Το ομολογώ! Λατρεύω το τυρί και θεωρώ την παρουσία του στο τραπέζι στρατηγικής σημασίας για την ολοκλήρωση ενός γεύματος. Μάλιστα, οι Γάλλοι επιλέγουν να τα σερβίρουν στο τέλος ενός γεύματος, πριν το γλυκό ή ακόμα και στη θέση του γλυκού.
Εμείς κυρίως επιλέγουμε να ανοίγουμε το γεύμα μας με μια ποικιλία τυριών ή να το συνοδεύουμε με αυτά. Δε λείπουν μάλιστα οι φορές που ένα ωραίο πλατό με μια ποικιλία τυριών μπορεί να σε βγάλει ασπροπρόσωπο και να ενθουσιάσει τους καλεσμένους σου.
Γενικότερα τα τυριά είναι από τα τρόφιμα που περιέχουν δεκάδες θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φώσφορο. Στα πλαίσια λοιπόν μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς να καταφεύγεις σε υπερβολές και αν είσαι λάτρης του τυριού έχεις πολλούς λόγους, για να υπάρχει στο πιάτο σου.
Σκληρά, ημίσκληρα ή μαλακά τυριά, με πικάντικη-αλμυρή γεύση, φρουτώδη-γλυκιά ή όποιον άλλον συνδυασμό μπορείς να φανταστείς, στην ΑΒ θα βρεις μία εκλεκτή ποικιλία τυριών, για να ετοιμάζεις θρεπτικά πρωινά, γεύματα -όλο νοστιμιά- και ελαφριά χορταστικά σνακ.
Μάλιστα, η ΑΒ Βασιλόπουλος με τη σειρά «ΑΒ Επιλογή» σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις μέσα από μια μεγάλη ποικιλία από επιλεγμένα, κορυφαίας ποιότητας τυριά που παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο στους τόπους τους, από τις πιο αγνές πρώτες ύλες. Ελληνικά τυριά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης που θα ικανοποιήσουν κάθε σου επιθυμία!
Είτε λοιπόν σερβίρονται στην αρχή ενός γεύματος είτε κατά τη διάρκεια αυτού, το σίγουρο είναι ότι οι cheese lovers θα τα απολαύσουν!
Σήμερα #allazoumesinithies και μαζί με την ΑΒ Βασιλόπουλος σου προτείνουμε ελαφριά γεύματα με παιχνιδιάρικες τυρένιες μπαλίτσες.
Γιατί ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτές τις μικρές άλλοτε πικάντικες και αλμυρές και άλλοτε με πιο ήπια γεύση τυρένιες μπαλίτσες, τις οποίες μπορείς να απολαύσεις με πολλούς συνδυασμούς;
Η βασική αρχή, για να φτιάξεις τυρομπαλάκια είναι να χρησιμοποιήσεις ως βάση ένα κρεμώδες τυρί μαζί με ένα ή δύο επιπλέον τυριά με πιο έντονη γεύση. Για τα δικά μου τυρομπαλάκια επέλεξα φρέσκο τυρί κρέμα ΑΒ χωρίς συντηρητικά, που με την πλούσια υφή και την ελαφρώς γλυκιά του γεύση είναι ιδανικό τόσο για μαγειρική όσο και για ζαχαροπλαστική. Πρόσθεσα τυρί Καλαθάκι Λήμνου Π.Ο.Π 3μηνης ωρίμανσης από πρόβειο γάλα, το οποίο παρόλο που μοιάζει με τη φέτα έχει τη δική του γευστική ταυτότητα και είναι ιδανικό για λαδερά και σαλάτες και τέλος, Κατσικίσιο τυρί Κισσάβου δοχείο «ΑΒ Επιλογή», το οποίο έχει βραβευτεί για την ποιότητα και τη γεύση του.
Συνδυάζοντας τα παραπάνω τυριά, οι τυρένιες μπουκίτσες μου είχαν ελαφρώς αλμυρή γεύση. Αν τώρα θέλετε ένα πιο ήπιο και ελαφρώς γλυκό γευστικό αποτέλεσμα, μπορείτε να επιλέξετε σε συνδυασμό πάντα με το φρέσκο τυρί κρέμα ΑΒ, ένα ημίσκληρο τυρί Βερμίου ΑΒ ή ΑΒ Gouda σε φέτες ή ακόμη και Γραβιέρα Αμφιλοχίας «ΑΒ Επιλογή».
Μάλιστα τα τυριά αυτά μαζί με μια μεγάλη ποικιλία εκλεκτών άλλων τυριών ΑΒ θα τα βρείτε σε προσφορά από 26/05/22 έως 04/06/22 σε όλα τα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος, γιατί η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι κοντά σου για όλα όσα νοιάζεσαι!
Με τι μπορώ να συνδυάζω τις τυρένιες μπουκίτσες;
Όσον αφορά το εσωτερικό τους, μπορείς να προσθέσεις τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά της επιλογής σου. Αναγκαίο είναι το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κάποιο μυρωδικό, όπως ρίγανη, θυμάρι ή ψιλοκομμένος μαϊντανός, άνηθος ή ακόμα και σχοινόπρασο. Μπορείς επίσης να προσθέσεις σκόρδο ή ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή ακόμα και ελιές, αν θες πιο έντονη γεύση ή ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Σχετικά με την επικάλυψη τους, έχεις πολλές επιλογές! Ξηροί καρποί, όπως καρύδια, φιστίκι Αιγίνης, αμύγδαλα, αποξηραμένα φρούτα (ψιλοκομμένα), όπως κράνμπερις, βερίκοκα και σύκα, σουσάμι, παπαρουνόσπορος, μαραθόσπορος και για τους πιο τολμηρούς μείγμα πιπεριών αποτελούν καλή επιλογή, για να καλύψεις τα τυρομπαλάκια σου δίνοντάς τους ξεχωριστή γεύση.
Με τι μπορώ να τα σερβίρω;
Μια ωραία και ελαφριά ιδέα είναι να τα προσθέσεις στην αγαπημένη σου σαλάτα. Διάλεξε την αγαπημένη σου σαλάτα ΑΒ fresh to go και συνόδευσε τα τυρομπαλάκια σου.
Μπορείς να τα σερβίρεις μαζί με στικς λαχανικών, όπως καρότο και αγγούρι.
Φτιάξε μικρές μπρουσκέτες με ψητά λαχανικά, όπως μελιτζάνα, κολοκυθάκι και φέτες ντομάτας που θα βρεις φρέσκα στο οπωροπωλείο της ΑΒ και συνόδευσέ τες με τα τυρομπαλάκια.
Συνόδευσέ τα με κράκερς, παξιμαδάκια και μια μαρμελάδα ή ένα τσάτνεϊ της επιλογής σου.
Όπως και να έχει μην το παρακάνεις με τα υλικά που θα προσθέσεις στα τυρομπαλάκια. Δυο με τρία τυριά μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κάποιο μυρωδικό αρκούν, για να μπορείς στη συνέχεια να παίξεις με τις επικαλύψεις και τους γευστικούς συνδυασμούς.
Στη συνταγή που θα σου παρουσιάσω σήμερα έχω προσθέσει λίγη φρυγανιά τριμμένη, για να απορροφήσει την υγρασία των τυριών και λίγο μέλι με ήπια γεύση, για να ισορροπήσει τη δική τους αλμυρή γεύση. Αν θέλεις, μπορείς να το παραλείψεις.
Τυρομπαλάκια (35 τεμάχια)
Υλικά
- 300g Φρέσκο τυρί κρέμα ΑΒ
- 150g Τυρί Καλαθάκι Λήμνου Π.Ο.Π.
- 100g Τυρί Κατσικίσιο τυρί Κισσάβου δοχείο
- 60g φρυγανιά τριμμένη (ίσως χρειαστεί περισσότερη)
- ¼ κ/γ ρίγανη αποξηραμένη
- 1 κ/γ μέλι με ήπια γεύση (προαιρετικά)
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
Για την επικάλυψη
- Μαύρο και λευκό σουσάμι
- Καρύδια ψιλοκομμένα
- Φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένα
- Γλυκιά πάπρικα
Εκτέλεση
- Αφήνουμε για λίγο τα τυριά σε θερμοκρασία δωματίου, για να είναι εύκολο να τα πολτοποιήσουμε στη συνέχεια.
- Σε ένα μπολ πολτοποιούμε όλα μαζί τα τυριά πολύ καλά με ένα πιρούνι ή τα πολτοποιούμε για πολύ λίγο σε ένα multi.
- Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη φρυγανιά και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Αν το μείγμα είναι αρκετά μαλακό, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ακόμη.
- Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.
- Βγάζουμε τις τυρένιες μπουκίτσες από το ψυγείο και τις καλύπτουμε εξωτερικά με τα υλικά της επικάλυψης.
- Τις τυρένιες μπουκίτσες διατηρούνται στο ψυγείο για 2 μέρες.
Tip
Οι ποσότητες των τυριών μπορούν να διαμορφωθούν σύμφωνα με τις δικές σου γευστικές προτιμήσεις.
Οι μπαλίτσες τυριού αποτελούν επίσης μια εξαιρετική ιδέα για food waste συνταγή, καθώς μπορείς να αξιοποιήσεις τα τυριά που ήδη έχεις στο ψυγείο σου.
Σου περίσσεψαν τυριά; Κόβουμε τα τυριά σε μικρότερα κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα βάζο, προσθέτουμε ένα δαφνόφυλλο, λίγους κόκκους πιπεριού, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και αν θέλουμε κάποιο άλλο μυρωδικό. Ύστερα, τα σκεπάζουμε με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 3 μέρες, για να μαριναριστούν. Τα σερβίρουμε μαζί με σαλάτες ή σε μπρουσκέτες, ενώ το λάδι μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ως ντρέσινγκ στις σαλάτες μας.