Επιστρέψαμε στην καθημερινότητά μας, τόσο εμείς στις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις όσο και τα παιδιά στις δραστηριότητές τους. Μεγάλη σπαζοκεφαλιά για το τι θα ετοιμάζεις κάθε φορά τόσο για το κολατσιό το δικό σου στη δουλειά, όσο και για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.
Μαζί με την ΑΒ Βασιλόπουλος σου προτείνουμε ένα αλμυρό κέικ ιδανικό για σένα που ο χρόνος σου είναι περιορισμένος και θέλεις να φτιάξεις κάτι γρήγορο και θρεπτικό, αλλά και για σας μαμάδες που θέλετε να προσθέσετε λαχανικά στο σνακ των παιδιών στο σχολείο, με έναν απλό και προπάντων νόστιμο τρόπο. Διαλέξτε τα πιο όμορφα ταπεράκια των παιδιών σας και δημιουργήστε σε μερίδες το κολατσιό της εβδομάδας. Προσθέστε μαζί λίγα φρέσκα λαχανικά, όπως τοματίνια, καρότο ή αγγουράκι και έτοιμοι για επιστροφή στο σχολείο και τις υγιεινές συνήθειες.
Φυσικά, μπορούμε να το μαγειρέψουμε κι εμείς που τρέχουμε κάποιες μέρες και θέλουμε να φάμε ένα σνακ εν κινήσει που να είναι χορταστικό, υγιεινό και θρεπτικό. Εναλλακτικά, μπορεί κάλλιστα να σερβιριστεί και ως γεύμα σε συνδυασμό με μία σαλάτα ή μία ζεστή σούπα. Άλλωστε ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα φρεσκοψημένο κέικ;
Το αλμυρό κέικ έχει συνήθως πλούσια γεύση και πιο μεστή υφή. Με ρίζες από την περιοχή της Προβηγκίας της Γαλλίας όπου είναι γνωστό και ως cake salè είναι ένα αλμυρό γρήγορο κέικ-ψωμί, το οποίο συνήθως καταναλώνεται ως απεριτίφ ή ορεκτικό. Μπορείς να το εμπλουτίσεις με μπαχαρικά, λαχανικά, τυριά ή αλλαντικά της επιλογής σου. Μάλιστα αποτελεί εξαιρετικό τρόπο για να εκμεταλλευτείς και τα λαχανικά ή τα τυριά που σου έχουν περισσέψει ή κοντεύουν να λήξουν.
Όπως και να χει, αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για σνακ για όλη την οικογένεια, πόσο μάλλον όταν είναι φτιαγμένο με εξαιρετικές πρώτες ύλες.
#allazoumesinithies και απολαμβάνουμε ένα θρεπτικό αλμυρό κέικ πλούσιο σε λαχανικά και εδώδιμες ίνες, καθώς επέλεξα για το κέικ μου βιολογικό αλεύρι ολικής άλεσης ΑΒ think bio. Το βιολογικό αλεύρι ολικής άλεσης AB think bio που προέρχεται αποκλειστικά από βιολογικό σιτάρι από επιλεγμένα κτήματα και αλέθεται με ολόκληρο τον καρπό του, αποτελεί σύμμαχο για την καλή υγεία μας.
Από την άλλη το κέικ μας είναι πλούσιο σε λαχανικά. Αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να εκμεταλλευτούμε λαχανικά εποχής και να τα συνδυάσουμε με κάποιο τυρί της επιλογής μας. Για όσους αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να προσθέσουν λαχανικά στη διατροφή τους, το αλμυρό αυτό κέικ αποτελεί ιδανική επιλογή.
Για το κέικ μου επέλεξα κολοκυθάκι, καρότο, πιπεριές, καλαμπόκι και σπανάκι. Εσύ μπορείς να κάνεις τους δικούς σου συνδυασμούς λαχανικών. Μπορείς για παράδειγμα να προσθέσεις αρακά ή κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαϊντανό ή σέλινο, ελιές, λιαστή ντομάτα και να αντικαταστήσεις τη ρίγανη με άλλα βότανα, όπως βασιλικό ή θυμάρι και φυσικά να προσθέσεις ένα τυρί της επιλογής σου για περισσότερη ένταση και νοστιμιά.
Τι θα πρέπει να προσέξεις στη συνταγή.
-Είναι σημαντικό να στραγγίξεις πολύ καλά με τη βοήθεια μίας πετσέτας το τριμμένο κολοκυθάκι μαζί με το καρότο, έτσι ώστε να χάσουν τα υγρά τους, αν δεν το κάνεις το κέικ σου θα έχει πολύ υγρασία στο εσωτερικό του.
-Δε χρειάζεται να ανακατεύεις πολύ ώρα το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά. Θα χρειαστείς μία ξύλινη κουτάλα με την οποία θα αναδιπλώσεις τη ζύμη τόσο όσο χρειάζεται απλά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Όσο περισσότερο ανακατεύεις τη ζύμη, τόσο πιο σκληρό θα γίνει το κέικ.
-Τέλος, για να αποφύγεις να σου κολλήσει το κέικ στη φόρμα, χρησιμοποίησε μία φόρμα σιλικόνης ή κάλυψε τη φόρμα σου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Το αλμυρό κέικ με τα λαχανικά τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά το ιδανικό είναι να το ζεστάνετε ελαφρώς πριν το σερβίρετε.
Για το αλμυρό κέικ με λαχανικά (κολοκυθάκι, καρότο, αρακά, σπανάκι) θα χρειαστούμε:
Υλικά για μία μακρόστενη φόρμα 25-26εκ
- 310g κολοκυθάκια
- 150g καρότο
- 50g πιπεριά Φλωρίνης, περίπου μισή πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
- 50g καλαμπόκι βρασμένο και στραγγισμένο πολύ καλά
- 10g ψιλοκομμένο baby σπανάκι, περίπου μία χούφτα
- 200g κατσικίσιο τυρί ή άλλο τυρί της επιλογής μας
- 190ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
- 90g γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 90ml ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 375g βιολογικό αλεύρι ολικής άλεσης AB think bio
- 3κ/γ μπέικιν πάουντερ
- 1κ/γ αλάτι
- ½ κ/γ πιπέρι
- 1κ/γ ρίγανη
- Κολοκυθόσπορους και μαύρο σουσάμι για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια και το καρότο, τα τοποθετούμε σε μία καθαρή πετσέτα, τα τυλίγουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά μέχρι να χάσουν τα υγρά τους.
Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια με τα καρότα σε ένα μπολ και προσθέτουμε την πιπεριά, το καλαμπόκι και το σπανάκι.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι μαζί με το ελαιόλαδο, το γάλα και τα αυγά και αδειάζουμε το υγρό μείγμα στα λαχανικά. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και την τριμμένη φέτα και αναμειγνύουμε καλά.
Ρίχνουμε στο αλεύρι ολικής αλέσεως το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε σταδιακά στα υπόλοιπα υλικά. Με μία ξύλινη κουτάλα αναδιπλώνουμε απαλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα, το πασπαλίζουμε με τους κολοκυθόσπορους και το μαύρο σουσάμι και ψήνουμε για μία ώρα περίπου ανάλογα πάντα με τον φούρνο. Δοκιμάζουμε με ένα ξύλινο σουβλάκι και αν βγει καθαρό τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε για λίγο στη φόρμα να πέσει η θερμοκρασία του.
Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρουμε.
Εναλλακτικά το ζεσταίνουμε ελαφρώς πριν το σερβίρουμε ως έχει ή μπορούμε να το συνοδεύσουμε με μία σαλάτα ή ακόμη και με μία ζεστή σούπα.