Κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής, η προσοχή μας στρέφεται στα όσπρια, τα ζυμαρικά και τα φρέσκα λαχανικά. Σίγουρα μπορούμε να σκεφτούμε πάμπολλες συνταγές με αυτά τα βασικά υλικά, αλλά η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές ξεμένουμε από ιδέες. Εδώ είναι που συνειδητοποιείς, πως το #allazoumesinithies σου είναι απαραίτητο, γιατί εδώ θα βρεις φρέσκιες και πρωτότυπες ιδέες για το καθημερινό σου τραπέζι, πάντα με οδηγό τα εκλεκτά προϊόντα της ΑΒ Βασιλόπουλος.
Ένα από αυτά τα προϊόντα διαλέξαμε σήμερα να σου παρουσιάσουμε, το πλιγούρι Μακεδονία από τη σειρά “η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη”. Στη σειρά αυτή θα βρεις εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, φασόλια από την Μακεδονία, αλεύρι από την Δράμα, χυλοπίτες από το Μέτσοβο, παξιμάδια από τα Κήθυρα, τραχανά, ξηρούς καρπούς, αφεψήματα, μέλι, ελιές, πάστες ελιάς, ρύζια, γλυκά του κουταλιού, μαστίχα Χίου και όλα από έμπιστους Έλληνες παραγωγούς που διαθέτουν την τεχνογνωσία και το μεράκι ώστε να παράγουν τα καλύτερα προϊόντα.
Το Πλιγούρι Μακεδονίας ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ με την αυθεντική του γεύση, μας θυμίζει μαγειρέματα άλλων εποχών, γεμάτα θαλπωρή. Κάποιοι από εμάς θα θυμούνται τις γιαγιάδες τους, να αγοράζουν το πλιγούρι από το παραδοσιακό μπακάλικο της γειτονιάς, ώστε να ετοιμάσουν θρεπτικά φαγητά για την οικογένεια. Το πλιγούρι έθρεψε γενιές ολόκληρες, και μάλιστα σε δύσκολες εποχές, έχοντας σημαντική θέση στο τραπέζι.
Αποτελούσε βασική τροφή των αρχαίων Ελλήνων και είναι βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει ξανακάνει την εμφάνισή του ως υπερτροφή, και δικαίως αφού:
- είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και συμβάλει στη γενική υγεία της εντερικής μικροχλωρίδας,
- αποτελεί ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη,
- συμβάλει στην μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης
- είναι μία εξαιρετική πηγή φαινολικών ενώσεων και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών, και
- αποτελεί μία πολύ καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και ψευδαργύρου.
Η συνταγή που επιλέξαμε να σας προτείνουμε είναι ψητές μελιτζάνες γεμιστές με πλιγούρι, τομάτες, χουρμάδες, ρόδι και κουκουνάρι. Ένα πιάτο εύκολο και γρήγορο με υλικά γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Ας δούμε την συνταγή:
Γεμιστές ψητές μελιτζάνες με πλιγούρι
Υλικά:
- 3 μικρές μελιτζάνες, κομμένες στη μέση κατά μήκος
- 140g πλιγούρι Μακεδονίας ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ
- 280g ζωμό λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικό
- 2 κ/σ ελαιόλαδο, και λίγο ακόμα για τις μελιτζάνες
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 2 μικρές τομάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια
- ½ φλυτζάνι νερό ή ζωμό
- ½ κ/γ ξερή ρίγανη
- ¼ κ/γ ξερή μαντζουράνα
- 3 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένους
- ¼ φλυτζανιού καβουρδισμένο κουκουνάρι
- ¼ φλυτζανιού, ρόδι καθαρισμένο
- αλάτι, πιπέρι
- φρέσκο δυόσμο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Χαράσσουμε την ψίχα της μελιτζάνας, με ένα κοφτερό μαχαίρι, μπακλαβαδωτά. Την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, για περίπου 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ τοποθετούμε το πλιγούρι σε ένα μπολ και ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μουλιάσει περίπου 30 λεπτά.
Βγάζουμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο και, προσεκτικά, αφαιρούμε την περισσότερη σάρκα τους, χωρίς να τις σκίσουμε. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μαγειρεύουμε 1 λεπτό ακόμη.
Κατόπιν, προσθέτουμε τις τομάτες, ½ φλυτζάνι νερό ή ζωμό, τη ρίγανη, τη μαντζουράνα, τη σάρκα της μελιτζάνας, τους χουρμάδες, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 10 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας που και που.
Αποσύρουμε από την φωτιά, γεμίζουμε τις μελιτζάνες και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το ρόδι, το καβουρδισμένο κουκουνάρι και φρέσκο δυόσμο. Εγώ το συνόδευσα με την αγαπημένη μου σαλάτα Καπριτσιόζα.