarks