Γράφει η Εύα Μονοχάρη, Food Blogger, Funky Cook
Αυτές τις ημέρες, οι περισσότεροι νιώθουμε την ανάγκη να μπούμε στην κουζίνα, να προετοιμάσουμε και να ψήσουμε το αγαπημένο μας κέικ ή να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας ζυμώνοντας κι εμείς το περίφημο σπιτικό ψωμί της καραντίνας.
Αυτή η γνώριμη διαδικασία έχει μια «μαγική» δύναμη και αποκαλείται stress baking!
Ίσως να ακούγεται υπεραισιόδοξο πως στην κουζίνα του σπιτιού μας ψήνοντας ένα banana bread ή μια τυρόπιτα θα καταφέρουμε να χαλαρώσουμε , όμως όσοι το έχουμε δοκιμάσει μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε.
Προσωπικά, με βοηθά να αντιμετωπίσω το άγχος των ημερών και να νιώσω πιο χαλαρά μόνη ή μαζί με το παιδί μου.
Ειδικά όταν αισθάνομαι πως η μικρή μου, διακατέχεται από ένα φυσικό στρες και τη γκρίνια που δημιουργείται από τις σκέψεις της ακατανόητης, γι΄αυτήν, κατάστασης που βιώνουμε, μπαίνουμε στην κουζίνα και ξεκινάμε τα ψησίματα μας.
Η δημιουργία, η συνεργασία, η αναμονή και φυσικά η απόλαυση μας ενώνουν και μας φέρνουν χαρά!
Το stress baking όμως δεν είναι κάτι που έγινε τάση την εποχή της καραντίνας – φέρε στο μυαλό σου όλες εκείνες τις στιγμές που έχεις πει ή έχεις ακούσει από τους αγαπημένους σου τη φράση: “στην κουζίνα χαλαρώνω και φτιάχνει το κέφι μου”.
Από την άλλη, σκέφτεσαι πως η αντιμετώπιση του στρες μέσω του baking είναι μια τεράστια αντίφαση, αφού το baking απαιτεί επιδεξιότητα, ικανότητα και μια συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτό όμως είναι το ζητούμενο, η δημιουργική απόσπαση μας από το στρες των ημερών.
Ο αγχολυτικός «μηχανισμός» του stress baking λειτουργεί με τον πιο απλό τρόπο και το τρίπτυχο:
Συγκέντρωση – Δημιουργία – Απόλαυση
Άλλωστε, αυτές οι τρεις λέξεις είναι όλη η ουσία του baking, έτσι δεν είναι; Κάθε φορά που νιώθεις το στρες να σου «χτυπάει» την πόρτα βρες «καταφύγιο» στην κουζίνα.
Διάλεξε κάποια από τις πανεύκολες 4 συνταγές που θα βρεις παρακάτω, αφοσιώσου, δημιούργησε, ψήσε, απόλαυσε και μοιράσου το αποτέλεσμα στο instagram με το hashtag #ΑΒstressbaking!
Συνταγή για τα πιο τέλεια cookies με καρύδα και βρόμη
Υλικά για 20 cookies
120 γρ. βούτυρο
50 γρ. καστανή ζάχαρη
40 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1 μεγάλο αβγό
90 γρ. λεπτές νιφάδες βρόμης
100 γρ. αλεύρι
50 γρ. ινδοκάρυδο
2 κ.σ. ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί προαιρετικά
1 κ.γ. baking powder
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κάψουλα βανιλλίνη
¼ κ.γ. αλάτι
Επιπλέον για το ψήσιμο
3 κ.σ. ινδοκάρυδο
Εκτέλεση
- Αφήνουμε το βούτυρο και το αβγό εκτός ψυγείου να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την καρύδα, τη βρόμη, το αλεύρι, τους ξηρούς καρπούς, τη σόδα και το baking powder.
- Αφρατεύουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την καστανή και τη λευκή ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα για 3’.
- Προσθέτουμε το αβγό και μόλις το μείγμα πάρει κρεμώδη υφή προσθέτουμε το μείγμα των στερεών υλικών.
- Κατόπιν πλάθουμε το μείγμα σε 20 μπαλίτσες και τις ρολάρουμε μέσα στο ινδοκάρυδο και τις βάζουμε σε δίσκο ψησίματος που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Φροντίζουμε να αφήσουμε κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
- Ψήνουμε στους 180ο C για 12-13’ στις αντιστάσεις, αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν για 15’ γιατί αν δεν κρυώσουν διαλύονται.
Tips: Μπορούμε να αρωματίσουμε με πορτοκάλι ή λεμόνι και να προσθέσουμε ψιλοκομμένη κουβερτούρα
Η πιο εύκολη και νόστιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλο που θα ψήσεις στην καραντίνα
Υλικά για ένα ταψί 35*25
220 γρ. γιαούρτι
220 γρ. αλεύρι
80 γρ. ελαιόλαδο
150ml γάλα
3 αβγά
300 γρ. φέτα
½ κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επιπλέον για το ψήσιμο
1 αβγό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC και λαδώνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Σε ένα μπωλ σπάμε τα αβγά, προσθέτουμε το γάλα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη και το αλεύρι, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψί.
- Χτυπάμε το αβγό με το ελαιόλαδο και περιχύνουμε τον χυλό, ψήνουμε για 50-60’ στους 200ο C στις αντιστάσεις και απολαμβάνουμε.
Tips: Μπορούμε να προσθέσουμε στην τυρόπιτα και ένα τριμμένο κολοκυθάκι, καλά στραγγισμένο από τα υγρά του
Το πιο λαχταριστό και ελαφρύ brownie με ελαιόλαδο και μπανάνα
Υλικά για ένα ταψί
275 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
150 γρ. μπανάνα
100 γρ. ελαιόλαδο
2 αβγά
140 γρ. καστανή ζάχαρη
120 γρ. αλεύρι
¼ κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
- Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη κουβερτούρα, αποσύρουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία τους.
- Στο μίξερ αφρατεύουμε τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη μπανάνα πολτοποιημένη, το αλάτι και την κανέλα.
- Ενσωματώνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και το αλεύρι.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30’ στους 180ο C στις αντιστάσεις.
- Αφήνουμε το brownie να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.
Tips: Μπορούμε να προσθέσουμε 2 κ.σ. ξηρούς καρπούς
Τα πεντανόστιμα υγιεινά πιτάκια με λαχανικά και πανεύκολη ζύμη γιαουρτιού
Για 12 πιτάκια
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
90 γρ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. baking powder
¼ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
2 καρότα, τριμμένα
1 πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. σέλερι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. καλαμπόκι ή αρακάς
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δε θα κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά.
- Σωτάρουμε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο για μερικά λεπτά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλίτσες και τις ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη.
- Γεμίζουμε με 1 κ.σ. από τα λαχανικά και κλείνουμε καλά.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο ή ασπράδι αυγού και ψήνουμε για 25΄στους 180ο C στις αντιστάσεις.
Tips: Μπορούμε να γεμίσουμε τα πιτάκια με όποια λαχανικά μας αρέσουν ή έχουμε στο ψυγείο μας