Και κάπως έτσι καθιερώσαμε κάθε χρόνο να σας φτιάχνω ένα gazpacho χάρη στο blog της ΑΒ! Πέρσι σας ετοίμασα ένα gazpacho ντομάτας… και φέτος πήγαμε στο αγαπημένο της αδερφάκι! Αυτό φυσικά δεν είναι άλλο από το αγγούρι!
Υπάρχει καλύτερη εποχή από το καλοκαίρι για να επιλέξεις συνταγές με λαχανικά; Στα οπωροπωλεία της ΑΒ Βασιλόπουλος θα βρεις τα πιο αρωματικά, φρέσκα και καταπράσινα αγγουράκια μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά και φρούτα εποχής. Επίλεξε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία φρέσκων λαχανικών και δημιούργησε μοναδικές συνταγές για τις καλοκαιρινές ημέρες που αναζητάς ελαφριές αλλά και νόστιμες λύσεις.
Για να σας είμαι τελείως ειλικρινής, δεν είχα ιδέα τι να περιμένω σαν αποτέλεσμα, καθώς δεν είχα ποτέ δοκιμάσει gazpacho αγγουριού. Αφού τελειοποίησα την συνταγή, εξεπλάγην πραγματικά πολύ ευχάριστα, καθώς η σούπα είναι:
- Του πενταλέπτου
- Πολύ εύκολη (αν είσαι μανούλα την φτιάχνεις και με το παιδάκι σου για ωραίο cooking bonding)
- Πεντανόστιμη
- Zero waste-ίζει καθώς δεν πετάμε την φλούδα των αγγουριών
- Χαμηλή σε θερμίδες
- Vegan
- Ό,τι πιο δροσιστικό θα φας αυτό το hot summer που μας περιμένει
Πάμε να δούμε λοιπόν τη συνταγή μας
Υλικά για 3-4 άτομα (ανάλογα με το αν θα είναι main course ή Entrée σούπα)
Για τη σούπα
- 550g αγγούρι χύμα ή συσκευασμένο
- 40g λευκό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 10g άνηθο
- 6g μαϊντανό
- 110g γιαούρτι καρύδας
- 115g κρέμα καρύδας σε κονσέρβα (αφήνουμε την κονσέρβα στο ψυγείο για κάποιες ώρες και για τη συνταγή παίρνουμε το πάνω μέρος που είναι κρεμώδες. Αποφεύγουμε δηλαδή το υγρό)
- 35g έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 κ/γ αλάτι
- 1/4 κ/γ πιπέρι
- χυμό από ½-1 λεμόνι (και πάλι εσείς επιλέγετε πόση οξύτητα θέλετε να δώσετε στο πιάτο)
- 4-5 παγάκια (σε περίπτωση που δεν προλαβαίνετε να την βάλετε στο ψυγείο)
Topping
- 50g κρεμμύδι
- 150g αγγούρι
Όλα τα παραπάνω υλικά μπορείτε να τα βρείτε στα καταστήματα της ΑΒ. Ειδικά τα λαχανικά, σας περιμένουν όλα στα οπωροπωλεία της ΑΒ, όπου εκεί μπορείτε να διαλέξετε και βιολογικές καλλιέργειες… προκειμένου η σούπα σας να είναι bio!
Εκτέλεση Συνταγής
- Πλένουμε πολύ καλά το αγγούρι μας, καθώς θα κρατήσουμε την φλούδα για τη συνταγή μας. Ένας πολύ καλός τρόπος να το καθαρίσουμε είναι να το βάλουμε σε λεκάνη με νερό και έλαιο από σπόρους grapefruit, καθώς λειτουργεί σαν φίλτρο. Αλλιώς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κλασικό πατροπαράδοτο ξυδάκι μας. Καλύτερα να μην χρησιμοποιήσουμε σόδα, καθώς εξαιτίας της καταστρέφονται από τα τρόφιμα βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αφού το κάνουμε αυτό, μπορούμε με ένα σφουγγάρι, χωρίς σαπούνι, να τρίψουμε τη φλούδα και να ξεπλύνουμε με νερό
- Κόβουμε το αγγούρι σε χοντρά κομμάτια
- Καθαρίζουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό
- Προσθέτουμε στο μπλέντερ όλα μας τα υλικά
- Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν
- Δοκιμάζουμε το αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και λεμόνι. Αναλόγως αναπροσαρμόζουμε
- Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες ή όλη τη νύχτα (αλλιώς δοκιμάζουμε αν με τα παγάκια είναι όσο δροσερή όσο την θέλουμε)
Για το topping
- Αφού βγάλουμε τη σούπα από το ψυγείο, την τοποθετούμε σε μπολ
- Κόβουμε σε μικρούς κύβους το υπόλοιπο αγγούρι και το κρεμμύδι
- Βάζουμε σαν topping το αγγούρι, κρεμμύδι, μικρές κουταλιές από το γιαούρτι καρύδας, λίγο άνηθο, μαϊντανό, ελαιόλαδο και πιπέρι
- Φυσικά μπορούμε να προσθέσουμε και κρουτόνς, είτε ολικής άλεσης είτε από χαρούπι
Extra tip
Αν σας αρέσει πραγματικά η γεύση της σούπας, σας συνιστώ να την δοκιμάσετε και σαν σάλτσα για ζυμαρικά ή για zoodles (δηλαδή “noodles” από κολοκυθάκια). Φυσικά σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αφαιρέσετε πολύ μεγάλη ποσότητα από το αγγούρι για να δέσει περισσότερο η σάλτσα.
Έτοιμοι και έτοιμες, λοιπόν, για την πρώτη σας κρύα σούπα αγγουριού; Ελπίζω να σας αρέσει όσο άρεσε σε εμάς που την δοκιμάσαμε!