Πέραν από το θρησκευτικό χαρακτήρα της Σαρακοστής, καθώς αποτελεί την πιο μεγάλη περίοδο νηστείας για την Ορθόδοξη Εκκλησία και την πιο παλιά. Η περίοδος της νηστείας αποτελεί μία πολύ καλή αφορμή για μία πιο ισορροπημένη διατροφή, αφού τα οφέλη της είναι πάρα πολλά.
Αρκετοί, λοιπόν, είναι αυτοί που την ακολουθούν για να επωμιστούν τα οφέλη της, καθώς είναι μία διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος και πλούσια σε φυτικές ίνες, λαχανικά και φρούτα.
Εκ των πραγμάτων, η μεσογειακή διατροφή στην οποία στηρίζονται, ως επί το πλείστον, οι διατροφικές μας συνήθειες έχει πολλά κοινά με τη νηστεία, καθώς βασίζεται στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, θαλασσινών, δημητριακών και ελαιόλαδου.
Η περίοδος της νηστείας, λοιπόν, αποτελεί μία καλή αφορμή για να αλλάξουμε συνήθειες και να αποκτήσουμε καλύτερες διατροφικές επιλογές τις οποίες μπορούμε να υιοθετήσουμε και μετά το πέρας αυτής.
Κι αν πιστεύεις πως η νηστεία είναι βαρετή, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Οι καθημερινές επιλογές για ένα πλούσιο και θρεπτικό γεύμα είναι πάρα πολλές. Η ΑΒ Βασιλόπουλος έρχεται να κάνει τη νηστεία σου πιο απολαυστική από ποτέ με μία μεγάλη γκάμα εξαιρετικών προϊόντων που θα καλύψουν όλες τις καθημερινές σου ανάγκες.
Την τιμητική τους φυσικά την περίοδο της νηστείας έχουν τα όσπρια, έτσι μαζί με την ΑΒ Βασιλόπουλος φτιάξαμε τους πιο γευστικούς και μελωμένους γίγαντες στον φούρνο με λαχανικά και κόκκινη σάλτσα. Ένα πιάτο με υψηλή διατροφική αξία, πλούσιο σε φυτικές ίνες, φυτική πρωτεΐνη, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Το μυστικό για την επιτυχία αυτού του πιάτου είναι τα φρέσκα και ποιοτικά υλικά, τα οποία σου προσφέρει η ΑΒ Βασιλόπουλος καθημερινά. Από το οπωροπωλείο της ΑΒ προμηθεύτηκα φρέσκα και βιολογικά λαχανικά όπως κολοκυθάκια, καρότα, φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπεριές και μυρωδικά και από τη σειρά η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη που περιλαμβάνει μία μεγάλη γκάμα οσπρίων και όχι μόνο, επέλεξα φασόλια γίγαντες ελέφαντες Δυτικής Μακεδονίας. Η νοστιμιά όμως αυτού του πιάτου έγκειται στην πλούσια σάλτσα τομάτας από το βιολογικό ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας Nature’s Promise που θα βρεις αποκλειστικά στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος. Ο βιολογικός, ελαφρά συμπυκνωμένος, χυμός τομάτας Passata Bio της Nature’s Promise παράγεται από προσεκτικά επιλεγμένες τομάτες που έχουν καλλιεργηθεί από βιοκαλλιεργητές που τηρούν όλες τις απαιτήσεις της Βιολογικής Γεωργίας. Η γεύση του είναι μεστή με πλούσιο άρωμα και αποτελεί ιδανική επιλογή για φαγητά κατσαρόλας, αλλά και φούρνου.
Μπορείς, λοιπόν, να φανταστείς τη νοστιμιά αυτού του πιάτου που αποτελεί συνάμα κι ένα σύμμαχο καλής υγείας!
Για τους γίγαντες στον φούρνο με λαχανικά και κόκκινη σάλτσα θα χρειαστούμε:
Υλικά · 500g φασόλια γίγαντες ελέφαντες Δυτικής Μακεδονίας η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη
· 1 φύλλο δάφνης
· 2 κ/σ ελαιόλαδο συν επιπλέον για το ψήσιμο στον φούρνο
· 3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
· 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
· 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
· 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
· 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
· 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
· 2 κ/σ μαϊντανός ψιλοκομμένος
· 2 κ/σ άνηθος ψιλοκομμένος
· 1 κοτσάνι σέλερι κομμένο σε κομμάτια
· 2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
· 1 κ/γ βασιλικός αποξηραμένος
· 1 κ/γ γλυκιά πάπρικα
· 500g βιολογικός, ελαφρά συμπυκνωμένο, χυμός τομάτας Nature’s Promise Passata
· 300ml ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό
· 1 πρέζα ζάχαρη
· Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε από βραδύς τους γίγαντες σε χλιαρό νερό.
Στραγγίζουμε τους γίγαντες, τους ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό μαζί με το φύλλο δάφνης και τους βράζουμε για περίπου 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην παραβράσουν.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι προς το τέλος του βρασμού.
Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 2 κ/σ ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια μαζί το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά μαζί με τον άνηθο και τον μαϊντανό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστούν ελαφρώς και τα λαχανικά.
Προσθέτουμε τον βασιλικό μαζί με τη γλυκιά πάπρικα και τον ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας Nature’s Promise. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε μία πρέζα ζάχαρη και τέλος προσθέτουμε το ζεστό ζωμό λαχανικών.
Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά, αλλά να μη στύψει η σάλτσα.
Στραγγίζουμε τους γίγαντες και αφαιρούμε τη δάφνη.
Ρίχνουμε τους γίγαντες μαζί με τη σάλτσα στο ταψί και ανακατεύουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο μαζί με λίγο πιπέρι και αλάτι, αν χρειάζεται.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μελώσουν οι γίγαντες.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος πολύ λίγο ζεστό νερό.
Τέλος, αν θέλουμε προς το τέλος του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Σερβίρουμε τους γίγαντες ζεστούς με ψιλοκομμένο μαϊντανό.