Όλοι λίγο ή πολύ αγαπάμε τα παξιμάδια. Κι αυτό γιατί τα παξιμάδια έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και πολλές μα πάρα πολλές χρήσεις.
Στη σειρά “η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη” θα βρεις μία μεγάλη ποικιλία από βραβευμένα παξιμάδια φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας που αναδεικνύουν τον Μεσογειακό τρόπο διατροφής.
Παξιμάδια ολικής άλεσης Λήμνου, παξιμάδια λαδιού Κυθήρων, κριθαρένιο κρητικό παξιμάδι, κριθαροκουλούρες, παξιμάδια μπουκιές με χαρούπι από τα ορεινά Ηρακλείου Κρήτης, παξιμάδια σίκαλης Κισσάμου, παξιμάδια με λιγότερο αλάτι και τόσες άλλες επιλογές για να καλύψουν κάθε σου ανάγκη.
Όποια κι αν είναι η επιλογή σου, τα παξιμάδια σίγουρα θα εμπλουτίσουν τις συνταγές σου γευστικά αλλά και θρεπτικά. Αποτελούν επίσης μία εξαιρετική επιλογή για ένα ελαφρύ πρωινό αλλά και σνακ. Συνδύασέ τα με αλείμματα ξηρών καρπών, φρούτα και μέλι και απόλαυσέ τα στη γλυκιά τους εκδοχή ή συνόδευσέ τα με το τυρί της επιλογής σου, ντομάτα, αγγούρι, αβοκάντο ή αυγό και απόλαυσέ τα στην αλμυρή εκδοχή τους. Οι συνδυασμοί που μπορείς να κάνεις είναι πάρα πολλοί και τα παξιμαδάκια αποτελούν εξαιρετική βάση για όλα τα υλικά.
Λόγω της τραγανότητάς τους μάλιστα, αποτελούν το ιδανικό συνοδευτικό για μαγειρευτά, όπως λαδερά, όσπρια και σούπες, καθώς θα απορροφήσουν τη σάλτσα από το φαγητό και θα γίνουν πεντανόστιμα. Μπορούν, επίσης, να αντικαταστήσουν το ψωμί στα μπιφτέκια και να συνοδεύσεις με αυτά ντιπ και σάλτσες.
Ειδικά αυτήν την περίοδο που τα καλοκαιρινά λαχανικά είναι άφθονα και λόγω ζέστης καταναλώνουμε περισσότερες σαλάτες, τα παξιμάδια αποτελούν το τέλειο συνοδευτικό. Μπορείς να τα σπάσεις και να τα προσθέσεις στη σαλάτα, έτσι ώστε ανακατεύοντάς τα να μαλακώσουν ελαφρώς από τους χυμούς και το dressing της.
Για μένα που αγαπώ ιδιαίτερα τις σαλάτες, τα παξιμαδάκια αποτελούν το βασικό συνοδευτικό τους.
Επίλεξε από το οπωροπωλείο της ΑΒ Βασιλόπουλος ολόφρεσκα λαχανικά εποχής αλλά και φρούτα, φτιάξε τις πιο δροσερές, πολύχρωμες και θρεπτικές σαλάτες και συνόδευσέ τες με τα παξιμάδια της επιλογής σου.
Η δική μου επιλογή είναι τα σταρένια παξιμάδια Κυθήρων ολικής άλεσης & σίκαλης “η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη”. Παρασκευάζονται με μεράκι στον Καράβα, ένα από τα πιο όμορφα χωριά των Κυθήρων, και έχουν διακριθεί με χρυσό βραβείο για την εξαιρετική ποιότητά τους. Με τα σταρένια παξιμάδια Κυθήρων ολικής άλεσης & σίκαλης συνόδευσα μία καλοκαιρινή σαλάτα με πράσινα ανάμεικτα λαχανικά, ραντίτσιο, αβοκάντο, ψητά ροδάκινα, κατσικίσιο τυρί και βινεγκρέτ βασιλικού.
Διαφορετικές γεύσεις και υφές μπερδεύονται σε αυτήν τη σαλάτα και το αποτέλεσμα άκρως καλοκαιρινό και αρωματικό.
Για την καλοκαιρινή σαλάτα με πράσινα ανάμεικτα λαχανικά, ραντίτσιο, αβοκάντο, ψητά ροδάκινα, κατσικίσιο τυρί και βινεγκρέτ βασιλικού θα χρειαστούμε:
Υλικά για τη σαλάτα
- Ραντίτσιο (προαιρετικά)
- Ρόκα
- Φύλλα από baby σπανάκι
- Πολύχρωμα ντοματάκια κομμένα στη μέση
- Αγγούρι σε φέτες
- 1 αβοκάντο κομμένο σε καρέ
- Κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες
- 2 ροδάκινα μεσαίου μεγέθους κομμένα σε φέτες
- Λίγο ελαιόλαδο, για τα ροδάκινα
- Κατσικίσιο τυρί κομμένο σε κομμάτια ή άλλο τυρί της επιλογής σας
Για τη βινεγκρέτ βασιλικού
Υλικά
- 90ml ελαιόλαδο
- 50ml λευκό ξύδι
- 1 ½ κ/σ μουστάρδα απαλή
- 2 ½ κ/σ μέλι
- Βασιλικός ψιλοκομμένος
- Αλάτι κατά βούληση
Για το σερβίρισμα
Σταρένια παξιμάδια Κυθήρων ολικής άλεσης & σίκαλης η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη.
Εκτέλεση
Κόβουμε τα ροδάκινα σε φέτες, τα αλείφουμε με πολύ λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε ένα σχαροτήγανο ή σε μία ψηστιέρα για δύο με τρία λεπτά. Στη συνέχεια τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσουμε στη σαλάτα.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ σε ένα βάζο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε τα λαχανικά, το αβοκάντο, τα ντοματάκια, το κρεμμύδι και το αγγούρι και προσθέτουμε τα ψητά ροδάκινα και το τυρί της επιλογής μας.
Σπάμε τα σταρένια παξιμαδάκια Κυθήρων ολικής άλεσης & σίκαλης και τα προσθέτουμε στη σαλάτα.
Ραντίζουμε με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.