Αγαπώ το καλοκαίρι για όλα τα υπέροχα φρούτα που μας χαρίζει απλόχερα. Χρώματα, αρώματα, γεύσεις… ποιο να πρωτοδιαλέξεις; Κεράσια, φράουλες, βερίκοκα, ροδάκινα, πεπόνι, καρπούζι… Αν έπρεπε, όμως, να διαλέξω ένα, θα διάλεγα τα κεράσια. Είναι υπέροχα για σνακ, στολίζουν κάθε καλοκαιρινό τραπέζι με το βαθύ, κατακόκκινο χρώμα τους και είναι το τέλειο συστατικό για γλυκά.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο comfort και μαμαδίστικο από ένα κομμάτι κέικ να σε περιμένει μετά το μεσημεριανό φαγητό. Γυρνώντας πίσω στα παιδικά μου χρόνια, αυτή η εικόνα του κέικ να με περιμένει πάνω στο τραπέζι, μου έφτιαχνε πάντα τη διάθεση. Και ποιον δε θα έκανε χαρούμενο! Σωστά;
Σε αυτή την ηλικία αγαπώ να διακοσμώ και να φωτογραφίζω γλυκά αλλά όταν έρχεται η στιγμή να τα απολαύσω, αναρωτιέμαι πάντα πόση ζάχαρη ή λιπαρά περιέχουν. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια vegan και πιο υγιεινή εκδοχή της πολυαγαπημένης μας κερασόπιτας για όλους όσους νοιαζόμαστε.
#allazoumesinithies, λοιπόν, για όλα όσα νοιαζόμαστε! Για τους αγαπημένους μας, τον εαυτό μας και φυσικά τον πλανήτη μας. Επιλέγουμε φρέσκα κεράσια ΑΒ Επιλογή και αφού φάμε τα μισά -φυσικά- δημιουργούμε με τα υπόλοιπα το πιο νόστιμο και vegan κέικ με κεράσια.
Μια κερασοπιτα για όλους… μιας και δεν περιέχει γαλακτοκομικά ή αβγά και η συνηθισμένη ζάχαρη άχνη πάνω από τα κεράσια αντικαταστάθηκε με αμύγδαλο φιλέ. Το κέικ αυτό έχει γεύση γλυκού ψωμιού ολικής άλεσης, υπέροχη μυρωδιά από τον λιναρόσπορο, φρεσκάδα και ακόμα περισσότερη γλυκύτητα από τα ζουμερά κεράσια ΑΒ Επιλογή. Σου υποσχόμαστε πως θα γίνει το αγαπημένο σου κέικ, που θα φτιάχνεις όχι μόνο με κεράσια αλλά με όλα τα καλοκαιρινά φρούτα και θα το προσφέρεις σε όλους όσους αγαπάς παρέα με ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου ή μια παγωμένη σπιτική βυσσινάδα.
Vegan Κερασόπιτα
Υλικά για βάση 30εκ. (πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωμάτιου):
- 4 κ/σ κοπανισμένο λιναρόσπορο
- 8-10 κ/σ νερό́
- 100γρ βούτυρο φυτικό
- 130γρ καστανή ζάχαρη
- 50γρ γιαούρτι αμυγδάλου
- 50ml γάλα αμυγδάλου
- 1κ/γ εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανίλια
- 350γρ αλεύρι
- 1κ/σ μπέικιν πάουντερ
- 340γρ κεράσια, αποπυρηνωμένα
- φιλέ αμύγδαλο, για διακόσμηση
Εκτέλεση:
- Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια στρογγυλή́ φόρμα με αποσπώμενο πάτο 30εκ. περίπου (στον πάτο και στα τοιχώματα) και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Ζυγίζουμε όλα τα υλικά και χωρίζουμε τα στερεά́ από́ τα υγρά́.
- Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το νερό́ και το λιναρόσπορο και το αφήνουμε να γίνει σαν κρέμα. Χρειάζεται από 15 μέχρι 30 λεπτά για να αποκτήσει την υφή αβγού. Το μείγμα αυτό́ αντικαθιστά τα αβγά.
- Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ με το σύρμα ή με μίξερ χειρός, αρχικά́ σε μεσαία και μετά σε υψηλή́ ταχύτητα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη διατηρώντας την υψηλή́ ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει.
- Έπειτα, προσθέτουμε το μείγμα του λιναρόσπορου και ανακατεύουμε σε χαμηλή́ ταχύτητα.
- Μόλις ενσωματωθούν, προσθέτουμε σιγά σιγά και με συνεχή ροή το γάλα, το γιαούρτι και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε απαλά́ με τη βοήθεια μιας μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το τελικό μείγμα θα είναι αρκετά σφιχτό.
- Το απλώνουμε στο στρογγυλό́ ταψί και τοποθετούμε τα αποπυρηνωμένα κεράσια σε όλη την επιφάνειά του κυκλικά, το ένα δίπλα στο άλλο.
- Ψήνουμε στην προτεινόμενη θερμοκρασία για 40- 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του κέικ. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει μικρότερη φόρμα, τότε θα χρειαστεί σιγουρά 60 λεπτά ψήσιμο. Δέκα λεπτά πριν ψηθεί τελείως πασπαλίστε λίγα φίλε αμύγδαλα για να καβουρδιστούν ελαφρώς.
- Το σερβίρουμε με φιλέ́ αμύγδαλα ή ζάχαρη άχνη.