Menu
Generic filters
Exact matches only

Ratatouille… γλυκό, με ποικιλία μήλων και αχλαδιών ΑΒ

#allazoumesinithies και μεταμορφώνουμε τα αγαπημένα μας φθινοπωρινά φρούτα στο πιο comfort και γλυκό… ratatouille.

Το φθινόπωρο το αγαπάμε για τα χουχουλιάρικα βράδια με τσάι και κουβερτούλα μπροστά από την τηλεόραση και για τα μήλα και τα αχλάδια, που είναι στα καλύτερά τους! Είναι το καλύτερο και πιο υγιεινό σνακ για τη δουλειά -με την προσθήκη λίγου χυμού λεμονιού ή πορτοκαλιού δεν μαυρίζουν- και η πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη σε σαλάτες. Όταν μιλάμε για γλυκά φθινοπώρου οι πίτες, οι τάρτες με μήλα ή αχλάδια καθώς και τα διαφορά crumbles είναι τα πρώτα που σου έρχονται στο μυαλό.

Πέρα από τα παραπάνω, τα φρούτα κάνουν καλό και στην υγεία σου. Μιας και αυτή η χρόνια συνεχίζει να είναι δύσκολη, καλό είναι να τρέφεσαι σωστά και να φροντίζεις λίγο περισσότερο τη διατροφή σου.

Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ειδικά όταν καταναλώνονται με την φλούδα, σε αντιοξειδωτικά – φλαβονοειδή, βιταμίνη C, κερσετίνη, κατεχίνη, χλωρογενικό οξύ κι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα αχλάδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα (χαλκό και κάλιο) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι καλή πηγή διαιτητικών ινών και είναι χαμηλά σε θερμίδες.

Στην ενότητα της μαναβικής θα βρείτε 10 διαφορετικές ποικιλίες μήλων και 4 διαφορετικές ποικιλίες αχλαδιών. Εμείς επιλέξαμε μήλα Starking, Ζαγορίν, Κρυστάλλια, ΑΒ BIO Σμιθ, πράσινα μήλα, αχλάδια Φέτελ και αχλάδια Κρυστάλλια. Τα αχλάδια Φέτελ τα δοκιμάσαμε για πρώτη φορά και πραγματικά ενθουσιαστήκαμε. Ξέραμε ότι αυτές οι καφέ «φακίδες» πάνω στη φλούδα τους θα έκαναν το γλυκό μας πολύ πιο ιδιαίτερο.

Γιατί διαλέξαμε τόσα πολλά; Μιας και το γλυκό μας είναι εμπνευσμένο από το ratatouille, που φτιάχνεται με διαφορά λαχανικά, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κάτι αντίστοιχο με τα φρούτα της εποχής. Επιστρατεύσαμε, λοιπόν, μια τεράστια ποικιλία μήλων και αχλαδιών που βρήκαμε στο κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος, τα κόψαμε σε λεπτές φέτες και τις παρατάξαμε τη μια δίπλα στην άλλη δημιουργώντας έτσι μια πολύχρωμη κορδέλα, γεμάτη αρμονία και νοστιμιά. Το συγκεκριμένο ratatouille μπορείτε να το φτιάξετε είτε μόνο με μήλα, είτε μόνο με αχλάδια, είτε και με τα δύο. Το crumble μπορείτε να το παραλείψετε αλλά, πιστέψτε μας, δίνει υπέροχη γεύση στο ratatouille.

Θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας…κανέλα, σταφίδες, καραμελωμένα μήλα και αχλάδια.

Υλικά:

Ratatouille

  • 40γρ. βούτυρο
  • 70γρ. καστανή ζάχαρη
  • 100ml κρέμα γάλακτος, φυτική ή ζωική
  • 1 κ/γ κανέλα
  • Μήλα και αχλάδια, 10-15 φρούτα συνολικά
  • σταφίδες 

Crumble με καρύδια

  • 40γρ. αλεύρι
  • 35γρ. καρύδια, πούδρα
  • μια πρέζα αλάτι
  • 25γρ βούτυρο
  • 1 κ/σ καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση:

Crumble με καρύδια

  1. Αδειάζεις το αλεύρι μέσα σε ένα μπολ.
  2. Προσθέτεις την πούδρα από τα καρύδια, το αλάτι, τη ζάχαρη και το κρύο βούτυρο σε κομμάτια.
  3. Τρίβεις με τα χέρια σου το αλεύρι μαζί με το βούτυρο μέχρι το βούτυρο να πάει παντού και να έχεις ένα αποτέλεσμα σαν υγρή άμμο.

Ratatouille

  1. Κόβεις τα φρούτα της επιλογής σου σε φέτες ίσου πάχους με τη βοήθεια ενός μαντολίνου.
  2. Σε ένα πυρέξ αδειάζεις το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος. Βάζεις το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες και να γίνει σαν παχύρρευστη, ανοιχτόχρωμη καραμέλα.
  3. Βγάζεις από τον φούρνο το πυρέξ, προσθέτεις την κανέλα και με προσοχή τοποθετείς τις φέτες των φρούτων τη μια δίπλα στην άλλη δημιουργώντας είτε 2 κορμούς είτε μια σπείρα. Πασπαλίζεις με όσες σταφίδες θέλεις.
  4. Καλύπτεις το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνεις το ratatouille στους 180°C για 30 λεπτά. Αφαιρείς το αλουμινόχαρτο, προσθέτεις το crumble και συνεχίζεις το ψήσιμο για ακόμα 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το crumble.
  5. Το απολαμβάνεις ζεστό με μια κούπα ζεστό τσάι.
Bookmarks

#allazoumesinithies και μεταμορφώνουμε τα αγαπημένα μας φθινοπωρινά φρούτα στο πιο comfort και γλυκό… ratatouille.