Γράφει η Εύη Σκούρα, Food Blogger, The Healthy Cook
Η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η γιορτή των κρεατοφάγων. Όμως, εάν δεν είσαι κρεατοφάγος, ή για να περιποιηθείς τους vegan φίλους στο τραπέζι, τι κάνεις; Υπάρχουν λύσεις, ώστε να γιορτάζουμε όλοι αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες. Λίγη φαντασία χρειάζεται και καλή διάθεση!
Αυτά σκεφτήκαμε κι εμείς και προτείνουμε ένα νόστιμο πιάτο που θυμίζει τις γεύσεις που τρώμε αυτή την ημέρα: Μπουκιές κουνουπιδιού μαγειρεμένες στον φούρνο με σάλτσα barbeque. Συνοδεύονται με μια ελαφριά σάλτσα με αβοκάντο και κόλιανδρο και ψητά μανιτάρια πλευρώτους. Έτσι δεν θα μείνει κανένας δυσαρεστημένος, μέρα που είναι.
Extra tip
Η σάλτσα barbeque μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως έξτρα συνοδευτικό, τους πάει πολύ. Εάν δεν συμπαθείτε τον φρέσκο κόλιανδρο, χρησιμοποιήστε μαϊντανό, ή κάρδαμο για τη σάλτσα. Θα είναι εξίσου νόστιμη.
Μερίδες: 4-5
Χρόνος προετοιμασίας: 30’
Χρόνος μαγειρέματος: 60’
Υλικά:
μπουκιές κουνουπιδιού:
- 1 μεγάλο κουνουπίδι, κομμένο σε μέτρια μπουκετάκια
- 180γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή αλεύρι ζέας (δίνει μια λίγο πιο βαριά γεύση)
- 125ml ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1 κ/γ σκόνη σκόρδο
- 1 κ/γ σκόνη κρεμμύδι
- ½ κ/γ αλάτι
- 250γρ. σάλτσα barbeque
- πιπέρι
σάλτσα με αβοκάντο και κόλιανδρο:
- 2 ώριμα μέτρια αβοκάντο
- χυμό από ½ λεμόνι
- 1 μεσαίο ματσάκι φρέσκος κόλιανδρος ( ή μαϊντανός ή κάρδαμο)
- 2 κ/σ νερό
- αλάτι
ψητά μανιτάρια πλευρώτους:
- 750γρ. μανιτάρια πλευρώτους
- 125ml ελαιόλαδο
- 2 κ/σ κρέμα βαλσάμικου
- 5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
- 4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Για τις μπουκιές κουνουπιδιού
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι με το ρόφημα αμυγδάλου, το νερό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλάτι και λίγο πιπέρι. Θέλουμε ένα χυλό σφιχτό, αλλά να ρέει. Εάν βγει πολύ σφιχτός, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.
- Βουτάμε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού ένα-ένα μέσα στο χυλό, ώστε να καλυφθούν καλά και τα στραγγίζουμε λίγα λεπτά πάνω σε σχάρα.
- Τοποθετούμε τα μπουκετάκια σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους. Πιθανότατα θα χρειαστούμε πάνω από ένα ταψί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220ο C για περίπου 20’-25’. Στη μέση του χρόνου τα γυρίζουμε, για να ψηθούν καλύτερα και να πάρουν χρώμα.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με τη σάλτσα barbeque.
- Ψήνουμε για άλλα 15’ περίπου.
Για τη σάλτσα με αβοκάντο και κόλιανδρο:
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα αναμειγνύοντας στον επεξεργαστή τροφίμων όλα τα υλικά μαζί, αφήνοντας το λεμόνι και το αλάτι για το τέλος για να ρυθμίσουμε τη γεύση. Tip: Αφήστε το κουκούτσι του αβοκάντο μέσα στη σάλτσα για να μην σας μαυρίσει.
Για ψητά μανιτάρια πλευρώτους
- Αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια από τα μανιτάρια.
- Αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί σε ένα μπολ και αλείφουμε με το μείγμα τα μανιτάρια.
- Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στους 200οC για 30-35’.
- Σερβίρουμε το κουνουπίδι και τα μανιτάρια με τη σάλτσα αβοκάντο και έξτρα σάλτσα barbeque.