Η Τσικνοπέμπτη κοντοζυγώνει… εσύ όμως φέτος θέλεις να κάνεις τη διαφορά και έχεις αρχίσει να αλλάζεις τις συνήθειές σου! Αν προτιμάς αυτή η ημέρα να είναι όσο πιο cruelty free και οικολογική γίνεται, παράλληλα όμως δεν θέλεις να μείνεις εκτός του παρεΐστικου mood, τότε αυτό το άρθρο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να περάσεις μια πεντανόστιμη και ηθική Τσικνοπέμπτη!
Πάμε να δούμε μαζί τις επιλογές σου! Μπορείς να βάλεις στο BBQ ή στο σχαροτήγανο: vegan «μπιφτέκια», vegan «λουκάνικα», καπνιστό και μαριναρισμένο tofu, μανιτάρια και λαχανικά ή γλυκοπατάτες στα κάρβουνα. Πάμε να δούμε το καθένα από αυτά τα τρόφιμα ξεχωριστά και τα μυστικά της επιτυχίας του.
Καπνιστό και μαριναρισμένο tofu
Αν θέλεις να πετύχει αυτή η συνταγή οπωσδήποτε, καλό είναι να αγοράσεις το συγκεκριμένο καπνιστό tofu και όχι κάποιο άλλο καπνιστό που κυκλοφορεί στην αγορά. Αυτό γιατί το συγκεκριμένο, έχει περισσότερο υφή seitan παρά tofu και δίνει περισσότερο την αίσθηση του κρέατος όταν το καταναλώνεις. Εναλλακτικά μπορείς να μαρινάρεις απλό tofu, όπως αυτό εδώ το οποίο μπορείς να βρεις σε επιλεγμένα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος.
Υλικά για μαρινάδα ενός πακέτου καπνιστού tofu:
- 3 κ/σ ελαιόλαδο
- 1 κ/σ σόγια
- 1 κ/σ μουστάρδα απαλή
- 1 κ/γ vegan BBQ σάλτσα (προαιρετικά)
- 3 σταγόνες υγρού καπνού (προαιρετικά)
- Αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι (πάντα το χρειαζόμαστε όταν θέλουμε το τρόφιμο να υποκαταστήσει κάτι κρεατικό)
- ½ κ/γ ρίγανη
- 1 κ/γ πάπρικα καπνιστή
- 1 κ/γ κρεμμύδι σε νιφάδες
- ½ κ/γ σκόρδο σε σκόνη
- ¼ κ/γ κύμινο
- 2 πρέζες τριγωνέλλα σε σκόνη (προαιρετικά – είναι ένα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του παστουρμά και βοηθάει πολύ στις συνταγές που θέλουμε να θυμίσουν κρέας)
- 3 κ/σ νερό
- 1 κ/σ μελάσα (ιδανικά όχι blackstrap που πικρίζει. Τη θέλουμε για να μας δώσει γλύκα αλλά και τέλεια υφή)
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μικρό τάπερ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε
- Στη συνέχεια, κόβουμε το καπνιστό tofu σε 3 λεπτές φέτες
- Το βάζουμε στο τάπερ και προσπαθούμε η μαρινάδα να πάει παντού
- Το αφήνουμε στο φυγείο για μισή με 1 ώρα
- Το ψήνουμε σε σχάρα στο BBQ ή σε σχαροτήγανο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα
Μανιτάρια Portobello καφέ αντί για μπιφτέκι
Υλικά:
- 1 πακέτο Μανιτάρια Portobello Καφέ 500 gr – Προσωπικά αγόρασα της ΑΒ, επειδή εμπιστεύομαι την ποιότητα των προϊόντων της “Fresh to Go”
- Τη μαρινάδα που έμεινε από την προηγούμενη συνταγή
Εκτέλεση:
- Βγάζω το κοτσάνι από όλα τα μανιτάρια
- Βάζω τα μανιτάρια στη σχάρα ή στο σχαροτήγανο αφού έχω αλείψει με λίγο λάδι
- Αλείφω με πινέλο λίγη μαρινάδα πάνω σε κάθε μανιτάρι και από τις δύο πλευρές
- Πιέζω κάθε λίγη ώρα με ένα πιρούνι για να βγάλει τα πολλά υγρά του
- Αφού έχουν πάρει ωραίο χρώμα και έχουν φύγει τα πολλά υγρά τους είναι έτοιμα
Vegan υποκατάστατα ζωικών μπιφτεκιών κι λουκάνικων
Στα τμήματα ARMONIA που υπάρχουν σε επιλεγμένα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος, μπορείς να βρεις πληθώρα vegan επιλογών. Το ίδιο και στο e-shop της ΑΒ, στο vegan section του. Παραθέτω κάποιες από αυτές εδώ:
- GENIUS | Φυτικό Κεμπάπ Meat Free Vegan
- ESTI | Μπιφτέκια Vegan Προψημένα ()
- GARDEN GOURMET | Μπέργκερ Σόγιας Vegan Sensational Burger
- BEYOND | Μπιφτέκια Burger Φυτικής Προέλευσης Κατεψυγμένα
- VIVERA | Vegan Burger Παρασκεύασμα Πρωτείνης
- ESTI | Hot Dog Plant Based
- BEYOND | Λουκάνικα Φυτικά Vegan Κατεψυγμένα
- BEYOND | Φυτικός Κιμάς Vegan Κατεψυγμένος – για να φτιάξεις τα δικά σου μπιφτέκια
- GENIUS | Burger Meat Free Vegan
- THE VEGETARIAN BUTCHER | Φυτικό Burger Σόγιας Legendary Vegan
Εκτέλεση:
- Διαλέγουμε τα προϊόντα που προτιμάμε ή που θέλουμε να δοκιμάσουμε
- Ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας σχετικά με το πως να ξεπαγώσουμε το προϊόν
- Τα ψήνουμε στη σχάρα ή στο σχαροτήγανο αφού το έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο
- Περιμένουμε να πάρουν ωραίο χρώμα και τα βγάζουμε από τη φωτιά
Λαχανικά, πατάτες ή γλυκοπατάτες
Όπως ίσως θα ξέρεις μπορείς να κάνεις καταπληκτικά λαχανικά στη σχάρα ή υπερλαχαριστές πατάτες στα κάρβουνα. Δεν έχεις παρά να τις τυλίξεις σε αλουμινόχαρτο και να τις αφήσεις να ψηθούν. Αν όμως δεν είσαι σε BBQ… μην μου στεναχωριέσαι! Βάλε τις πατάτες ή γλυκοπατάτες στο φούρνο σε αλουμινόχαρτο. Προσωπικά επέλεξα να ψήσω γλυκοπατάτες γιατί είναι πολύ θρεπτικές! Αφού ψήθηκαν, τις άνοιξα και έβαλα: γιαούρτι σόγιας, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα καπνιστή και φρέσκο σχοινόπρασο.
Όπως βλέπεις οι επιλογές είναι πολλές! Ήρθε η χρονιά που θα κάνεις την πιο ηθική Τσικνοπέμπτη απέναντι στα ζώα και στο περιβάλλον, χωρίς να ταλαιπωρηθείς…. και που μάλιστα θα τη χαρείς κιόλας! Κάνε τις προετοιμασίες σου, τις αγορές σου και εξέπληξε τους όλους και όλες!