Έστρωσα το τραπέζι μου με ανοιξιάτικα χρώματα, το στόλισα με κατακόκκινα Πασχαλινά αβγά και με σύμμαχο την ΑΒ Βασιλόπουλος θα ετοιμάσω για το πασχαλινό τραπέζι νοστιμιές για τους αγαπημένους μου, γιατί το καλό είναι για όλους!
Αυτήν την εποχή, όπως και κάθε εποχή άλλωστε, το οπωροπωλείο της ΑΒ είναι γεμάτο από ολόφρεσκα εποχικά και τοπικά προϊόντα. Η επιλογή φρέσκων, τοπικών προϊόντων εποχής έχει πολλά οφέλη τόσο για εμάς, όσο και για τον πλανήτη μας.
Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο οικονομικά, πιο νόστιμα και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δεν χρειάζεται να φυλαχθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν από μακριά. Για να μεταφερθούν χιλιάδες μίλια τα προϊόντα μέχρι να φτάσουν στο πιάτο σου απαιτείται η καύση ενός τεράστιου αριθμού καυσίμων και ξέρεις φαντάζομαι πόσο αρνητικό είναι αυτό για το περιβάλλον.
Eπιλέγοντας κάθε φορά φρούτα και λαχανικά εποχής εμπλουτίζεις τη διατροφή σου με μία ποικιλία βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Η ποικιλία στη διατροφή σου είναι απαραίτητη και η φύση έχει φροντίσει την κάθε εποχή να σου προσφέρει με τα προϊόντα της όλα τα αναγκαία για να θωρακίσεις την υγεία σου.
Ήξερες ότι στα λαχανικά και τα φρούτα ελληνικής προέλευσης αναγράφεται ο τόπος καλλιέργειάς τους; Ακόμα, στα οπωροπωλεία της ΑΒ έχεις να διαλέξεις ανάμεσα από μία μεγάλη ποικιλία από βιολογικά λαχανικά και φρούτα για το τραπέζι σου.
Αλλάζουμε συνήθειες και εναρμονίζουμε τη διατροφή μας με ό,τι έχει να μας προσφέρει η κάθε εποχή.
Έτσι, λοιπόν, για το Πασχαλινό τραπέζι επέλεξα να σας παρουσιάσω μία σαλάτα χορταστική, θρεπτική αλλά και εντυπωσιακή. Μία πατατοσαλάτα με ψητές πατάτες, σπαράγγια, αρακά, ραπανάκι, φινόκιο (μαραθόριζα), φρέσκο κρεμμυδάκι και μωβ λάχανο, την οποία συνόδευσα με ένα αρωματικό ντρέσινγκ λεμονιού με μουστάρδα και άνηθο. Φυσικά δε θα έλειπαν τα αβγά μας.
Μία πλούσια, δροσερή και χορταστική σαλάτα με λαχανικά εποχής για να συνοδεύσεις το γεύμα σου.
Για την πατατοσαλάτα θα χρειαστούμε:
- 600g baby πατάτες
- 1κ/γ αλάτι
- Λίγο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 130g αρακά
- 1 πακετάκι σπαράγγια
- Μισό ματσάκι ραπανάκια ή όσα θέλει ο καθένας
- ½ φινόκιο
- 2 με 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- Λίγο μωβ λάχανο τριμμένο στον τρίφτη ή στο μαντολίνο.
- 4 καλά βρασμένα αβγά
Για το ντρέσινγκ λεμονιού με μουστάρδα και άνηθο
- 3 κ/σ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κ/σ γεμάτο μουστάρδα
- 1 ½ κ/σ χυμό λεμονιού
- 1 με 1 ½ κ/σ μέλι
- 1 κ/σ λευκό ξύδι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πολύχρωμο πιπέρι κατά βούληση
- Άνηθος ψιλοκομμένος
*Μπορείτε, αν θέλετε, να διπλασιάσετε τα υλικά για το ντρέσινγκ.
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Ρίχνουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και προσθέτουμε και το 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφήνουμε να βράσει το νερό σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, αφήνουμε για 3 το πολύ 4 λεπτά τις πατάτες να μισοβράσουν. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σταματήσει ο ατμός τους.
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις και καλύπτουμε ένα ρηχό μεγάλο ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Αδειάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Στο σημείο αυτό μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε και κάποιο μυρωδικό της επιλογής μας, όπως ρίγανη ή θυμάρι.
Τις ανακατεύουμε και τις απλώνουμε στο ταψί προσέχοντας να μην ακουμπάει η μία επάνω στην άλλη. Ψήνουμε για περίπου 30 με 35 λεπτά, ανάλογα το φούρνο, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί τις αναποδογυρίζουμε στο ενδιάμεσο για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Στο μεταξύ κόβουμε το σκληρό μέρος από τα σπαράγγια και καθαρίζουμε με ένα πίλερ το κοτσάνι εξωτερικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τις κορυφές και τα κοτσάνια να τα προσθέσουμε σε μία ομελέτα ή σε ένα ριζότο.
Βράζουμε τα σπαράγγια και τον αρακά για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, τα αποσύρουμε από τη φωτιά, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός τους και να παραμείνει ζωντανό το πράσινο χρώμα τους.
Ψιλοκόβουμε όσο φρέσκο κρεμμυδάκι θέλουμε και επίσης περνάμε το ραπανάκι, το φινόκιο και το μωβ λάχανο από ένα μαντολίνο για να έχουμε πολύ λεπτές φέτες.
Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ λεμονιού
Σε ένα βάζο προσθέτουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ κλείνουμε το καπάκι και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε όσο ψιλοκομμένο άνηθο θέλουμε και δοκιμάζουμε. Προσαρμόζουμε τα υλικά σύμφωνα με τις δικές μας γευστικές επιλογές.
Συναρμολόγηση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις πατάτες, προσθέτουμε τα λαχανικά και το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε καλά και τέλος προσθέτουμε τα βρασμένα αβγά.
Η σαλάτα αυτή θα δώσει μία διαφορετική και ξεχωριστή γεύση στο τραπέζι σου.