Δεν μπορώ να φανταστώ πιο λαχταριστό γλυκό για την Καθαρά Δευτέρα αλλά και πρωινό για όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής από vegan και νηστίσιμα cinnamon rolls! Αφράτα, αρωματικά, εμπλουτισμένα με θρεπτικό ταχίνι, σταφίδες και PARVEGANO Sweet & Nutty στη γέμιση αλλά και πάνω στο γλάσο, που με τα διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών και τους τριμμένους ξηρούς καρπούς συμπληρώνει υπέροχα τα γλυκά ρολάκια. Φτιάχνονται πανεύκολα, θέλουν λίγες αναμονές για τα φουσκώματα και με την πρώτη μπουκιά θα καταλάβεις γιατί αξίζει να τα φτιάξεις σπιτικά!
Μερίδες: 15 μικρά ρολά Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά Χρόνος αναμονής: 1 ½ ώρα για τα φουσκώματα & 1 ώρα μέχρι το σερβίρισμα
Υλικά για τη ζύμη:
- 240 ml γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 40 γρ. φυτικό βούτυρο
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & έξτρα για το ζύμωμα
Υλικά για τη γέμιση:
- 3 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.σ. φυτικό βούτυρο, λιωμένο
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα
- 60 γρ. PARVEGANO Sweet & Nutty
- 50 γρ. μαύρες σταφίδες
- 50 γρ. ξανθές σταφίδες
Υλικά για την επικάλυψη:
- 30 γρ. φυτικό βούτυρο, λιωμένο
- 160 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. ταχίνι
- 2-3 κ.σ. γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 10 γρ. PARVEGANO Sweet & Nutty
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου, το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη ίσα-ίσα μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να δράσει για 10 λεπτά.
Με το ένα χέρι προσθέτουμε το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας παράλληλα με το άλλο για 1-2 λεπτά, μέχρι να σχηματίσουμε ενιαία μαλακή ζύμη που κολλάει ελαφρώς. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη ζυμώνουμε λίγο ακόμα με λίγο επιπλέον αλεύρι (αν χρειάζεται) και της δίνουμε σχήμα μπάλας.
Καθαρίζουμε το μπολ που χρησιμοποιήσαμε, το στεγνώνουμε καλά, το λαδώνουμε, βάζουμε μέσα το ζυμάρι και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη. Αφήνουμε το σε ζεστό σημείο της κουζίνας για 1 περίπου ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν φουσκώσει η ζύμη τη μεταφέρουμε και πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα πάχους 0,5 εκ. Σε μπολάκι ανακατεύουμε το ταχίνι και το λιωμένο βούτυρο και αλείφουμε με το μείγμα τη ζύμη. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με τη ζάχαρη, την κανέλα, 60 γρ. PARVEGANO Sweet & Nutty και τις σταφίδες.
Ξεκινώντας από την κατα μήκος άκρη της ορθογώνιας ζύμης, τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό και το τοποθετούμε με την πλευρά που κλείνουν οι ζύμες, προς τα κάτω. Κόβουμε σε ρολά πάχους 4-5 εκ. και τα τοποθετούμε προσεκτικά σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί. Αλείφουμε τα ρολά με λιωμένο βούτυρο και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη. Βάζουμε πλάι στο φούρνο (δηλαδή σε ζεστό σημείο) για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να τον προθερμάνουμε στους 180°C στον αέρα.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και ετοιμάζουμε το γλάσο.
Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας, το ταχίνι και το γάλα αμυγδάλου (προσθέτουμε λίγο-λίγο αν χρειάζεται επιπλέον) μέχρι να έχουμε ρευστό γλάσο. Περιχύνουμε με το γλάσο τα ζεστά ρολά και πασπαλίζουμε με 10 γρ. PARVEGANO Sweet & Nutty. Τα αφήνουμε για 1 ώρα να κρυώσουν εντελώς και σερβίρουμε.