Menu
Generic filters
Exact matches only

Παπαρδέλες με Γαρίδες και Μύδια, για την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα ήταν πάντα μία από τις αγαπημένες μου γιορτές. Θες γιατί είχε αρχίσει να φτιάχνει ο καιρός, θες γιατί τα μεζεδάκια στο τραπέζι ήταν πάντα ένα κι ένα, θες ο χαρταετός. Το γιατί λίγη σημασία έχει.

Αυτό που έχει σημασία για εμένα είναι πως αποτελεί μέρα χαράς με όλη την οικογένεια μαζεμένη. Με το τραπέζι γεμάτο σαρακοστιανά καλούδια, με τα πιτσιρίκια να τρελαίνονται με τον χαρταετό και με μια παιχνιδιάρικη διάθεση, μιας και η άνοιξη έχει σχεδόν φτάσει.

Ας επικεντρωθούμε, λοιπόν, στο ενδιαφέρον κομμάτι της γιορτής, τα φαγητά 🙂 Η ορθόδοξη πίστη και η ελληνική παράδοση θέλει από τη μέρα αυτή και για σαράντα ακόμη, αποχή από κάθε ζωικό προϊόν. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα από τα καλύτερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας έχουν την τιμητική τους στο σαρακοστιανό τραπέζι. Λαχανικά, όσπρια και θαλασσινά πρωταγωνιστούν σε μια πλειάδα νόστιμων και θρεπτικών πιάτων. Είναι ίσως τα πιο απλά φαγητά που μπορούμε να φτιάξουμε, με λίγα υλικά.

Σημασία εδώ, έχει η καλή πρώτη ύλη, η ποιότητα των υλικών και η φρεσκάδα τους. Κι εδώ είναι που χρειάζεσαι την ΑΒ Βασιλόπουλος! Διαλέγει καθημερινά για εμάς τα καλύτερα ψάρια και θαλασσινά, από τις πεντακάθαρες θάλασσες! Σε συνεργασία με προμηθευτές με ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχων από την αλίευση έως την κατανάλωση, παρέχει αποκλειστικά προϊόντα υψηλών ποιοτικών και γευστικών χαρακτηριστικών.

Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι το 80% των ψαριών και θαλασσινών που προμηθεύεται προέρχεται από περιοχές χαμηλού περιβαλλοντικού ρίσκου.

Με την επίσκεψή σου λοιπόν στο ιχθυοπωλείο της ΑΒ θα βρεις ότι ζητάς, και θα είσαι σίγουρος πως είναι τα πιο φρέσκα της αγοράς.

Τέτοια φρεσκότατα θαλασσινά διάλεξα κι εγώ για το σαρακοστιανό τραπέζι, για να φτιάξω τα αγαπημένα μου ζυμαρικά: παπαρδέλες με γαρίδες και μύδια σε σκορδάτη αρωματική σάλτσα αρωματισμένη με εστραγκόν.

Οι γαρίδες και τα μύδια περιέχουν υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνες, αποτελούν εξαιρετική επιλογή λιπαρών οξέων ω3, είναι πλούσια σε βιταμίνες, σελήνιο, ιώδιο και ρετινόλη, ενώ είναι επίσης χαμηλά σε λιπαρά.

Ένα πεντανόστιμο και θρεπτικό πιάτο, για να γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα, όπως της αρμόζει!

Παπαρδέλες με Γαρίδες και Μύδια

Μερίδες: 4-6

Υλικά:

500g παπαρδέλες

500g φρέσκα μύδια, καθαρισμένα

500g φρέσκιες γαρίδες

2 κ/σ ελαιόλαδο

3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

125g τομάτα passata

1 πρέζα ζάχαρη

125ml λευκό ξηρό κρασί

1 κ/γ ξερό εστραγκόν

1 κ/σ ξύσμα λεμονιού

τον χυμό από ½ λεμόνι

½ φλυτζάνι από το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά

αλάτι, πιπέρι

ψιλοκομμένο μαϊντανό, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις παπαρδέλες σε αλατισμένο νερό al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία. Σουρώνουμε, αλλά κρατάμε 1 φλυτζάνι από το νερό τους.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει, 4-5 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και αμέσως μετά ρίχνουμε την τομάτα, τη ζάχαρη και το εστραγκόν. Τα μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε τις γαρίδες, λίγο αλάτι και τις μαγειρεύουμε 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Tις αφαιρούμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε το κρασί στο τηγάνι και αφήνουμε να πάρει βράση. Μετά προσθέτουμε το ξύσμα, το νερό από τα ζυμαρικά και τα μύδια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει περίπου 5 λεπτά. Αφαιρούμε όσα μύδια δεν ανοίξουν και τα πετάμε.

Προσθέτουμε αλάτι, αν χρειάζεται, πιπέρι και τον χυμό λεμονιού.

Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό

Bookmarks

Εμείς εδώ στο #allazoumesinithies θα γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα όπως της αρμόζει! Είσαι μαζί μας;