Menu
Generic filters
Exact matches only

Fish sticks μπακαλιάρου και σκορδαλιά με φάβα και καρύδι για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

Εξοικονομούμε χρόνο, ψωνίζουμε έξυπνα από το e-shop της ΑΒ και φτιάχνουμε νόστιμα fish sticks μπακαλιάρου στο φούρνο με μία διαφορετική σκορδαλιά.

Την 25η Μαρτίου στρώνουμε τραπέζι μαζί με την ΑΒ Βασιλόπουλος με παραδοσιακό μπακαλιάρο και σκορδαλιά. Γνωρίζεις όμως γιατί η γιορτή της 25ης Μαρτίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον μπακαλιάρο;

Σε όλη τη διάρκεια της Τεσσαρακοστής, της μεγάλης νηστείας πριν τον Πάσχα, η οποία είναι η αρχαιότερη και αυστηρότερη νηστεία, γίνονται τρείς εξαιρέσεις. Η μία εξαίρεση είναι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, που επιτρέπεται η κατάλυση οίνου και ελαίου και οι άλλες δύο είναι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Κυριακής των Βαΐων όπου καταναλώνουμε ψάρι.

Η 25η Μαρτίου, όπου γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821, συμπίπτει με τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Γι’ αυτό το λόγο την ημέρα αυτή καταναλώνουμε ψάρι.

Παλαιοτέρα όμως η εύρεση και η κατανάλωση φρέσκου ψαριού από τους κατοίκους της ενδοχώρας ήταν αδύνατη, έτσι ο παστός μπακαλιάρος αντικατέστησε το φρέσκο ψάρι. Ο παστός μπακαλιάρος ήταν ένα τρόφιμο φθηνό και με μεγάλη διάρκεια ζωής, που ήρθε στο ελληνικό τραπέζι τον 15ο αιώνα και έκτοτε καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.

Πιστοί στις παραδόσεις με την ΑΒ Βασιλόπουλος ετοιμάζουμε για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου μπακαλιάρο με το αγαπημένο του συνοδευτικό, την σκορδαλιά.

Αλλάζουμε συνήθειες και επιλέγουμε πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, έτσι τον μπακαλιάρο μας δεν θα τον τηγανίσουμε αλλά θα τον ψήσουμε. Φτιάχνουμε ζουμερά στο εσωτερικό και τραγανά απέξω fish sticks μπακαλιάρου στο φούρνο, εύκολα, γρήγορα και θρεπτικά. Επειδή όμως ο μπακαλιάρος παραδοσιακά συνοδεύετε από τη σκορδαλιά, δοκιμάζουμε σκορδαλιά από φάβα και συγκεκριμένα φάβα Λάρισας η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη.

Η σειρά η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη περιλαμβάνει όσπρια, άλευρα, χυλοπίτες, ελαιόλαδο, ρύζια και πολλά άλλα εκλεκτά προϊόντα που έχουν διακριθεί για την ποιότητά τους και προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς από κάθε γωνιά του τόπου μας.

Σε μία επίσκεψη στο κοντινότερο κατάστημα ΑΒ θα βρεις μία μεγάλη γκάμα από ελληνικά προϊόντα της σειράς η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη, για να δημιουργήσεις νόστιμα και θρεπτικά πιάτα κατά την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο, για όλους όσους νοιάζεσαι.

Εκτός όμως από τα καταστήματα ΑΒ έχεις και την επιλογή να κάνεις τα ψώνια σου εύκολα και γρήγορα από το e-shop, το ηλεκτρονικό κατάστημα της ΑΒ, λαμβάνοντας τα ψώνια σου στο χώρο σου τη μέρα και την ώρα που θα επιλέξεις. Προσωπικά είναι μία επιλογή που μου έχει λύσει τα χέρια γιατί κάνω τα ψώνια μου με την ησυχία μου επιλέγοντας ό,τι έχω ανάγκη, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων που φτάνει έως τα 9.000 και στη συνέχεια εγώ αποφασίζω, σύμφωνα με το πρόγραμμά μου, την ημέρα και την ώρα παράδοσης της παραγγελίας μου.

Επειδή ο χρόνος μας λοιπόν είναι πολύτιμος, έκανα και εγώ τις αγορές μου για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου από το e-shop και επέλεξα κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου για να φτιάξω νόστιμα fish sticks στο φούρνο  με τραγανή επικάλυψη από βρόμη και φρυγανιά σίκαλης και φάβα Λάρισας η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη, που είναι πλούσια σε θρεπτική αξία για να φτιάξω τη σκορδαλιά μου. Μία σκορδαλιά με καρύδια και ψημένο, φρέσκο σκόρδο. Από το ηλεκτρονικό καλάθι μου φυσικά δεν έλειπαν τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα από το οπωροπωλείο της ΑΒ.

Όχι μόνο θα κάνεις τα ψώνια σου γρήγορα αλλά και οι συνταγές που σου προτείνω είναι εξίσου γρήγορες και εύκολες.

Για τα Fish sticks μπακαλιάρου στο φούρνο θα χρειαστούμε:

Υλικά για 13 με 14 κομμάτια

  • 1000g μπακαλιάρος φιλέτο, καθαρό βάρος
  • 60g αλεύρι
  • 2 αβγά
  • 1 κ/σ μουστάρδα
  • Λίγη γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • 120g φρυγανιά τριμμένη (σίκαλη ή ολικής αλέσεως)
  • 70g βρόμη ελαφρώς αλεσμένη στο multi (όχι σε μορφή αλευριού)
  • 1 κ/γ κοφτό ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κ/γ κοφτό θυμάρι αποξηραμένο
  • ½ κ/γ δυόσμο αποξηραμένο
  • 1 ½ κ/σ ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ξεπαγώνουμε το φιλέτο μπακαλιάρου και του αφαιρούμε την πέτσα. Τον στραγγίζουμε πολύ καλά, ελέγχουμε αν υπάρχουν κόκκαλα, τα αφαιρούμε και τον κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια.

Καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 200 βαθμούς στον αέρα.

Θα χρειαστούμε τρία μπολ. Στο πρώτο μπολ θα ρίξουμε το αλεύρι, στο δεύτερο θα χτυπήσουμε ελαφρώς τα αβγά μαζί με τη μουστάρδα και στο τρίτο μπολ θα ανακατέψουμε καλά τη φρυγανιά μαζί με την βρόμη, τα μυρωδικά και το ελαιόλαδο.

Παίρνουμε κάθε φορά ένα κομμάτι από τον μπακαλιάρο και αρχικά τον αλευρώνουμε καλά τινάζοντάς τον για να φύγει το περίσσιο αλεύρι.

Στη συνέχεια τον βουτάμε στο αβγό τινάζοντάς τον ξανά πριν τον ρίξουμε στο τελευταίο μπολ με τη φρυγανιά.

Φροντίζουμε να καλυφθεί πολύ καλά εξωτερικά με το μείγμα της φρυγανιάς με τη βρόμη και τα μυρωδικά και τοποθετούμε το φιλέτο μπακαλιάρου στο ταψί.

Ομοίως ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια μπακαλιάρου.

Αν θέλουμε, ραντίζουμε εξωτερικά τα φιλέτα με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε τα fish sticks για περίπου 20 με 25 λεπτά, ανάλογα το φούρνο φροντίζοντας στο ενδιάμεσο να τα γυρίζουμε για να ψηθούν ομοιόμορφα. Προσοχή δεν τα ψήνουμε για πολλή ώρα.

Σερβίρουμε τα fish sticks μπακαλιάρου ζεστά μαζί με τη σκορδαλιά.

Για την σκορδαλιά με φάβα και καρύδι θα χρειαστούμε:

Υλικά

  • 300g φάβα Λάρισας η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη
  • Νερό όσο χρειαστεί για να βράσει η φάβα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • 2 έως 3 σκελίδες σκόρδο ανάλογα πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση της
  • 3 σκελίδες ψητό σκόρδο (προαιρετικά)
  • 40ml ελαιόλαδο
  • 1 κ/σ λευκό ξύδι
  • 40gr καρυδόψιχα

Εκτέλεση

Για το ψημένο σκόρδο

Ξεφλουδίζουμε όσο περισσότερα ξερά φύλλα από το εξωτερικό μέρος του σκόρδου και κόβουμε περίπου ένα εκατοστό από την κορυφή του έτσι ώστε να φανούν οι μύτες από τις σκελίδες.

Βάζουμε το σκόρδο πάνω σε ένα αλουμινόχαρτο και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Το τυλίγουμε και το ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά στους 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν οι σκελίδες.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του. Στη συνέχεια πιέζουμε τη βάση έτσι ώστε να βγει η ψημένη πάστα σκόρδου. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Μουλιάζουμε τη φάβα για 30 λεπτά σε νερό και στη συνέχεια τη στραγγίζουμε καλά.

Ρίχνουμε τη φάβα σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει και την αφήνουμε να πάρει μία βράση ανακατεύοντάς την με μία ξύλινη κουτάλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στη συνέχεια τη σουρώνουμε και τη βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα με καθαρό ζεστό νερό. Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και την αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το αλάτι.

Αφήνουμε τη φάβα να βράσει μέχρι να λιώσει και να πιεί το νερό, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη, μέχρι να βράσει καλά. Στο τέλος του βρασμού θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μη κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

Κατεβάζουμε τη φάβα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.

Στο μεταξύ σπάμε την καρυδόψιχα σε ένα μπλέντερ ή multi πολύ καλά, μέχρι να γίνει σχεδόν πούδρα και πολτοποιούμε τις σκελίδες σκόρδου, κατά προτίμηση σε ένα γουδί. Αφαιρούμε το εσωτερικό πράσινο φύτρο του σκόρδου για πιο ήπια γεύση.

Ρίχνουμε στη φάβα την καρυδόψιχα, το ελαιόλαδο, το λευκό ξύδι, τον πολτό σκόρδου και λίγο από το ψημένο σκόρδο. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ πολύ καλά, μέχρι να έχουμε μία βελούδινη σκορδαλιά.

Δοκιμάζουμε και σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο ελαιόλαδο, ξύδι ή σκόρδο, αλάτι ή πιπέρι ανάλογα πάντα με τις γευστικές μας επιλογές.

Σερβίρουμε τη σκορδαλιά μαζί με τα fish sticks μπακαλιάρου.

Σημείωση

Μπορούμε να παραλείψουμε το ψημένο σκόρδο.

Την βρόμη, αν θέλουμε, την αντικαταστούμε με φρυγανιά τριμμένη.

Οι ποσότητες τόσο του μπακαλιάρου, όσο και της σκορδαλιάς μπορούν να διαμορφωθούν σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Αν ακολουθείτε αυστηρά νηστίσιμη διατροφή θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε να αντικαταστήσετε το αβγό με έναν ελαφρύ χυλό που μπορείτε να φτιάξετε με λίγο αλεύρι, νερό και μουστάρδα και στη συνέχεια να καλύψετε τα fish sticks με την αρωματική κρούστα.

Bookmarks

Εξοικονομούμε χρόνο, ψωνίζουμε έξυπνα από το e-shop της ΑΒ και φτιάχνουμε νόστιμα fish sticks μπακαλιάρου στο φούρνο με μία διαφορετική σκορδαλιά.